Kwasy omega-6 i omega-3 – w jakich produktach je znajdziesz?
![Kwasy omega-6 i omega-3 - w jakich produktach je znajdziesz?](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2020/07/image-from-rawpixel-id-415183-jpeg-1140x761.jpg)
Kwasy omega-6 i omega-3 – to, że są zdrowe i warto wprowadzić je do swojej diety, wie chyba każdy. Pytanie, co jeść, by dostarczać ich odpowiednią ilość do organizmu. I czy kwasów omega-6 i omega-3 powinno być w naszym jadłospisie tyle samo?
Kwasy omega-6 i omega-3 – gdzie je znajdziemy?
Kwasy omega-6 i omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT, PUFA). Jako że nie mogą być syntetyzowane w naszym organizmie, muszą być dostarczane egzogennie, czyli wraz z pokarmem.
Jak tłumaczą eksperci profilu Moja dietetyka na Instagramie, przedstawicielami kwasów n-6 są kwas linolowy (LA) oraz jego pochodne np. kwas arachidonowy. Do produktów bogatych w kwas linolowy należą m.in.:
- olej słonecznikowy,
- olej kukurydziany,
- olej sojowy.
W grupie kwasów n-3 występują zaś kwas alfa-linolenowy (ALA) i jego pochodne: kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Kwas alfa-linolenowy (ALA) znajdziemy w następujących produktach:
- olej rzepakowy,
- orzechy włoskie,
- siemię lniane.
To powinnaś wiedzieć o kwasach omega-6 i omega-3
Jak podkreślają eksperci Mojej dietetyki, spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych pozwala na lepszy profil lipidowy oraz jest skuteczne w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Badania pokazują, że 1-2 porcji tłustych ryb morskich (makreli, łososia, śledzia, sardynek) w tygodniu minimalizuje ryzyko zgonu z powodu chorób serca o 36 proc.
Warto jednak zwrócić uwagę na zachowanie prawidłowej proporcji między kwasami n-3 a n-6 w diecie. Powinien on wynosić 4:1.
Dlaczego niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych jest szkodliwy? Z profilu Moja Dietetyka dowiadujemy się, że prowadzi on do niedoborów skutkujących m.in.:
- wypadaniem włosów,
- łamliwością naczyń włosowatych,
- zahamowaniem wzrostu,
- częstszymi infekcjami i zakażeniami.
Źródła:
1. Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. M. Jarosza, IŻŻ, Warszawa, 2017
2. Mozaffarian D, Rimm EB. Fish intake, contaminants, and human health: evaluating the risks and the benefits. JAMA, 2006; 296:1885-99.
Zobacz także
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/07/istock-1065495168-850x425.jpg)
„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk
![małgorzata ponikowska](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/03/o-850x454.png)
„Porównać to można do samochodów: rodzaj bakterii, np. Lactobacillus to taka marka – Mercedes”. O tym, czy kefir to naturalny probiotyk, tłumaczy lekarka Małgorzata Ponikowska
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2015/10/istock-644218308-850x567.jpg)
Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety
Polecamy
![na zdjęciu: kwiat neroli, lukrecja, olej z orzechów włoskich, tekst o tym, co warto przywieźć z Włoch /grafika: Design Center](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/08/grafika-ilustracyjna-do-artykulu-12-850x425.png)
Czarna słodycz, tajemnica włoskiej księżniczki i piemonckie złoto
![Kobieta rozciąga się na świeżym powietrzu /fot. www.freepik.com](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/12/zdjecieglowne-2-850x565.jpg)
Ten składnik jest stosowany od wieków! Na co pomaga tran?
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2022/06/istock-1172301373-850x638.jpg)
Fitosterole roślinne – pomoc w walce z cholesterolem. Czym one są?
![Orzechy na stole to źródło kwasu linolowego](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2022/03/istock-531534806-850x455.jpg)
Czy kwas linolowy zawsze jest zdrowy?
się ten artykuł?