Przejdź do treści

Jakie właściwości i zastosowanie ma syrop daktylowy?

Jakie właściwości i zastosowanie ma syrop daktylowy? Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Syrop daktylowy jest uznawany za substancję słodzącą, która jest znacznie zdrowsza niż powszechnie używany cukier. Jego plusem jest też skład, który ma doskonały wpływ na nasze zdrowie. Co warto wiedzieć o syropie daktylowym i jak go stosować?

Czym jest syrop z daktyli? 

Syrop daktylowy, wymiennie nazywany daktylowym miodem, to specjalnie przygotowany, zagęszczony sok z owoców palmy daktylowej. Charakteryzuje się brązowym lub brązowo-złotym kolorem. Jest dość gęsty, ma intensywny, słodki smak, który zawdzięcza fruktozie oraz sacharozie i co ważne – ma znacznie mniej kalorii niż biały cukier. 

Syrop daktylowy – moc witamin i składników mineralnych 

Syrop daktylowy robi się z przetworzonych daktyli. W związku z tym nie jest tak zdrowy, jak same owoce. Jest jednak uznawany za zdrowszy zamiennik cukru. W jego składzie znajdziemy takie minerały jak magnez, potas czy wapń. Do tego jest źródłem witaminy A. C, E i witamin z grupy B. 

Ważne jest jednak to, by wybierać syropy daktylowe z dobrych, pewnych źródeł, bez substancji konserwujących oraz cukru. Najlepszy syrop to taki, który w składzie ma tylko wodę i daktyle.

miód

Właściwości syropu daktylowego 

Dzięki znajdującym się w syropie daktylowym witaminom i minerałom, ma on następujące właściwości: 

  • poprawia pracę mięśni, 
  • wspiera odporność, 
  • może łagodzić objawy menopauzy, 
  • wspiera układ trawienny, 
  • podnosi zasoby energetyczne, 
  • działa uspokajająco, 
  • sprawia, że organizm się później starzeje, 
  • zapobiega niedokrwistości. 

W syropie daktylowym są zawarte substancje przypominające salicylany obecne w aspirynie. Dlatego może mieć on też właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz antybakteryjne.

Czy syrop daktylowy jest odpowiedni dla diabetyków? 

Syrop daktylowy jest zdrowszy niż bały cukier, jednak ma wysoki indeks glikemiczny – IG=60. Dlatego nie jest wskazany osobom, które mają cukrzycę lub chorują na insulinooporność. 

Jak zrobić syrop daktylowy? Przepis 

Syrop daktylowy można przygotować samodzielnie. W tym celu potrzebne będą:  

  • garść daktyli (warto, by owoc były ekologiczne, z pewnego źródła i nie zawierały siarki), 
  • szklanka gorącej wody, 
  • opcjonalnie – kilka kropli cytryny i szczypta cynamonu. 

Wodą zalewamy daktyle i zostawiamy je na całą noc. Następnie owoce blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli masa wydaje nam się zbyt gęsta – można dodać odrobinę wody. Chcąc podkreślić smak syropu, można dodać szczyptę cynamonu i kilka kropli cytryny. 

Tak powstały syrop przecedzamy przez sito i wlewamy do pojemnika, najlepiej by była to ciemna, szklana butelka lub słoik. Syrop można trzymać w lodówce maksymalnie przez kilka dni.

Syrop daktylowy w kuchni 

W Polsce syrop daktylowy wciąż jest dość rzadko stosowany, w przeciwieństwie do innych krajów. Subtelna, karmelowa nuta smakowa może być doskonałym uzupełnieniem wielu potraw oraz deserów. Syrop można używać m.in. do wypieków jako zdrowszy zamiennik cukru. Świetnie sprawdzi się też jako polewa do lodów, czy dodatek do porannej kawy. Syrop daktylowy z powodzeniem wykorzystamy również jako polewę do pancakes, naleśników z serem, owoce itp. 

Syrop daktylowy można stosować też jako zamiennik miodu. Osoby, które są uczulone na produkty pszczele, często mogą spożywać syrop z daktyli. 

Warto pamiętać, że syrop może być również dodawany do sałatek oraz orientalnych bądź pikantnych dań. Jest to także doskonały składnik różnego rodzaju sosów i marynat. 

Jaka jest cena syropu daktylowego? 

Syrop daktylowy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz w dobrze zaopatrzonych marketach. Jego cena zależy przede wszystkim od producenta i składu. Buteleczka kosztuje od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych za 400 ml (taka pojemność jest najpopularniejsza). 

Syrop daktylowy – przeciwwskazania 

Syropu daktylowego nie powinny spożywać osoby zmagające się z otyłością oraz mające zespół jelita drażliwego. Łatwo uczula, więc zrezygnować z niego często muszą też osoby mające alergie pokarmowe oraz osoby uczulone na daktyle. 

Nie powinno się go również podawać małym dzieciom – poniżej 1. roku życia. Cukier ani jego zamienniki nie są wskazane dla niemowląt. 

Źródła:
https://ekoaleja.eu/Syrop-daktylowy-jak-i-dlaczego-warto-go-uzywac-blog-pol-1612487115.html – dostęp: 7.12.2022 r. 

https://odzywianie.wprost.pl/zywienie/10439237/syrop-daktylowy-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-zastosowanie.html – dostęp: 7.12.2022 r. 

https://apteline.pl/artykuly/syrop-klonowy-syrop-z-agawy-a-moze-daktylowy-lub-orkiszowy-jaki-wybrac – dostęp: 7.12.2022 r. 

https://biogo.pl/blog/syrop-daktylowy-jak-i-czy-warto-z-niego-korzystac/ – dostęp: 7.12.2022 r.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Podoba Ci
się ten artykuł?