Przejdź do treści

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot
Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Jesień to czas, kiedy często dopada nas przeziębienie oraz różne inne infekcje. Właśnie teraz szczególne ważne jest, żebyśmy zadbali o odpowiednią dietę – taką, która dostarczy nam wielu witamin i składników odżywczych. Michał Kot, student dietetyki i absolwent elektroradiologii, proponuje, żeby zafundować sobie bombę witaminową w postaci miski poilfenoli. Sprawdź, jak ją przygotować!

Polifenole – co to takiego?

Czym właściwie są polifenole i czy naprawdę ich potrzebujesz? Jak wyjaśnia na swoim profilu na Instagramie Michał Kot, to nazwa na cały zbiór różnych związków, które naturalnie występują w produktach roślinnych.

„Jest to więc pojęcie bardzo szerokie, bo polifenole podzielone są na kilka grup i podgrup. Przykładem polifenoli mogą być: Resveratrol, Kwercetyna, Apigenina, Luteolina, Katechiny, Genisteina i naprawdę ogromna liczba innych, o bardzo dziwnych/kosmicznych nazwach!” – dodaje Kot.

Ekspert tłumaczy, że dostarczane w produktach roślinnych polifenole oddziaływują na mikrobiotę jelit na trzy główne sposoby. Po pierwsze, docierają do jelita grubego i wywierają potencjalne prebiotyczne działanie poprzez selektywną stymulację wzrostu korzystnych bakterii jelitowych i zmniejszenie częstości występowania chorób. Po drugie, hamują rozwój potencjalnie patogennych bakterii. A po trzecie, mikrobiota, wchodząc w interakcje z polifenolami, produkuje ich metabolity, które następnie korzystnie wpływają na cały organizm.

Jak wyjaśnia Michał Kot, polfenole i ich metabolity, między innymi:

  • zmniejszają stany zapalne,
  • działają antyoksydacyjnie,
  • stanowią pożywkę dla bakterii jelitowych – wspierają zdrowie jelit,
  • wspierają wrażliwość na insulinę,
  • zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,
  • zmniejszają ryzyko chorób neurodegeneracyjnych,
  • wspierają zdrowie metaboliczne na wielu poziomach,
  • działają antynowotworowo.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Miska polifenoli – jak ją przygotować?

Doskonałym sposobem na dostarczenie sobie naturalnego „zastrzyku” polifenoli jest przygotowywanie własnych kompozycji, które je zawierają. Zachęca do tego w swoim najnowszym poście Michał Kot.

„Aby ułatwić wam tworzenie własnych misek polifenoli, czyli super odżywczych posiłków o przeciwzapalnym charakterze dostarczających witamin i składników mineralnych, przygotowałem sześć kroków do stworzenia własnej miski! Mam nadzieję, że zainspirują cię do zrobienia własnej kompozycji” – pisze Michał Kot na swoim instagramowym profilu.

Krok pierwszy – zielenina

Jak podkreśla ekspert, to podstawa.

„Jako bazy do miski możesz użyć wedle własnego uznania – rukoli, roszponki, szpinaku, miksu sałat, jarmużu, kapusty, pak choy. Dostarczają folianów, witaminy A i przeciwutleniaczy, flawonoidów i kwasów fenolowych” – wyjaśnia Kot.

Krok drugi – owoce lub warzywa – albo i jedno, i drugie

Możemy wybrać takie, jakie lubimy najbardziej i postawić na oryginalne i kreatywne połączenia warzyw i owoców.

„Wiele osób myśli, jak to będzie smakować, ale później… zachwyca się tymi połączeniami! Brokuł + pomarańcza? Super!” – pisze student dietetyki.

Krok trzeci – nasiona, orzechy i pestki

Ich dodatek jest bardzo ważny, ponieważ są źródłem zdrowych tłuszczów, np. kwasu ALA, witamin z grupy B, błonnika, magnezu, cynku, selenu.

„Dodaj ulubione, np. orzechy włoskie, pistacje, laskowe, nerkowce, pestki dyni, nasiona słonecznika. Możesz je pokruszyć lub dodać całe” – radzi Michał Kot.

Krok czwarty – źródło białka

Jak pisze ekspert, może być to: tofu, indyk, łosoś, kurczak, soczewica, fasola, ale również sery – feta czy mozzarella.

Krok piąty – antyzapalne dodatki

Takie jak: rzodkiewka, brokuł, lucerna, fasola czy świeże zioła – bazylia, mięta, pietruszka, kolendra, rozmaryn, tymianek.

„Zawierają liczne fitozwiązki o przeciwzapalnym charakterze, wspierają funkcje wydzielnicze w przewodzie pokarmowym, wspomagają trawienie, pracę wątroby, metabolizm hormonów i różnych obcych dla organizmu związków (np. sulforafan w kiełkach brokułu)” – tłumaczy Kot.

Krok szósty – zdrowy sos

Najlepiej przygotować go na bazie oliwy z oliwek, która jest podstawowym składnikiem przeciwzapalnej diety. Warto dodać do niej np. miód, sok z cytryny, limonki, sól, pieprz czy sok z pomarańczy. Na zdrowie!

Michał Kot – kim jest?

Michał Kot jest studentem dietetyki i absolwentem kierunku elektroradiologia na Medycznym Studium Zawodowym im. Stanisława Liebharta w Lublinie. W swojej pracy w szczególności zajmuje się dietetyką hormonalną kobiet. W mediach społecznościowych chętnie dzieli się swoją wiedzą. Jego profil na Instagramie obserwuje ponad 88 tys. osób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez MICHAŁ KOT (@michal.kot)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

Czosnek / unsplash.com

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

"Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe" - znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje / istock

„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Masz słabe, łamliwe paznokcie? Dietetyczka kliniczna wyjaśnia, jak możesz wzmocnić je dietą

Masz słabe, łamliwe paznokcie? Dietetyczka kliniczna wyjaśnia, jak możesz wzmocnić je dietą

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co jeść w sierpniu? / pexels

Po jakie warzywa i owoce sięgać w sierpniu, by zaoszczędzić? Dietetycy mają kilka propozycji

Superowoc, który zapewni ci zdrowie i długie życie. Poznaj jagodę kamczacką!

Przedawkowanie witaminy C – przyczyny, objawy, postępowanie

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Witamina E a płodność - jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Witamina E a płodność – jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Kroplówki witaminowe – na czym polegają i ile kosztują? Czy to bezpieczne?

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Rośliny, owoce i warzywa uchronią przed groźną chorobą? Do zaskakujących wniosków doszli amerykańscy naukowcy

Jak długo trzeba brać suplementy, żeby zauważyć rezultaty?

Pułapki diety wegetariańskiej. Natkniesz się na nie na pewno, jeśli planujesz zrezygnować z jedzenia mięsa

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

"Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego" - podkreśla farmeceutka. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

„Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego” – podkreśla Zofia Winczewska. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

Marchewka

Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki!

×