Przejdź do treści

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Granat to pyszny owoc pełen wartości odżywczych, który sprawdzi się zarówno w słodkich deserach, jak i słonych potrawach. Jednak obieranie go to droga przez mękę. Jeśli zastanawiasz się, jak można to zrobić sprawniej, ten artykuł jest dla ciebie.

Każda z nas chociaż raz męczyła się z obieraniem granatu. Spędzanie godzin na próbach oddzielenia nasion od wszystkich paskudnych, gorzkich rdzeni to strata czasu. Nie będziesz musiała więcej tego robić, jeśli zapoznasz się z prostym trikiem.

Sposób z sieci

W internecie znajdziemy wiele przydatnych „lifehacków”, jednym z nich na Instagramie podzieliła się Padma Lakshmi, prowadząca amerykańską edycję programu „Top Chef” . „To zmienia wszystko” – napisała. I faktycznie, sposób jest banalny, a dzięki niemu obieranie granatów już nigdy nie skończy się katastrofą. I w końcu będziemy mogły cieszyć się smakiem tego pysznego (i zdrowego!) owocu.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

This. Changes. Everything. ? have y’all tried this? @firstwefeast #pomegranatehack

Post udostępniony przez Padma Lakshmi (@padmalakshmi)

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
Sok z granatu - właściwości i przeciwwskazania

Trzy kroki do sukcesu

Oto jak można łatwo obrać granat w jedynie trzech prostych krokach:

  1. Wytnij kwadrat w górnej części owocu, pozwoli ci to wyraźniej zobaczyć segmenty granatu,
  2. Poodcinaj skórkę,
  3. Powycinaj poszczególne segmenty i wydobądź na zewnątrz wszystkie pyszne, soczyste nasiona.

Genialne, prawda? Od teraz już nigdy nie będziesz musiała odmawiać sobie tego owocu, niezależnie czy gotujesz dla siebie i rodziny, czy wyprawiasz większe przyjęcie.

 

Źródło: Delish

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie. Dzięki nim będziesz miała mnóstwo energii!

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy

Sok z wiśni – przepisy i właściwości

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

×