Przejdź do treści

Jedyna przekąska, którą możesz jeść codziennie. Naukowcy mówią jasno: na pewno nie zaszkodzi, a może nawet pomóc

na zdjęciu: kobieta zagląda do lodówki, tekst o orzechach - najzdrowszej przekąsce - Hello Zdrowie
Przekąska, którą możesz jeść codziennie. Naukowcy mówią jasno: na pewno nie zaszkodzi, a może nawet pomóc /fot. Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Czy jesteś z tych osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez małej przekąski? Problem polega na tym, że produkty z dużą zawartością cukru naprawdę potrafią uzależnić. I chociaż są pyszne, z mogą wyrządzić wiele szkód w twoim organizmie. Naukowcy zajmujący się długowiecznością po raz kolejny zajęli się tematem zależności pomiędzy naszym zdrowiem, a tym co jemy. I mówią: zamiast po ciastka, każdego dnia sięgaj po garść orzechów. To samo zdrowie! 

Garść orzechów zamiast ciasteczka

Wstajesz rano z myślą: dzisiaj to już na pewno będę zdrowo jeść! Na talerzu lądują więc idealnie ugotowane jajka na miękko, kromka razowego chleba z warzywną pastą i dwa plasterki ekologicznej szynki. Do tego oczywiście kubek zielonej herbaty, a zaraz potem jedziesz do pracy. Siadasz przy biurku i czegoś ci brakuje. Kawy i ciasteczka! Po prostu czujesz, że musisz zjeść coś słodkiego. Znasz ten scenariusz? Nie jesteś sama. Słodkie przekąski naprawdę potrafią uzależnić. Możemy jednak zrobić coś, za co podziękuje nam organizm. Zamiast po ciastko, sięgnij po garść orzechów. Dlaczego to takie ważne?

Jak mówi dr Mark Hyman, amerykański lekarz, w jednym ze swoich filmików na TikToku, orzechy spożywa regularnie.

„Obecność orzechów w diecie jest bardzo ważna. Udowodniono, że wydłużają one życie oraz zmniejszają częstotliwość zachorowań na cukrzycę. Są pełne składników mineralnych, zdrowych tłuszczów, białka i błonnika. Są jednym z naturalnych superfoods” – wyjaśnia ekspert.

Orzechy włoskie

Korzyści zdrowotne z orzechów

Badania z 2013 roku przeprowadzone przez naukowców z Harvardu wykazały, że osoby, które codziennie jadły orzechy, żyły dłużej niż te, które tego nie robiły.

Dr Michael H.Greger, jeden z założycieli Amerykańskiego Uniwersytetu Medycyny Stylu Życia (American College of Lifestyle Medicine), wyjaśnia:

„Osoby codziennie spożywające orzechy rzadziej umierały z powodu raka, chorób serca czy chorób układu oddechowego, nawet po uwzględnieniu innych czynników związanych ze stylem życia. Żyli też znacznie dłużej, niezależnie od tego, czy byli starsi czy młodsi, otyli czy szczupli, czy więcej ćwiczyli, palili, pili lub jedli inne pokarmy, które mogą mieć wpływ na śmiertelność”.

Inne badania, tym razem z 2016 roku, wykazały, że u osób które jadły zaledwie 20 gramów (czyli mniej więcej garść) orzechów dziennie, o prawie 30 proc. zmniejszyło się ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Jeżeli chodzi o ryzyko raka – było to zmniejszenie o 15 proc., natomiast ryzyko przedwczesnej śmierci zmniejszyło się o 22 proc.

Badacz Dagfinn Aune z Imperial College London, który współtworzył te badania, mówi:

„Odkryliśmy stały spadek ryzyka w przypadku wielu różnych chorób, co jest silnym wskazaniem na istnienie rzeczywistego związku między spożyciem orzechów, a różnymi wynikami zdrowotnymi. To dość znaczący efekt w przypadku tak małej ilości pożywienia”.

Naukowiec dodaje,  że w badaniach uwzględniono wszystkie rodzaje orzechów, m.in. orzechy laskowe, orzechy włoskie czy orzechy ziemne.

To jednak nie koniec zalet orzechów. Badacz Bruno Bizzozero-Peroni, współtwórca badań z 2023 roku opublikowanych w czasopiśmie „Clinical Nutrition”, mówi:

„Nasze odkrycia wskazują na kolejną korzyść płynącą ze spożywania orzechów: ryzyko wystąpienia depresji spada o 17 proc. To silny argument za tym, by ludzie zaczęli entuzjastycznie podchodzić do spożywania orzechów”.

bakalie

Ile gramów orzechów dziennie to za dużo?

Czy ze spożywaniem orzechów można przesadzić? Oczywiście, tak jak z wszystkim. Objawami przedawkowania orzechów mogą być m.in. biegunka, wzdęcia czy owrzodzenia jamy ustnej.

Orzechy, chociaż pełne składników mineralnych i tłuszczów tak potrzebnych organizmowi, mają też sporo kalorii. Właśnie dlatego ważne jest, by nie przekraczać optymalnej ilości, czyli garści dziennie. Dobrym pomysłem będzie kupowanie orzechów hurtowo i dzielenie ich na odpowiednie porcje, aby uniknąć zjedzenia zbyt wielu na raz.

Uwaga – zasada „garści orzechów dziennie” nie dotyczy orzechów brazylijskich. Ze względu na dużą zawartość selenu, eksperci zalecają spożywać je tylko okazjonalnie. 

Źródła:

  1. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1307352
  2. https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-016-0730-3
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37542950/

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?