Przejdź do treści

Jak to jest z produktami light? „To zależy”. Wyjaśnia Radosław Smolik, dietetyk

Produkty light / istock
Produkty light / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

„Wokół produktów light krąży wiele opowieści. Ja mam do nich podejście na zasadzie ‚to zależy'” – pisze Radosław Smolik, dietetyk prowadzący na Instagramie profil „Dietetyka oparta na faktach”. Co więc warto wiedzieć o produktach light?

Produkty light – czyli jakie?

Produkty light od lat są bardzo popularne, nie tylko wśród osób chcących zrzucić kilogramy. O tym, czym są z definicji, pisze Radosław Smolik na swoim profilu na Instagramie.

„O obniżonej zawartości [nazwa składnika]” lub „lekki” oznacza obniżenie zawartości (np. cukru, tłuszczu) o co najmniej 30 proc. w porównaniu z podobnym produktem.

Co ważne, oświadczenie to może być stosowane tylko wówczas, gdy wartość energetyczna produktu opatrzonego oświadczeniem jest równa lub mniejsza od wartości energetycznej produktu podobnego.

Finalnie produkt „light” nie może być więc bardziej kaloryczny” – tłumaczy dietetyk.

I dodaje, że to, że coś jest jednak „lekkie”, nie oznacza od razu, że staje się produktem zdrowym. Słodycze „light” to wciąż słodycze.

„Często produkty o obniżonej zawartości tłuszczu mają dodatkowo nieco więcej cukru czy wzmacniaczy smaku. „Light” na opakowaniu nie zwalnia z czytania składu, ani nie oznacza, że ‚można zjeść więcej i będzie ok'” – dodaje Radosław Smolik.

Katarzyna Błażejewska Stuhr / fot. Wojtek Olszanka

Zmiana niekoniecznie na lepsze

Ekspert wyjaśnia, że świadomość wyboru produktu light może zwiększyć podatność na myślenie: „mogę pozwolić sobie na więcej”.

„Trzeba wiedzieć, że takie przekonanie bywa bardzo złudne i może przynieść negatywne efekty. Kiedy jednak mamy świadomość w tym zakresie, rezultaty mogą być przeciwne, bardziej pozytywne” – dodaje.

Nabiał z obniżoną zawartością tłuszczu

„Wybierając nabiał z obniżoną zawartością tłuszczu, warto zadbać, by w posiłku chociaż pewne ilości tego składnika występowały. Wynika to z obecności witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czy wpływu na kontrolę apetytu.

W praktyce, do jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu dorzuć trochę orzechów, pestek lub awokado. Dzięki temu nasycone kwasy tłuszczowe z nabiału możemy w łatwy sposób zamienić na inne zdrowe tłuszcze” – dodaje dietetyk.

Napoje light

Dietetyk dodaje także, że wymiana napojów słodzonych na napoje typu light może pomóc ograniczyć kaloryczność jadłospisu i sprzyjać odchudzaniu. Umiarkowane spożycie napojów „zero” może być więc częścią zdrowej, racjonalnej diety.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

🤓 Pod ostatnim postem było ogromne zainteresowanie dwoma tematami – niezmiernie mnie to cieszy, dlatego postanowiłem, że oba poruszę 🤗 Dzisiaj temat produktów „light”, a już niebawem „Top 5 zamienników cukru”. Cieszę się, że ta forma Wam się podoba! Uwielbiam czytać Wasze komentarze 🙌🏻 __ 🥛 Wokół produktów „light” krąży wiele kontrowersji. Ja mam do nich podejście na zasadzie „to zależy”. A jakie jest Twoje? __ Zostaw komentarz 💬 Oznacz znajomego 👤 Zapisz na później 📁 . . . #dietafit #dietetyk #dietetyka #zdrowe #zdroweodżywianie #zdrowenawyki #zdrowekalorie #zdroweprodukty #zdrowienatalerzu #zdrowiejemy #samozdrowie #odżywianie #wiedzadietetyczna #dietetycznie #dietetyczne #dietetyczny #żywienie #dietatoniekara #zdrowadieta #zdrowojem #zdrowakuchnia #zdrowagłowa #wiemcojem #zdroweodzywianie #zdrowystylzycia #dietetykaopartanafaktach #czytamyetykiety #czytamskład #produktylight #lekkie

Post udostępniony przez 📚 Radosław Smolik Dietetyka (@dietetyka.opartanafaktach)

Dietetyka oparta na faktach

„Dietetyka oparta na faktach” to profil stworzony przez Radosława Smolika, dietetyka. Ekspert swoimi postami stara się rozwiązywać problemy z odżywianiem. Obala mity i  wyjaśnia niezrozumiałe terminy. Konto śledzi obecnie 33 tys. osób!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na eko. 5 rad dla tropicieli ekościemy

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Kuchnia azjatycka

Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Chleb

Dlaczego chleb nie sprawia, że tyjesz? Mamy prosty przykład od „Moja dietetyka”

Oliwa z oliwek / istock

Na czym smażyć? Na oliwie! Dietetycy z „Dietetyki nie na żarty” wyjaśniają dlaczego

Maltodekstryna - właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Maltodekstryna – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Kobieta je lody

7 dietetycznych mitów. O których definitywnie możesz zapomnieć?

dieta

Skuteczne odchudzanie – 10 faktów i mitów o dietach i produktach

zdrowe jedzenie

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

Kobieta w sklepie

Mity żywieniowe. Glutaminian sodu, piwo bezalkoholowe, żywność GMO, szpinak. W co na ich temat wierzymy, co nie jest prawdą? Wyjaśnia dietetyczka Anna Reguła

Opakowania na wynos / istockphoto

Często bierzesz jedzenie na wynos, które pakowane jest w białe pudełko? Pod wpływem ciepła wydzielają się z niego toksyczne substancje

kostka bulionowa

Domowa vegeta i kostka bulionowa

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami