Przejdź do treści

Lecytyna – świetna na pamięć, koncentrację i nie tylko! Gdzie znajdziesz jej najwięcej

dsdfdfsd
dsddsffdsfdfsdsfdfsdf
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Mówi się, że jest to świetny lek na pamięć i koncentrację. W rzeczywistości lecytyna, bo o niej mowa, nie jest lekarstwem, ale naturalnym składnikiem naszego organizmu lub dostarczanym mu suplementem. Co więcej, jej gama zastosowań jest o wiele szersza. Lecytyna chroni wątrobę, reguluje pracę układu pokarmowego, a nawet pozytywnie działa na skórę. To jednak dopiero początek jej możliwości. Dowiedz się więcej.

Czym jest lecytyna? 

Lecytyna to organiczny związek chemiczny, a zarazem mieszanina związków odznaczająca się charakterem tłuszczowym. Spełnia ona szereg istotnych zadań w organizmie człowieka i znajduje się w każdej komórce ludzkiego ciała – zwykle jako element błon komórkowych. Składa się ona przede wszystkim z fosfolipidów, a więc związków zawierających: 

  • grupę fosforową, 
  • glicerol, 
  • kwasy tłuszczowe, 
  • związek seryny, choliny i inozytolu. 

Oprócz tego lecytyna zbudowana jest z: 

  • węglowodanów, 
  • glikolipidów, 
  • trójglicerydów, 
  • wody. 

Lecytyna a zdrowie 

Na początku warto powiedzieć o ogólnych zadaniach lecytyny i jej wpływie na ludzki organizm. Uczestniczy ona w metabolizmie i gospodarce cholesterolem. Stanowi istotny element mózgu oraz tkanki nerwowej, ponieważ zabezpiecza osłonkę mielinową. Jest również budulcem każdej komórki ludzkiego ciała, stanowi element błon komórkowych. 

Jeśli zastanawiasz się jak poprawić pamięć i koncentrację, lecytyna także może pomóc. Dlatego chętnie sięgają po nią osoby starsze. Dobrze oddziałuje na funkcje poznawcze u tych z nas, u których są one osłabione. Stymuluje układ nerwowy i poprawia jego sprawność. Na razie nie ma jednak dowodów na to, by w jakikolwiek sposób pozytywnie wpływała na demencję. Pewne jest natomiast, że minimalizuje częstotliwość halucynacji i urojeń u osób, które borykają się z trudnymi chorobami psychicznymi. 

Lecytyna stanowi barierę dla ścian żołądka i ochrania wątrobę. Dzięki niej witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K) łatwiej się wchłaniają. Bierze też udział w metabolizmie tłuszczów i cholesterolu, dzięki czemu jest naszym sprzymierzeńcem wtedy, kiedy się odchudzamy. Szukasz leku na szumy uszne? Omawiany przez nas składnik często znajduje się również w tego typu produktach. Warto też wiedzieć, że łagodzi ona proces usuwania kamieni nerkowych. Pozwala też szybciej regenerować się organizmowi po wysiłku fizycznym. 

Rodzaje lecytyny 

Można wyróżnić następujące rodzaje lecytyny: 

  • lecytyna sojowa – pozyskiwana jest często w wyniku procesów chemicznych z wykorzystaniem chemikaliów, znajdują się w niej głównie kwasy tłuszczowe omega-6; 
  • lecytyna słonecznikowa – pozyskiwana jest z oleju słonecznikowego, bez użycia chemikaliów, znajdują się w niej głównie kwasy tłuszczowe omega-6; 
  • lecytyna rzepakowa – pozyskiwana jest z oleju rzepakowego, znajdują się w niej głównie kwasy tłuszczowe omega-3. 

Każdy rodzaj lecytyny pełni również określone funkcje w organizmie. 

Lecytyna sojowa: 

  • to emulgator, który rozbija tłuszcz na małe cząstki; 
  • reguluje pracę układu nerwowego; 
  • dobrze oddziałuje na regenerację i detoksykację wątroby; 
  • zmniejsza poziom trójglicerydów; 
  • podnosi poziom „dobrego” cholesterolu HDL; 
  • pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy; 
  • sprawia, że nie powstają złogi miażdżycowe ani zakrzepy naczyń wieńcowych. 

Lecytyna sojowa rekomendowana jest również osobom z dużymi niedoborami nienasyconych kwasów tłuszczowych, jako że szybko uzupełnia ich braki. 

Niestety, w procesie wytwarzania lecytyny sojowej często uczestniczą substancje, które są szkodliwe dla organizmu, dlatego – zanim zdecydujesz się ją zakupić – lepiej dobrze sprawdź źródło jej pochodzenia.  Warto jednocześnie zaznaczyć, że coraz więcej producentów dba o to, aby lecytyna sojowa cechowała się wysoką jakością. 

