Odżywianie › Jaki chleb jest najzdrowszy? Jest prosta odpowiedź. Podaje ją dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska Jaki chleb jest najzdrowszy? Jest prosta odpowiedź. Podaje ją dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska Ewa Wojciechowska Opublikowano: 13.06.2024 15:58 Nie wybieraj chleba w folii/ fot. Adobe Stock Podoba Cisię ten artykuł? Podoba Cisię ten artykuł? Skuszeni zapachem chleba prosto z pieca często sięgamy po pieczywo w sklepie spożywczym czy w supermarkecie. Jak jednak ostrzega dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, wiele z nich zawiera w swoim składzie substancje słodzące i spulchniacze. Jak więc mądrze wybrać najzdrowszy chleb? Ekspertka wyjaśnia. Spis treści Jak wybrać najzdrowszy chleb?„Będę omijać”Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska Jak wybrać najzdrowszy chleb? Na liście składników chleba znajdziemy wiele niezdrowych substancji, które dodawane są do pieczywa nagminnie. Najczęściej bogate jest m.in. w słód barwiący (udaje ciemne pieczywo), substancje zagęszczające (guma guar, laktoza), cukier, sztuczny miód, rozmaite regulatory kwasowości, jak dioctan sodu i kwas cytrynowy, czy grys kukurydziany, a nawet ocet. Jaki w takim razie wybrać chleb, by zdrowo się odżywiać? Problem ten poruszyła na swoim profilu na Instagramie dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska. „Wielu z nas zadaje sobie to pytanie niemal każdego dnia!” – podkreśliła w swoim wpisie. Ekspertka opublikowała krótkie wideo, na którym zaprezentowała kilka bochenków. Na jej stole znalazł się m.in. chleb bakaliowy, pełnoziarnisty z obniżoną zawartością kalorii, z czarnuszką oraz biała bułka. Które pieczywo zostało przez specjalistkę zakwalifikowane jako zdrowe? „Chleb z bakaliami i orzechami, choć wydaje się zdrowy, często zawiera dużo cukru z bakalii i jest barwiony karmelem. Do tego pakowany w plastik, co sprzyja rozwojowi pleśni. Chleb o obniżonej kaloryczności – niby pełnoziarnisty i wysokobiałkowy, ale podejrzanie pulchny. Dodane omega-3 to plus, ale wciąż mam wątpliwości. Chleb żytni z czarnuszką – może nie najsmaczniejszy na początku, ale jest twardy, na zakwasie i bez plastikowego opakowania. To dobry wybór!” – wyjaśniła lekarka. I dodała, że białych bułek z pewnością powinnyśmy unikać. Mimo że są smaczne i mają wielu fanów, to są pieczone z mąki chlorowanej. W jej składzie znajduje się także wiele spulchniaczy. „Unikajmy jej” – podsumowała Cubała-Kucharska. Polecamy Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu! Julia Krupińska 20.08.2022 „Będę omijać” Wpis o tym, jak wybrać najzdrowszy chleb, stał się szybko popularny w mediach społecznościowych. Skomentowało go ponad 200 razy. „Obecnie nie ufam żadnemu, ale to absolutnie ŻADNEMU pieczywu ze sklepu” „Kocham smak czarnuszki! O szkodliwości owijania w folię nie pomyślałam” „Będę omijać chleb w woreczku od dziś” – czytamy w komentarzach. Obserwatorzy dr n. med. Magdaleny Cubały-Kucharskiej licznie podkreślali także, że najczęściej sami pieką chleb. „Od kilku miesięcy piekę sama na zakwasie i to jest strzał w dziesiątkę! Jest pyszny i dwie takie kromeczki i jestem full. A taki dmuchany to bym jadła i zaraz głodna była” „Zachęcam do pieczenia samemu w domku, bo to nie jest trudne, a wiem co jem” „Nie ma nic lepszego niż własny pachnący chlebek” „Rzadko jadam chleb. Jak już jadam to pieczony przeze mnie” „Mój mąż od lat piecze chleb z czarnuszką, na zakwasie. Zamawiamy od znajomych mąkę orkiszową ekologiczną. Czasem jest to chleb razowy, czasem mieszany. Inny już nam nie smakuje. A z tego, co zostanie wysuszone, robię bułkę tartą” – czytamy. Polecamy Jaki ma skład i gdzie kupić chleb Ezechiela? Przepisy na zaczyn i samodzielne wykonanie w domu Natalia Suchocka 02.01.2023 Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska jest lekarką medycyny funkcjonalnej. Jak sama o sobie pisze, jest „prekursorką medycyny całościowej oraz pojęcia osi jelitowo-mózgowej”. W mediach społecznościowych prowadzi profil o nazwie @drcubala, na którym dzieli się swoją wiedzą. Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń Udostępnij artykuł Zobacz także Kwas chlebowy ma więcej zalet, niż myślisz. Pij go więc na zdrowie! Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska z „Ograniczam się” zdradza swoje patenty Ewa Wojciechowska Dziennikarka, filolożka, politolożka, reportażystka, feministka. Pisze, od kiedy pamięta, a w międzyczasie lubi słuchać i obserwować innych Zobacz profil Podoba Ci się ten artykuł? Powiązane tematy: pieczywo Zdrowa żywność Polecamy 28.06.2024 Aronia ma uzdrawiającą moc! Nowa książka Agaty Lewandowskiej pod matronatem Hello Zdrowie 08.05.2024 Przebadali pomidory z popularnych w Polsce dyskontów. „Mamy do czynienia z 'powracaniem’ w żywności pestycydów wycofanych z UE” – grzmią eksperci 05.04.2024 Lekarka przestrzega przed częstym jedzeniem białego ryżu. Może się to skończyć chorobą Beri-Beri 12.02.2024 To koniec kultowego lunchu? Kanapka z szynką i serem zakazana na szkolnych stołówkach