Przejdź do treści

Katarzyna Bosacka sprawdziła nowe donuty Ekipy Friza. „W składzie błękit brylantowy E133, który znajdziemy również… w kostkach do toalet”

Katarzyna Bosacka / ANDRAS SZILAGYI/MWMEDIA
Katarzyna Bosacka / ANDRAS SZILAGYI/MWMEDIA
Podoba Ci
się ten artykuł?

Po lodach i napojach od Ekipy Friza czas na kolejny produkt spożywczy sygnowany tą marką. W sklepach sieci Biedronka właśnie pojawiły się donuty. Ich skład przeanalizowała Katarzyna Bosacka znana z programów typu „Wiem, co jem i wiem, co kupuję”. „Ręce opadają” – komentuje dziennikarka. 

Donuty od Ekipy Friza

Pamiętacie lody Ekipy, które w tamtym roku w niezliczonych ilościach kupowały dzieci i nastolatkowie w całym kraju? Puste opakowania były nawet wystawiane na różnych aukcjach w internecie! Po tamtym sukcesie influencerzy stworzyli oranżadę oraz zeszyty. Teraz Ekipa Friza wypuściła na rynek… donuty. Kupimy je w sieci sklepów Biedronka.

Ich skład sprawdziła Katarzyna Bosacka, a swoimi spostrzeżeniami podzieliła się na profilu na Instagramie.

„56 składników w jednym pączku, czyli cała „Ekipa” składników. Donut słynnych YouTuberów, który od dzisiaj można kupić w sklepach, zawiera całe morze niezdrowych dodatków – m.in. tłuszcz palmowy, jaja w proszku, spulchniacze czy sztuczne barwniki, np. błękit brylantowy E133, który znajdziemy również… w kostkach do toalet” – pisze dziennikarka.

Bosacka dodaje, że donut dostarcza 329 kcal. „Świecenie w ciemności gwarantowane” – pisze. 

„Kolejny niezdrowy produkt ze złym składem reklamowany przez młodych ludzi dla dzieci czy nastolatków” – kończy swój wpis.

Dziennikarka do swojego postu dodała zdjęcie donuta oraz jego składu. Widzimy, że donut z nadzieniem agrestowo-truskawkowym, dekorowany niebieską polewą, kolorową posypką i fioletową kreską jest produktem głęboko mrożonym. 

Pączki z lukrem

„Świetny produkt, aby się uczyć w szkole chemii” – czytamy w komentarzach pod postem Katarzyny Bosackiej.

Napoje od Ekipy również skrytykowane

Donuty od Ekipy Friza nie są pierwszymi produktami, które wzięła pod lupę dziennikarka. We wrześniu 2021 roku Katarzyna Bosacka skrytykowała skład napojów Koral. „20 łyżeczek cukru w litrze? Napój truskawkowy bez truskawek? No i co z tego, że dzieci w Polsce są coraz grubsze, gdy dla Ekipy Friza liczy się tylko kasa?” – pisała w swoich mediach społecznościowych, dodając, że „każdy, kto promuje śmieciowe jedzenie wśród dzieci, powinien brać pełną odpowiedzialność za to, co robi”.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Nie wszyscy się zgadzają

W czwartek tematem donutów Ekipy Friza i recenzji Katarzyny Bosackiej zajęli się autorzy profilu @dietetykanienazarty, którzy weszli w polemikę z dziennikarką. Jak zauważają dietetycy, składniki, o których pisze Bosacka, nie zostałyby dopuszczone do produktów żywnościowych, gdyby były szkodliwe dla zdrowia.

„Żywność ultraprzetworzona sprzyja otyłości, chorobom układu krążenia czy cukrzycy. Sęk w tym, że dodatki do żywności, czyli 'lista E’, same z siebie nie są w niej głównym problemem” – wymieniają eksperci.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

 

Katarzyna Bosacka – kim jest?

Katarzyna Bosacka – dziennikarka telewizyjna i prasowa, autorka i współautorka programów „Wiem, co jem”, „Wiem, co kupuję”, „O, matko!”, „Co nas truje?”, „Gwiazdy od kuchni”. Autorka wielu książek o tematyce poradnikowej. Jej profil na Instagramie obserwuje niemal 65 tys. osób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?