Lecytyna słonecznikowa: 

  • jest sprzymierzeńcem w walce z egzemą i atopowym zapaleniem skóry, 
  • wyróżnia się działaniem pielęgnacyjnym na skórę (zmiękcza ją i łagodzi podrażnienia), 
  • obniża poziom cholesterolu, 
  • poprawia pracę serca, 
  • dobrze oddziałuje na układ trawienny, 
  • stanowi bogactwo witamin i minerałów (takich jak np. potas, wapń, fosfor, żelazo), a także kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. 

Ze względu na to, że lecytyna słonecznikowa produkowana jest bez użycia chemikaliów, jest w wielu przypadkach zdrowsza od tej sojowej. Powstaje w wyniku tłoczenia na zimno, dzięki czemu nie traci też swoich cennych właściwości. 

Lecytyna rzepakowa: 

  • uważa się, że jest najkorzystniejsza dla zdrowia, ponieważ występują w niej najlepsze proporcje między kwasami omega-3 i omega-6; 
  • zawiera dużą ilość kwasów omega-9; 
  • obniża poziom „złego” cholesterolu; 
  • ochrania wątrobę; 
  • poprawia umiejętności intelektualne u osób w różnym wieku, również u tych, które mają problemy z pamięcią; 
  • poprawia koncentrację; 
  • jest lepiej wykorzystywana przez mózg i cały organizm niż inne rodzaje lecytyn. 

Lecytynę z powodzeniem mogą przyjmować zarówno studenci, jak i osoby starsze. Ta rzepakowa należy do produktów, które nie są modyfikowane genetycznie (jak ma to miejsce często w przypadku lecytyny sojowej).

Lecytyna w kosmetologii 

Lecytyna stosowana jest również w przemyśle kosmetycznym. Wykorzystywana jest jako emulgator podczas produkcji kremów, maści, maseczek, a także różnego rodzaju emulsji oraz zawiesin. Dzięki temu, że potrafi wbudowywać się w błony komórkowe naskórka, przyczynia się do zwiększenia jego elastyczności. Dzięki niej różne substancje szybciej przenikają przez warstwę rogową. 

Lecytyna w przemyśle spożywczym 

Nie wszyscy wiedzą, że lecytyna chętnie wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym. Idealnie łączy się z olejami, tłuszczami, jak również i wodą, dzięki czemu jest doskonałym emulgatorem (o czym wspomnieliśmy wcześniej). To z kolei sprawia, że substancje, których nie da się w normalnych warunkach ze sobą zmieszać, dzięki lecytynie wspaniale się łączą. W ten sposób powstają takie produkty żywnościowe, jak: czekolada, margaryna, kakao, makaron, a od niedawna także liposomalna witamina C. Lecytyna sprawia też, że wszelkie aromaty utrzymują się znacznie dłużej. 

Źródła lecytyny 

Lecytynę można znaleźć głównie w takich produktach, jak: 

  • żółtko jaja kurzego, 
  • drożdże, 
  • glony (spirulina, chlorella), 
  • niektóre bakterie (Methylococcus, Mathylomonas). 

Wchodzi ona też w skład olejów, takich jak: 

  • olej rzepakowy, 
  • olej sojowy, 
  • olej kukurydziany, 
  • olej bawełniany, 
  • olej słonecznikowy. 

Lecytynę zawierają także: 

  • orzechy, 
  • fasola 
  • soja, 
  • słonecznik, 
  • nabiał, 
  • ryby, 
  • awokado, 
  • wątróbka, 
  • zielone warzywa, 
  • oliwki zielone, 
  • drożdże, 
  • jajka, 
  • siemię lniane, 
  • kiełki pszenicy, 
  • pełnoziarniste pieczywo. 

Ciekawostką jest to, że lecytynę dodaje się również do lodów.

kobieta, która traci "kawałki głowy"

Przeciwwskazania do przyjmowania lecytyny 

Lecytyna na pamięć, jak i na cały nasz organizm wpływa doskonale, jednak istnieją pewne przeciwwskazania do jej przyjmowania. Przede wszystkim unikać powinny jej osoby z nadwrażliwością na ów składnik. Pozyskiwany jest on z naturalnych źródeł, dlatego może zawierać alergeny. Co więcej, muszą też na niego uważać osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi, a także te, które zażywają leki o właściwościach przeciwzakrzepowych. Lecytyna nie jest wskazana również dla dzieci, kobiet w ciąży oraz tych karmiących piersią. 

Skutki uboczne przyjmowania lecytyny 

Lecytynę bardzo trudno jest przedawkować, ale gdy już to się stanie, wiąże się to ze skutkami ubocznymi. Jeśli do tego dojdzie, mogą pojawić się następujące objawy: 

  • biegunka, 
  • ból brzucha, 
  • uczucie przepełnienia, 
  • nudności. 

Aby takie symptomy nie wystąpiły, zwykle zaleca się przyjmowanie jednej tabletki dziennie. 

Źródła: 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882550/ (dostęp: 14.02.23) 
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000831/ (dostęp: 14.02.23) 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: