Przejdź do treści

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Tekst o prostym sposobie obierania granatów. Na zdjęciu: Granat przekrojony na pół - HelloZdrowie
Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Granat to pyszny owoc pełen wartości odżywczych, który sprawdzi się zarówno w słodkich deserach, jak i słonych potrawach. Jednak obieranie go to droga przez mękę. Jeśli zastanawiasz się, jak można to zrobić sprawniej, ten artykuł jest dla ciebie.

Każda z nas chociaż raz męczyła się z obieraniem granatu. Spędzanie godzin na próbach oddzielenia nasion od wszystkich paskudnych, gorzkich rdzeni to strata czasu. Nie będziesz musiała więcej tego robić, jeśli zapoznasz się z prostym trikiem.

Sposób z sieci

W internecie znajdziemy wiele przydatnych „lifehacków”, jednym z nich na Instagramie podzieliła się Padma Lakshmi, prowadząca amerykańską edycję programu „Top Chef” . „To zmienia wszystko” – napisała. I faktycznie, sposób jest banalny, a dzięki niemu obieranie granatów już nigdy nie skończy się katastrofą. I w końcu będziemy mogły cieszyć się smakiem tego pysznego (i zdrowego!) owocu.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń
Na zdjęciu: Owoc granatu leży na talerzyku

Trzy kroki do sukcesu

Oto jak można łatwo obrać granat w jedynie trzech prostych krokach:

  1. Wytnij kwadrat w górnej części owocu, pozwoli ci to wyraźniej zobaczyć segmenty granatu,
  2. Poodcinaj skórkę,
  3. Powycinaj poszczególne segmenty i wydobądź na zewnątrz wszystkie pyszne, soczyste nasiona.

Genialne, prawda? Od teraz już nigdy nie będziesz musiała odmawiać sobie tego owocu, niezależnie czy gotujesz dla siebie i rodziny, czy wyprawiasz większe przyjęcie.

 

Źródło: Delish

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: