Przejdź do treści

Koper włoski – właściwości, uprawa i zastosowanie

Koper włoski – właściwości, uprawa i zastosowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Koper włoski to roślina należąca do rodziny selerowatych. Mimo swojego charakterystycznego anyżkowego smaku i możliwości wszechstronnego zastosowania wciąż nie jest doceniany w polskiej kuchni. Znany jest głównie z herbatki z kopru włoskiego, stosowanej jako sposób na kolkę i laktację oraz swoich prozdrowotnych właściwości. Jakie właściwości ma koper włoski? Jak go uprawiać? Czy koper włoski szkodzi?

Koper włoski – charakterystyka i pochodzenie

Koper włoski, nazywany też fenkułem włoskim, to roślina pochodząca z rejonów Morza Śródziemnomorskiego. Obecnie uprawiany jest on w wielu krajach Europy i Azji, w tym w Polsce. Charakteryzuje się wzniesionymi, nagimi łodygami, które pokryte są woskowym nalotem. Jego pędy są bardzo mocno rozgałęzione, a wraz z łodygą tworzą u podnóża rośliny bulwiaste zgrubienie. Nazywane jest ono niekiedy cebulą i jest jadalne, podobnie jak reszta kopru włoskiego. Fenkuł potrafi osiągnąć wysokość od 90 do nawet 200 centymetrów.

W okresie od lipca do września zakwita drobnymi i bardzo licznymi żółtymi kwiatami. Tworzą one charakterystyczne baldachimy. Zapylone kwiaty przekształcają się w owoce kopru włoskiego.

Uprawa kopru włoskiego

Koper włoski uprawiany jest w Polsce jako roślina jednoroczna. Preferuje on dobrze nasłonecznione stanowiska, które powinny być jednocześnie osłonięte od wiatru. Gleba do uprawy fenkułu włoskiego powinna być żyzna, z wysoką zawartością składników pokarmowych, najlepiej o odczynie zasadowym. Nasiona kopru włoskiego wysiewa się na przełomie kwietnia i maja lub czerwca i lipca. Pamiętaj, aby nie było to stanowisko, na którym w roku poprzednim rosły inne rośliny z rodziny selerowatych.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zioła na odchudzanie

Bulwy kopru włoskiego zbierać można po około trzech miesiącach, zaś liście – już po miesiącu od wysiewu. Ciekawostką jest, że owoce kopru zbierane są do wytwarzania miodu koprowego.

Właściwości kopru włoskiego

Koper włoski uznawany jest za bardzo cenny składnik diety. Jego właściwości prozdrowotne pozytywnie wpływają na układ trawienny, odporność organizmu, pamięć. Choć używany jest on głównie w postaci herbaty z kopru włoskiego, to warto zaznaczyć, że w naturalnym lecznictwie stosowany jest również olejek z fenkułu.

Koper włoski jest bogaty w witaminy z grupy B, A, E, D i K, a także aminokwasy, fitosterole, miedź, wapń, żelazo i mangan, co pomaga w zwalczaniu wielu dolegliwości. Kiedy warto po niego sięgnąć? Sprawdzi się on:

  • w razie problemów z zaburzeniami trawienia, skurczami jelit i żołądka, w bólach brzucha i biegunce,
  • w celu poprawy odporności organizmu,
  • w zwalczaniu drobnoustrojów – bakterii, grzybów i wirusów,
  • w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, działa bowiem wykrztuśnie i zwiększa ilość wydzieliny oskrzelowej, jednocześnie zmniejszając jej gęstość,
  • w razie wystąpienia infekcji dróg moczowych, działa bowiem moczopędnie.
zioła na stole

Koper włoski dla niemowląt

Herbatka z kopru włoskiego dla niemowląt do niedawna była powszechnie polecanym produktem na kolki. Miała ona łagodzić wzdęcia i przynosić ulgę niedojrzałemu układowi pokarmowemu. Zgodnie z najnowszymi zasadami żywienia zdrowych niemowląt, które opracowuje Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia dzieci, z powodu braku jednoznacznych badań i danych dotyczących bezpieczeństwa dzieci do ukończenia czwartego roku życia, nie powinny  spożywać kopru włoskiego. Chodzi tu zarówno o podawanie herbaty z kopru włoskiego niemowlętom, jak i oleju, czy jego bulwy.

Powodu takiego stanowiska należy upatrywać w neurotoksycznym anetolu i jego estrogennym, czyli przyspieszającym dojrzewanie działaniu.

Koper włoski w ciąży i na laktację

Herbata z kopru włoskiego polecana jest także od lat jako sposób na poprawę laktacji. Warto jednak zaznaczyć, że podobnie jak w przypadku wpływu na niemowlęta, brak jest jednoznacznych badań potwierdzających zależność ilości pokarmu matki od spożywanego fenkułu czy naparu z ziela.

Zwiększanie ilości estrogenu nie jest także wskazane dla kobiet w ciąży. Dlatego spożywanie przez nie kopru włoskiego nie jest zalecane.

napar

Czy koper włoski szkodzi?

Stanowiska na temat szkodliwości kopru włoskiego są podzielone. Istnieje grupa jego zwolenników, którzy twierdzą, że jego spożywanie może przynieść wyłącznie korzyści. Inni twierdzą jednak, że jego nadmierne stosowanie może wywołać skutki uboczne. Podnoszą oni, że olejek eteryczny z kopru włoskiego może w zbyt dużych ilościach podrażniać przewód pokarmowy, powodować stan odurzenia, a nawet drgawki. Niekiedy wskazuje się nawet na rakotwórcze właściwości kopru włoskiego. W jego ziarnach znajduje się bowiem estragol, czyli izomer związku anetolowego, który zdaniem niektórych środowisk jest kontrowersyjnym związkiem.

 

Źródła:

  1. K. Górnik, R. Janas, M. Grzesik, Instrukcja uprawy kopru włoskiego na nasiona metodami ekologicznymi,  Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice 2013.
  2. M. Kania, J. Baraniak, A. Grys, Ziołolecznictwo i zalecenia żywieniowe według św. Hildegardy z Bingen, Postępy Fitoterapii 2014/2,
  3. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria 2021.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła na wątrobę – na co pomagają i jak je stosować, właściwości ostropestu, karczocha i lukrecji

Piotr Ciemny, autor książki "Chwasty od kuchni"

Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

8 ziół na redukcję napięcia / pexels

Poczuj się lepiej! 8 ziół, które poprawiają nastrój i redukują napięcie

Kozłek lekarski – na bezsenność, stany lękowe i PMS. Właściwości, dawkowanie i uprawa

Ziołolecznictwo. Renesans naturalnych sposobów na wsparcie organizmu. Korzyści i środki ostrożności

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

napar

Zioła i napary – korzystaj z nich mądrze

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Sałatka z kaszą jaglaną

Jak ugotować kaszę jaglaną? Proporcje, czas i porady

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie / fot. iStock

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie

Zioła na zimę

Zioła na zimę – jak je przechowywać i uprawiać w domu?

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne – rodzaje, jak długo gotować grzyby?

Flambirowanie potraw

Flambirowanie potraw – co daje i jak dokładnie je zrobić?

Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Oregano – zastosowanie i właściwości. Olej z oregano

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Ruta Kowalska

„Rośliny są największą apteką świata. Każda z nich, a szacuje się, że obecnie mamy nazwanych i opisanych około 450 000 gatunków, może mieć potencjał leczniczy” – mówi Ruta Kowalska

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×