Jelita to nasz drugi mózg. To, co jesz, ma na niego duży wpływ
Nie tylko mózg odpowiada za zdolność logicznego myślenia, analizowanie czy odczuwanie emocji. Na to, co dzieje się w naszej głowie, wpływają też jelita – a raczej sygnały, które nam wysyłają. – Jelita nie służą tylko do przetwarzania pożywienia i pozbywania się jego niepotrzebnych treści. Są fascynującym i niezwykle skomplikowanym organem! – pisze dietetyczka prowadząca konto „Psychodietetyczny”.
– Nasze jelita są gigantycznym zbiorem dobroczynnych bakterii – tak zaczyna swój post Dominika Oleś, dietetyczka prowadząca konto „Psychodietetyczny”. Ekspertka tworzy indywidualne plany żywieniowe oraz podejmuje różne tematy związane z żywieniem, by uświadamiać Polaków, co jest dla nich ważne w kwestii diety. Tym razem stworzyła post, w którym opisuje funkcje jelit.
– Nasze jelita są gigantycznym zbiorem dobroczynnych bakterii. To również skupisko około 100 milionów komórek nerwowych. Jelita mają tak bogate unerwienie, że możemy się pokusić o nazwanie ich naszym „drugim mózgiem”. Intensywnie komunikują się z naszym mózgiem za pomocą nerwu błędnego.
Zaskakujące jest to, że aż 90% impulsów nerwowych przebiegających nerwem błędnym, wędruje od jelit do mózgu, a tylko 10% przebywa drogę odwrotną! Nasz mózg jest bombardowany informacjami z jelit, a gdy coś się dzieje w jelitach, mózg zaraz o tym wie – pisze Dominika Oleś.
Czy stan jelit może wpływać na nasz nastrój?
Dietetyczka wyjaśnia:
– Istnieją przesłanki, że tak! Jest to tak skomplikowany temat, że potrzeba jeszcze paru dobrych lat, aby dokładnie zbadać ten obszar. Natomiast istnieje wiele przesłanek, mówiących o tym, że zaburzenia emocjonalne, stany lękowe i depresja często wiążą się z takimi dolegliwościami, jak nieswoiste zapalenia jelit, zaparcia, czy niestrawność – pisze dietetyczka.
Ekspertka odpowiada także na pytania, w jaki sposób wpływać na stan naszych jelit, a tym samym na nasze samopoczucie.
Co negatywnie wpływa na nasze jelita?
- żywność wysokoprzetworzona,
- polepszacze smaku, konserwanty i barwniki,
- duże spożycie cukru,
- chlorowana woda,
- antybiotyki.
Co pozytywnie wpływa na nasze jelita?
Zastanów się, co jesz
Większość serotoniny, czyli hormonu szczęścia, produkowana jest w komórkach jelit. Jeśli więc odczuwasz spadek nastroju, zastanów się, co ostatnio ląduje na twoim talerzu. Może się zdarzyć, że za zaburzenia nastroju będzie odpowiadać stan naszych jelit, a nie mózg.
Polecamy
„Slavic girl diet” święci triumfy za oceanem. Amerykanki uwierzyły, że piękno i zdrowie da im popularna w Polsce kasza
„Owszem, dziś długość życia człowieka wzrasta, ale czy o taką jakość życia nam chodziło?” – pyta prof. Grzegorz Dworacki
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
się ten artykuł?