Jaki chleb jest najzdrowszy? Jest prosta odpowiedź. Podaje ją dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska
Skuszeni zapachem chleba prosto z pieca często sięgamy po pieczywo w sklepie spożywczym czy w supermarkecie. Jak jednak ostrzega dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, wiele z nich zawiera w swoim składzie substancje słodzące i spulchniacze. Jak więc mądrze wybrać najzdrowszy chleb? Ekspertka wyjaśnia.
Jak wybrać najzdrowszy chleb?
Na liście składników chleba znajdziemy wiele niezdrowych substancji, które dodawane są do pieczywa nagminnie. Najczęściej bogate jest m.in. w słód barwiący (udaje ciemne pieczywo), substancje zagęszczające (guma guar, laktoza), cukier, sztuczny miód, rozmaite regulatory kwasowości, jak dioctan sodu i kwas cytrynowy, czy grys kukurydziany, a nawet ocet. Jaki w takim razie wybrać chleb, by zdrowo się odżywiać? Problem ten poruszyła na swoim profilu na Instagramie dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska.
„Wielu z nas zadaje sobie to pytanie niemal każdego dnia!” – podkreśliła w swoim wpisie.
Ekspertka opublikowała krótkie wideo, na którym zaprezentowała kilka bochenków. Na jej stole znalazł się m.in. chleb bakaliowy, pełnoziarnisty z obniżoną zawartością kalorii, z czarnuszką oraz biała bułka. Które pieczywo zostało przez specjalistkę zakwalifikowane jako zdrowe?
„Chleb z bakaliami i orzechami, choć wydaje się zdrowy, często zawiera dużo cukru z bakalii i jest barwiony karmelem. Do tego pakowany w plastik, co sprzyja rozwojowi pleśni.
Chleb o obniżonej kaloryczności – niby pełnoziarnisty i wysokobiałkowy, ale podejrzanie pulchny. Dodane omega-3 to plus, ale wciąż mam wątpliwości.
Chleb żytni z czarnuszką – może nie najsmaczniejszy na początku, ale jest twardy, na zakwasie i bez plastikowego opakowania. To dobry wybór!” – wyjaśniła lekarka.
I dodała, że białych bułek z pewnością powinnyśmy unikać. Mimo że są smaczne i mają wielu fanów, to są pieczone z mąki chlorowanej. W jej składzie znajduje się także wiele spulchniaczy. „Unikajmy jej” – podsumowała Cubała-Kucharska.
„Będę omijać”
Wpis o tym, jak wybrać najzdrowszy chleb, stał się szybko popularny w mediach społecznościowych. Skomentowało go ponad 200 razy.
„Obecnie nie ufam żadnemu, ale to absolutnie ŻADNEMU pieczywu ze sklepu”
„Kocham smak czarnuszki! O szkodliwości owijania w folię nie pomyślałam”
„Będę omijać chleb w woreczku od dziś” – czytamy w komentarzach.
Obserwatorzy dr n. med. Magdaleny Cubały-Kucharskiej licznie podkreślali także, że najczęściej sami pieką chleb.
„Od kilku miesięcy piekę sama na zakwasie i to jest strzał w dziesiątkę! Jest pyszny i dwie takie kromeczki i jestem full. A taki dmuchany to bym jadła i zaraz głodna była”
„Zachęcam do pieczenia samemu w domku, bo to nie jest trudne, a wiem co jem”
„Nie ma nic lepszego niż własny pachnący chlebek”
„Rzadko jadam chleb. Jak już jadam to pieczony przeze mnie”
„Mój mąż od lat piecze chleb z czarnuszką, na zakwasie. Zamawiamy od znajomych mąkę orkiszową ekologiczną. Czasem jest to chleb razowy, czasem mieszany. Inny już nam nie smakuje. A z tego, co zostanie wysuszone, robię bułkę tartą” – czytamy.
Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska
Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska jest lekarką medycyny funkcjonalnej. Jak sama o sobie pisze, jest „prekursorką medycyny całościowej oraz pojęcia osi jelitowo-mózgowej”. W mediach społecznościowych prowadzi profil o nazwie @drcubala, na którym dzieli się swoją wiedzą.
RozwińPolecamy
Naukowcy z Poznania stworzyli parówkę z ziemniaka. „Wygląda, pachnie i smakuje jak paróweczka”
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
Mycie nie usuwa pestycydów z owoców. Naukowcy twierdzą, że jest tylko jeden sposób, by się ich skutecznie pozbyć
Aronia ma uzdrawiającą moc! Nowa książka Agaty Lewandowskiej pod matronatem Hello Zdrowie
się ten artykuł?