Przejdź do treści

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash
Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Jesień tuż za rogiem! W związku z tym sałatki na zimno i chłodniki zamieniamy na sycące, ciepłe zupy. „Taka zupa może być świetnym daniem nie tylko na obiad, ale również na kolację, a nawet śniadanie” – pisze Magda Gembacka, autorka profilu @ammniam na Instagramie. I pokazuje… swój wzór na zupy! Warto go poznać. 

Wzór na jesienną zupę

Szukasz nowych przepisów na jesienne, sycące zupy? Z pomocą przychodzi Magda Gembacka z profilu @ammniam na Instagramie. Od czego zacząć? Od cebuli, czosnku i… dobrego tłuszczu.

„Gotowanie zupy możesz zacząć od podsmażenia na oliwie extra virgin lub oleju rzepakowym drobno posiekanej cebuli/i lub czosnku” – pisze ekspertka.

Kolejnym krokiem jest dodanie warzyw.

„Dodaj warzywa. Dużo. Niech stanowią bazę zupy i będą motywem przewodnim, np. dyniowa, ogórkowa, wielowarzywna. Twarde dodaj na początku gotowania. Kwaśne, takie jak pomidory czy kiszona kapusta, wrzuć na końcu, dzięki temu inne warzywa szybko będą miękkie. Zielone liście wrzuć też na końcu i już nie gotuj. Warzywa możesz zmiksować i uzyskać przyjemną zupę-krem” – wyjaśnia Magda Gembacka.

Co dalej? Czas na strączki!

„Dodaj strączki (soczewica, ciecierzyca, fasola, groch). Dzięki nim zupa będzie sycąca i bogata w białko. Pamiętaj, aby groch, fasolę i ciecierzycę wcześniej namoczyć i wrzucić do zupy w odpowiednim momencie. Możesz dodać też strączki wcześniej ugotowane, z puszki lub mrożone” – pisze ekspertka.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Po strączkach kolej na makaron, kaszę bądź ryż. 

„Dodaj kaszę (gryczaną, jaglaną, perłową, pęczak), ryż (brązowy, basmati, jaśminowy) lub makaron (pełnoziarnisty, jasny, ulubiony). Zupa będzie sycąca, wzbogacona o węglowodany złożone i nabierze przyjemnej gęstości. Możesz ugotować je wcześniej i dodać pod koniec przyrządzania zupy lub włożyć na talerz” – dodaje Magda Gembacka.

Czas na przyprawy!

„Dodaj ulubione przyprawy lub mieszanki przypraw o dobrym składzie. Nadadzą zupie smaku i charakteru. Dodaj je w odpowiednim momencie. Podsmaż razem z cebulą na początku (curry, garam masala, kolendra, kumin) lub dodaj pod koniec gotowania, np. majeranek, tymianek, bazylia, sól i pieprz” – wyjaśnia ekspertka.

Na koniec nie możemy zapominać o dodatkach.

„Wlej zupę do miseczek. Posyp posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą. Posyp też lekko podprażonymi pestkami słonecznika, dyni lub/i sezamu. Będzie przyjemnie chrupać podczas jedzenia, a dodatkowo wzbogacisz zupę o dobre tłuszcze” – pisze ekspertka.

zupa z batatów

@ammniam – kto stoi za tym profilem na Instagramie?

Za profilem @ammniam stoi Magda Gembacka – blogerka, autorka książek kulinarnych i mama. Ekspertka dzieli się swoimi przepisami związanymi z kuchnią roślinną. Jak sama mówi: „jej przepisy są zdrowe, proste i pomysłowe”.  Konto @ammniam na Instagramie obserwuje obecnie ponad 6 tysięcy osób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Makaron

Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Curry z kukurydzy

Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×