Jak to jest z produktami light? „To zależy”. Wyjaśnia Radosław Smolik, dietetyk
„Wokół produktów light krąży wiele opowieści. Ja mam do nich podejście na zasadzie 'to zależy'” – pisze Radosław Smolik, dietetyk prowadzący na Instagramie profil „Dietetyka oparta na faktach”. Co więc warto wiedzieć o produktach light?
Produkty light – czyli jakie?
Produkty light od lat są bardzo popularne, nie tylko wśród osób chcących zrzucić kilogramy. O tym, czym są z definicji, pisze Radosław Smolik na swoim profilu na Instagramie.
„O obniżonej zawartości [nazwa składnika]” lub „lekki” oznacza obniżenie zawartości (np. cukru, tłuszczu) o co najmniej 30 proc. w porównaniu z podobnym produktem.
Co ważne, oświadczenie to może być stosowane tylko wówczas, gdy wartość energetyczna produktu opatrzonego oświadczeniem jest równa lub mniejsza od wartości energetycznej produktu podobnego.
Finalnie produkt „light” nie może być więc bardziej kaloryczny” – tłumaczy dietetyk.
I dodaje, że to, że coś jest jednak „lekkie”, nie oznacza od razu, że staje się produktem zdrowym. Słodycze „light” to wciąż słodycze.
„Często produkty o obniżonej zawartości tłuszczu mają dodatkowo nieco więcej cukru czy wzmacniaczy smaku. „Light” na opakowaniu nie zwalnia z czytania składu, ani nie oznacza, że 'można zjeść więcej i będzie ok'” – dodaje Radosław Smolik.
Zmiana niekoniecznie na lepsze
Ekspert wyjaśnia, że świadomość wyboru produktu light może zwiększyć podatność na myślenie: „mogę pozwolić sobie na więcej”.
„Trzeba wiedzieć, że takie przekonanie bywa bardzo złudne i może przynieść negatywne efekty. Kiedy jednak mamy świadomość w tym zakresie, rezultaty mogą być przeciwne, bardziej pozytywne” – dodaje.
Nabiał z obniżoną zawartością tłuszczu
„Wybierając nabiał z obniżoną zawartością tłuszczu, warto zadbać, by w posiłku chociaż pewne ilości tego składnika występowały. Wynika to z obecności witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czy wpływu na kontrolę apetytu.
W praktyce, do jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu dorzuć trochę orzechów, pestek lub awokado. Dzięki temu nasycone kwasy tłuszczowe z nabiału możemy w łatwy sposób zamienić na inne zdrowe tłuszcze” – dodaje dietetyk.
Napoje light
Dietetyk dodaje także, że wymiana napojów słodzonych na napoje typu light może pomóc ograniczyć kaloryczność jadłospisu i sprzyjać odchudzaniu. Umiarkowane spożycie napojów „zero” może być więc częścią zdrowej, racjonalnej diety.
RozwińDietetyka oparta na faktach
„Dietetyka oparta na faktach” to profil stworzony przez Radosława Smolika, dietetyka. Ekspert swoimi postami stara się rozwiązywać problemy z odżywianiem. Obala mity i wyjaśnia niezrozumiałe terminy. Konto śledzi obecnie 33 tys. osób!
Zobacz także
„Jedzenie jest dla nas rozwiązaniem zarówno na okoliczność smutku, jak i radości. Tymczasem powinno służyć zaspokajaniu podstawowych potrzeb” – mówi Anna Sasin, psychodietetyk, autorka książki „Głodne emocje”
„Dobre karmienie jest sposobem okazywania sobie szacunku” – mówi Agata Ziemnicka, założycielka fundacji Kobiety bez diety
„Jestem idealnym przykładem na to, że z IBS można wygrać…” – dietetyczka Roksana Środa wyjaśnia, czym jest IBS (zespół jelita nadwrażliwego) i jak z nim walczyć
Polecamy
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
Mycie nie usuwa pestycydów z owoców. Naukowcy twierdzą, że jest tylko jeden sposób, by się ich skutecznie pozbyć
Aronia ma uzdrawiającą moc! Nowa książka Agaty Lewandowskiej pod matronatem Hello Zdrowie
Jaki chleb jest najzdrowszy? Jest prosta odpowiedź. Podaje ją dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska
się ten artykuł?