2 min.
Pamięć decyduje o tym, co zjemy. Tłumaczymy, dlaczego tak się dzieje

Pamięć decyduje o tym, co zjemy Pexels.com
Najnowsze
04.03.2021
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
02.03.2021
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
01.03.2021
5 najlepszych zamienników cukru
01.03.2021
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
28.02.2021
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
Sałata czy frytki? Jabłko czy czekolada? O tym, co wybierzesz, zadecyduje niekoniecznie łakomstwo lub zdrowy rozsądek, ale… ilość zajętego miejsca w pamięci.
Spis treści
Pamięć pomoże nam schudnąć?
Przekonywanie dziecka do zjedzenia zdrowego produktu bywa trudnym zadaniem. W takich sytuacjach przypomina mi się, że każdy maluch powinien podobno spróbować czegoś przynajmniej kilka razy, zanim to zaakceptuje lub polubi. Podobnie może być z nami – dorosłymi, bo, jak wskazują nowe doniesienia, w wyborach żywieniowych ogromną rolę odgrywa pamięć.
Zresztą nie tylko w tym. O tym, jaki prezent kupimy bliskiej osobie lub do której restauracji wybierzemy się na kolację, również decydują informacje zarejestrowane w naszej pamięci. To naukowcy już wiedzą. Dotychczas nie znali jednak odpowiadających za to mechanizmów. Za pomocą rezonansu magnetycznego szwajcarscy eksperci z Bazylei zaobserwowali, że wpływ pamięci na wybór jedzenia ma swoje odzwierciedlenie w aktywności konkretnych obszarów mózgu.
Co pokazało badanie?
Kiedy uczestnicy eksperymentu mieli zdecydować się na jeden z pokazywanych im produktów, autorzy dostrzegli wówczas silniejszą komunikację między hipokampem (odpowiadającym za pamięć) i korą przedczołową (odpowiadającą za podejmowanie decyzji). Zdaniem Szwajcarów, im silniej zakodowana jest informacja w naszym mózgu dotycząca konkretnego produktu, tym bardziej prawdopodobne, że go wybierzemy, choć może nam się on wydawać nawet mniej atrakcyjny.
Wiele wskazuje więc na to, że nasze złe wybory mogą wynikać z rutyny. Do samych siebie trzeba więc podejść tak jak do dziecka. Próbować, próbować, próbować, zapamiętywać i zaakceptować.
Zobacz także

„Odchudzanie powinnyśmy zacząć od ustabilizowania emocji, a dopiero później od jedzenia”. Nie stresuj się! To ma wpływ na naszą wagę, przekonuje dietetyczka

„Dobre karmienie jest sposobem okazywania sobie szacunku” – mówi Agata Ziemnicka, założycielka fundacji Kobiety bez diety

„Dzisiaj uświadamiam kobiety, że mogą o siebie dbać, ale żeby robiły to z głową, bo jeśli tylko odłożą ją na półkę, a w zamian wybiorą ciało, to już po nich”. Rozmawiamy z Martą Kieniuk-Mędrala o zaburzeniach odżywiania
Spodobał ci się ten artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020