Przejdź do treści

Kawa może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Musisz tylko ją odpowiednio parzyć

Kawa może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Tylko musisz ją odpowiednio parzyć Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Zdrowa kawa to nie oksymoron! Aromatyczny napar z nasion kawy może być zdrowy… o ile zostanie przygotowany w odpowiedni sposób. Zobacz, jakie – według badaczy – są najzdrowsze metody parzenia kawy, a których należy unikać ze względu na zwiększone ryzyko chorób układu krwionośnego.

Zdrowotne aspekty kawy

Kiedy mowa o kawie, zwykle słychać o jej negatywnym wpływie na stan naszego zdrowia. Kawa to też jednak bogate źródło przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia się organizmu i zapobiegają powstawaniu wielu chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo kawa zawiera kwas chlorogenowy, związki diteroenowe i polifenole. Działanie tych substancji na organizm jest bardzo szerokie. Przede wszystkim mogą one chronić przed depresją, nowotworami złośliwymi, zawałem serca, udarami, miażdżycą, cukrzycą typu 2. Ilość tych substancji w kawie jest jednak zmienna i zależy od tego, w jaki sposób została ona zaparzona. Badania pokazują, że dzięki odpowiedniej metodzie parzenia można uzyskać napój, który wpłynie na zdrowie pozytywnie.

nalewanie kawy do kubka

Różne metody parzenia

Wyróżnia się szereg metod parzenia kawy. Jak wpływają one na jej właściwości zdrowotne?

  • Ekspres ciśnieniowy

Ekspresy ciśnieniowe przepuszczają wodę pod ciśnieniem przez zmielone ziarna kawy. W ten sposób kawa zachowuje największą ilość przeciwutleniaczy, dzięki temu kawa z ekspresu ma właściwości zapobiegania nowotworom złośliwym. Jednak, aby cieszyć się pełnią efektu, należy pamiętać, że mocno palone ziarna kawy nie będą tak zdrowe.

  • Ekspres przelewowy

Papierowy filtr używamy w ekspresach przelewowych zatrzymuje kafestol i kaweol. Związki te hamują rozwój nowotworów, ale jednocześnie podnoszą poziom złego cholesterolu we krwi.

Kawę filtrowaną otrzymamy także, parząc ją przy użyciu specjalnych lejków i papierowych filtrów.

  • Kawiarka

Podczas gotowania woda przechodzi przez sitko i filtr, a następnie przelewa się do górnego zbiorniczka. Przygotowany w ten sposób napój nie jest bogaty w antyoksydanty. Taka kawa może jednak sprawdzić się u osób, które mają wrażliwe żołądki. Kawa ma krótki kontakt z gorącą wodą, więc nie wydzielają się w niej związki podrażniające żołądek.

  • Kawa zalewana

Taka kawa nie jest najsmaczniejsza, ani też najzdrowsza. Przy parzeniu w ten sposób wydzielają się związki rozpuszczalne w tłuszczach, które podnoszą poziom złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo przygotowana w ten sposób kawa mocno podrażnia żołądek.

Kawa / unsplash.com

Najzdrowsza kawa według badań

Ale która kawa jest najzdrowszą opcją według badań? W latach 1985-2003 naukowcy zbadali grupę ponad 500 tysięcy zdrowych mężczyzn i kobiet, mieszkańców Norwegii, w wieku od 20 do 79 lat. Uczestnicy badania byli pytani o to, jaką kawę piją, jaki rodzaj wybierają i jak często sięgają po kofeinę. Dane przeanalizowano także pod kątem wieku, chorób i nawyków. Co ciekawe, okazało się, że czasami picie kawy było zdrowsze, niż nie picie kawy w ogóle.

Picie filtrowanej kawy łączy się z 15-procentowym spadkiem śmiertelności w kontrolowanej grupie. Jeśli chodzi o śmierć z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego, to mężczyźni pijący kawę filtrowaną mieli o 12 proc. niższą śmiertelność, a kobiety o 20 proc.. Najniższa śmiertelność zanotowana została w grupie osób, które piły od 1 do 4 szklanek filtrowanej kawy dziennie. Picie filtrowanej kawy było mniej ryzykowne dla zdrowia uczestników badania, niż picie kawy niefiltrowanej.

Filtr zatrzymuje w sobie substancje, które zwiększają poziom złego cholesterolu we krwi. W kawie niefiltrowanej tych substancji jest aż o 30 razy więcej niż w tej, która poddana została filtrowaniu.

Jaką kawę pić?

Najlepszym wyborem jest wybranie metody parzenia, w której kawa jest filtrowana. Klasyczna metoda przelewowa to dobry wybór dla osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez kawy, ale nie chcą ryzykować zdrowa. Warto jednak pamiętać o tym, że wszystko w nadmiarze szkodzi i chociaż picie kawy filtrowanej jest zdrowsze, to nie wszyscy powinni ją pić bezkarnie.

 

Źródło: sciencedaily

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Jesteś już po dwóch kawach i wciąż zasypiasz na stojąco? Poznaj 5 energetycznych zamienników „małej czarnej”

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Wpływ kofeiny na organizm człowieka. Kofeina w sporcie

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Przewodnik dla kawoszy: syphon. Najbardziej efektowna metoda parzenia kawy

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol