Przejdź do treści

Korzeń maca – właściwości, działanie, dawkowanie

Korzeń maca - właściwości, działanie, dawkowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Korzeń maca określany jest jako „peruwiański żeń-szeń”, gdyż przypisywane są mu cenne właściwości lecznicze. Ponadto stosowany jest jako afrodyzjak. Sproszkowany korzeń maca i tabletki mogą być zażywane w celu wspomagania potencji, łagodzenia objawów menopauzy, zmniejszania dolegliwości bolesnych miesiączek czy wzmocnienia struktury kości. Wyciąg z korzenia maca ma ponadto silne właściwości antyoksydacyjne. Co jeszcze warto wiedzieć o tej roślinie?

Czym jest korzeń maca?

Maca Lepidium peruvianum to znana człowiekowi od tysięcy lat roślina, odgrywająca niezwykle istotną rolę w południowoamerykańskiej medycynie ludowej. Maca rośnie w surowych warunkach klimatycznych, na ubogich glebach Andów peruwiańskich, na wysokości 4000-4500 m n.p.m. Jest to roślina krzyżowa, przypominająca z wyglądu pietruszkę. Jej żółty korzeń spożywany jest przez peruwiańską ludność jako warzywo, obecnie ogromną popularnością na świecie cieszą się także suplementy z maca – tabletki oraz sproszkowany korzeń.

Wysuszony korzeń maca cechuje się wysoką zawartością cennych związków odżywczych. Średnia zawartość błonnika to około 8,5 g na 100 g, a tłuszczu – około 2,2 g. W korzeniu maca nie brakuje białka, które stanowi kilkanaście proc. Co najważniejsze – białko to cechuje się bardzo dobrym składem aminokwasowym, gdyż zawiera aminokwasy niezbędne. Te aminokwasy nie są syntetyzowane w organizmie człowieka i należy dostarczyć je wraz z dietą. Korzeń maca zawiera takie aminokwasy niezbędne jak walina, arginina, leucyna, izoleucyna, fenyloalanina, lizyna, treonina, metionina i histydyna. Wyciąg z korzenia maca stanowi bogate źródło takich składników mineralnych jak miedź, cynk, wapń i żelazo oraz antyoksydantów (polifenoli, garbników, saponin) i steroli.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł

Korzeń maca – właściwości prozdrowotne

Z racji wysokiej zawartości związków odżywczych, korzeń maca może stanowić cenne uzupełnienie diety w składniki mineralne, białko czy antyoksydanty. Wysoki potencjał przeciwutleniający, jakim cechuje się ekstrakt z korzenia maca, sprawia, że może on skutecznie neutralizować wolne rodniki, na których nasilone działanie narażeni jesteśmy wszyscy. Zażywanie tego suplementu może stanowić element profilaktyki schorzeń, np. chorób neurodegeneracyjnych czy nowotworów. Wykazano, że korzenie maca mogą łagodzić stany zapalne.

Jakie jeszcze właściwości ma maca korzeń? Działanie zwiększające libido oraz płodność znane jest od dawna. Korzeń z maca może wpływać na poprawę popędu seksualnego u mężczyzn, łagodzić zaburzenia erekcji oraz poprawę parametrów nasienia (objętości ejakulatu, liczby plemników i ich ruchliwości).

Korzyści ze stosowania korzenia maca odczuć mogą także kobiety, zwłaszcza w okresie okołomenopauzalnym. Suplementowanie korzenia maca może złagodzić takie objawy przekwitania jak uderzenia gorąca, suchość pochwy, spadek libido i zmęczenie. Ponadto może mieć on korzystny wpływ na układ kostny, zwiększając uwapnienie i gęstość kości.

Kto może stosować sproszkowany korzeń maca?

