Przejdź do treści

Kawa zbożowa w ciąży i przy karmieniu piersią

Kawa zbożowa
Kawa zbożowa w ciąży i przy karmieniu piersią Kaboompics
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

W wielu naszych domach kawę zbożową piło się już w dzieciństwie. Była uważana za napój zdrowy i potrzebny młodym organizmom. Jak jest teraz? Czy nadal warto sięgać po kawę zbożową inkę, czy może jest rakotwórcza? Czy ma w sobie kofeinę? Czy można ją pić w czasie ciąży i w okresie karmienia piersią?

Kawa, a karmienie piersią – czy jest dozwolona?

Chociaż świadomość przyszłych matek w ostatnich latach jest większa i starają się one przestrzegać zdrowej diety, to jednak nadal pojawiają się nowe fakty. O ile przyszłe mamy w większości przypadków bardzo uważają na wszelkie alergeny w diecie, takie jak na przykład gluten, laktoza, to kawa i herbata są uznawane za napoje całkowicie bezpieczne dla maleństwa. Ile jest w tym prawdy? W końcu kawę lub herbatę zazwyczaj pijesz o poranku właśnie po to, aby się pobudzić i nabrać energii. Czy jest to naprawdę zdrowe rozwiązanie dla twojego malucha?

Jak kofeina dostaje się do organizmu dziecka?

Najbardziej niebezpiecznym składnikiem, który znajduje się w kawie, jest oczywiście psychoaktywna kofeina. W okresie ciąży ta substancja aktywna bez żadnego problemu przenika przez łożysko do płodu i do płynu owodniowego. Natomiast po porodzie kofeina przenika do mleka kobiecego.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Ze względu na niewielką ilość enzymów wątrobowych w organizmie noworodków, a w szczególności wcześniaków, czas uwalniania kofeiny wydłuża się do 100 godzin. Przez tyle czasu kofeina utrzymuje się w organizmie malutkiego dziecka. Dla porównania osoba dorosła nie odczuwa wpływu kofeiny już po czterech godzinach od wypicia filiżanki kawy. To ogromna różnica. Jednak warto tutaj podkreślić, że tak długi okres metabolizowania kofeiny odnosi się tylko do noworodków. Dzieci w wieku od 6 do 9 miesięcy są już w stanie w pełni przetworzyć tę substancję aktywną.

Ile kofeiny może przyjąć noworodek?

Ilość kofeiny w mleku kobiecym waha się od 0,003 do 0,43 mg/100 ml mleka. Warto tutaj podkreślić, że maksymalna bezpieczna dawka kofeiny dla niemowląt to 3 mg/kg masy ciała. Stąd nasuwa się pytanie, czy karmienie piersią i picie kawy są bezpieczne dla malucha? Zdania są bardzo podzielone. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności bezpieczne spożycie kofeiny przez kobiety karmiące piersią to maksymalnie 200 mg dziennie. W praktyce oznacza to, że dziecko przyjmuje wtedy 0,3 mg/kg masy ciała kofeiny.

 

istockphoto.com

Zdanie Amerykańskiej Akademii Pediatrii

Inne zdanie na ten temat mają eksperci Amerykańskiej Akademii Pediatrii. Uważają oni, że kobieta karmiąca może spożywać znacznie większe ilości kofeiny. Określili, że bezpieczna dawka dla noworodka to do 300 mg dziennie. Jednak dla zdrowia własnego dziecka lepiej jest nie przekraczać tej dawki. Nie ma obecnie jeszcze żadnych wiarygodnych badań, które mówiłyby o wpływie większych ilości kofeiny na malutkie dzieci. Dzisiaj wiemy tylko tyle, że kofeina może powodować u małych dzieci rozdrażnienie, uczucie niepokoju i zaburzenia snu. Może też negatywnie wpływać na szybkość bicia serca. To znaczy przyspieszać jego rytm.

Czy w ciąży można pić kawę?

Tak, ale musisz wtedy trzymać się pewnych określonych zasad. Dozwolone jest wypicie nie więcej niż dwóch słabych filiżanek kawy w ciągu dnia. Ilość kofeiny nie może przekroczyć 200 mg. Wystrzegaj się picia espresso, kawy po turecku, czy rozpuszczalnej. Są one zwyczajnie za mocne dla malucha. Najlepszym wyborem będzie kawa przygotowana ze zmielonych ziaren i parzona w ekspresie ciśnieniowym. Nie zapomnij dodać do niej mleka roślinnego lub napoju roślinnego. W ten sposób ochronisz swój żołądek.

Karmienie piersią a szczepienie na COVID-19. Dr Strus zbiera najważniejsze informacje na ten temat

Kawa zbożowa w ciąży – czy możesz po nią sięgnąć?

Kawa zbożowa jest dobrym rozwiązaniem dla tych kobiet, które nie chcą rezygnować z porannego picia tego czarnego naparu, a jednocześnie boją się o zdrowie swojego maleństwa. Kawa zbożowa z pewnością będzie dobrym zamiennikiem tej tradycyjnej. Kawa zbożowa Inka przygotowywana jest z prażonego i mielonego żyta, jęczmienia, korzenia cykorii i buraka cukrowego. Swoim smakiem bardzo przypomina zwykłą kawę.

Czy kawa zbożowa jest zdrowa?

Na pewno znajdują się w niej bardzo duże ilości błonnika. Dlatego jest polecana kobietom w okresie karmienia piersią i w ciąży, ponieważ skutecznie zapobiega zaparciom. W dodatku w kawie zbożowej Ince znajduje się magnez, fosfor, żelazo, witaminy z grupy B, potas, cynk i selen.

Czy kawa Inka jest rakotwórcza?

Takie głosy również można znaleźć w sieci. Ile jest w nich prawdy? Kawa zbożowa Inka może wykazywać takie działanie, jeżeli jest spożywana regularnie i w dużych ilościach. Wynika to stąd, że znajduje się w niej akryloamid. Jest to substancja, która już w 1994 roku została uznana za potencjalnie rakotwórczą. Dodatkowo stwierdzono jego działanie neurotoksyczne i genotoksyczne. Jest on szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Powinny one ograniczyć spożywanie kawy zbożowej i tradycyjnej kawy również, ponieważ zmniejsza ona wchłanianie żelaza. Jest ono bardzo istotne dla prawidłowego rozwoju płodu.

Bibliografia:

  1. Gielecińska, H. Mojska, K. Świderska, Kawa zbożowa jako źródło akryloamidu w diecie, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Probl Hig Epidemiol 2017, 98(3): 290-295.
  2. Wierzejska R., Kawa i zielona herbata, a karmienie piersią, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Zmiany klimatu zabiorą nam kawę? Kasia Wągrowska wyjaśnia, dlaczego to całkiem realny scenariusz i jak temu zapobiec

Zmiany klimatu zabiorą nam kawę? Kasia Wągrowska wyjaśnia, dlaczego to całkiem realny scenariusz i jak temu zapobiec

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×