Korzeń maca (tabletki i sproszkowany korzeń) mogą stosować osoby, którym zależy na odpowiednim zbilansowaniu diety. Mowa o odchudzających się, sportowcach, osobach na diecie bezmięsnej. To świetna opcja dla osób wykazujących zwiększone zapotrzebowanie na żelazo, gdyż maca zawiera sporo tego pierwiastka. W tym przypadku suplementacja będzie dobrym wyjściem dla kobiet miesiączkujących, osób cierpiących na anemię oraz wegan. Po preparat maca sięgać mogą kobiety w okresie menopauzy, a także panie doświadczające bolesnej menstruacji. Z kolei mężczyźni mogą sięgać po korzeń maca w sytuacji spadku libido – takie zastosowanie korzenia maca ma pochlebne opinie wśród panów. 

Maca korzeń w proszku uznawana jest za adaptogen, czyli preparat zwiększający wytrzymałość na stres oraz przeciążenie fizyczne i psychiczne. Dlatego wymienić można następujące wskazania do jego stosowania: depresja, intensywny wysiłek umysłowy, problemy z pamięcią i koncentracją, narażenie na stres.

Korzeń maca a tarczyca

Czy każdy może stosować korzeń maca? Przeciwwskazania nie zostały jednoznacznie określone. Należy mieć jednak na uwadze, że ze względu na zawartość goitrogenów w korzeniu maca, osoby z niedoczynnością tarczycy powinny uważać na ten suplement. Jego działanie ogranicza bowiem przyswajanie jodu. Poza osobami z niedoczynnością tarczycy, można bez obaw stosować korzeń maca – skutki uboczne nie występują.

para z testem ciążowym

Korzeń maca – dawkowanie, gdzie kupić?

Preparaty zawierające korzeń maca dostępne są w postaci proszku oraz tabletek. Gdzie można nabyć korzeń maca? Apteka czy sklep ze zdrową żywnością to miejsca, gdzie nie będzie problemu z dostępnością takiego suplementu diety. Dawkowanie korzenia maca wynosi od jednego do trzech gramów dziennie. Stosując sproszkowany korzeń możemy wykorzystać go do wzbogacania wielu dań. Jak to zrobić? Przepisy, które cieszą się największym zainteresowaniem to przede wszystkim zdrowe koktajle, np. z mlekiem kokosowym, świeżymi daktylami oraz sproszkowanym cynamonem. Maca ma delikatny, słodkawy i orzechowy smak, dlatego może być dodawana do owsianek, jogurtu, kawy. Niewskazane jest poddawanie korzenia maca obróbce cieplnej, gdyż może to zubożyć go o cenne wartości odżywcze.

 

Bibliografia:

  1. Ostrowski – Meissner H., Kapczyński W., Mścisz A., Lutomski J., Próba zastosowania Maca (Lepidium peruvianum) u kobiet w okresie wczesnej postmenopauzy; Postępy Fitoterapii, 1/ 2003
  2. Grdeń M., Gramza – Michałowska A., Maca (Lepidium Meyenii) – właściwości prozdrowotne; Nauka Przyroda Technologie, 2017, tom 11, zeszyt 1

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Tryptofan i jego wpływ na poziom serotoniny. Gdzie go znajdziemy?

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Przedawkowanie witaminy C – przyczyny, objawy, postępowanie

Poznaj patenty trenerów i dietetyków na lepszą przemianę materii

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Moda na kawę z grzybami ma sens? Sprawdziłyśmy, czy grzyby funkcjonalne to dobry sposób na lepsze zdrowie i nastrój

Kozłek lekarski – na bezsenność, stany lękowe i PMS. Właściwości, dawkowanie i uprawa

Jak długo trzeba brać suplementy, żeby zauważyć rezultaty?

zdrowe jedzenie

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

Spermidyna w jabłkach / istock

Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?

Na serce, na potencję, na depresję i dobrą pamięć. Żeń-szeń panaceum na wszystko?

7 suplementów stworzonych z myślą o kobietach

Suplementy dla kobiet – sprawdź, czy twój organizm ich nie potrzebuje

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

olej z krokosza barwierskiego

Olej z krokosza barwierskiego – co to jest, właściwości

Suszone morele

Jak wybrać dobre suszone morele? „Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – wyjaśnia Sylwia Majcher

kobieta

6 witamin i minerałów, których organizm może potrzebować zimą

Sałatka z komosą ryżową (quinoi)

Komosa ryżowa – jak gotować? Właściwości quinoi

Kakao

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

×