Przejdź do treści

Jak to jest z produktami light? „To zależy”. Wyjaśnia Radosław Smolik, dietetyk

Produkty light / istock
Produkty light / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?
„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować
Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

„Wokół produktów light krąży wiele opowieści. Ja mam do nich podejście na zasadzie 'to zależy'” – pisze Radosław Smolik, dietetyk prowadzący na Instagramie profil „Dietetyka oparta na faktach”. Co więc warto wiedzieć o produktach light?

Produkty light – czyli jakie?

Produkty light od lat są bardzo popularne, nie tylko wśród osób chcących zrzucić kilogramy. O tym, czym są z definicji, pisze Radosław Smolik na swoim profilu na Instagramie.

„O obniżonej zawartości [nazwa składnika]” lub „lekki” oznacza obniżenie zawartości (np. cukru, tłuszczu) o co najmniej 30 proc. w porównaniu z podobnym produktem.

Co ważne, oświadczenie to może być stosowane tylko wówczas, gdy wartość energetyczna produktu opatrzonego oświadczeniem jest równa lub mniejsza od wartości energetycznej produktu podobnego.

Finalnie produkt „light” nie może być więc bardziej kaloryczny” – tłumaczy dietetyk.

I dodaje, że to, że coś jest jednak „lekkie”, nie oznacza od razu, że staje się produktem zdrowym. Słodycze „light” to wciąż słodycze.

„Często produkty o obniżonej zawartości tłuszczu mają dodatkowo nieco więcej cukru czy wzmacniaczy smaku. „Light” na opakowaniu nie zwalnia z czytania składu, ani nie oznacza, że 'można zjeść więcej i będzie ok'” – dodaje Radosław Smolik.

Katarzyna Błażejewska Stuhr / fot. Wojtek Olszanka

Zmiana niekoniecznie na lepsze

Ekspert wyjaśnia, że świadomość wyboru produktu light może zwiększyć podatność na myślenie: „mogę pozwolić sobie na więcej”.

„Trzeba wiedzieć, że takie przekonanie bywa bardzo złudne i może przynieść negatywne efekty. Kiedy jednak mamy świadomość w tym zakresie, rezultaty mogą być przeciwne, bardziej pozytywne” – dodaje.

Nabiał z obniżoną zawartością tłuszczu

„Wybierając nabiał z obniżoną zawartością tłuszczu, warto zadbać, by w posiłku chociaż pewne ilości tego składnika występowały. Wynika to z obecności witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czy wpływu na kontrolę apetytu.

W praktyce, do jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu dorzuć trochę orzechów, pestek lub awokado. Dzięki temu nasycone kwasy tłuszczowe z nabiału możemy w łatwy sposób zamienić na inne zdrowe tłuszcze” – dodaje dietetyk.

Napoje light

Dietetyk dodaje także, że wymiana napojów słodzonych na napoje typu light może pomóc ograniczyć kaloryczność jadłospisu i sprzyjać odchudzaniu. Umiarkowane spożycie napojów „zero” może być więc częścią zdrowej, racjonalnej diety.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

? Pod ostatnim postem było ogromne zainteresowanie dwoma tematami – niezmiernie mnie to cieszy, dlatego postanowiłem, że oba poruszę ? Dzisiaj temat produktów „light”, a już niebawem „Top 5 zamienników cukru”. Cieszę się, że ta forma Wam się podoba! Uwielbiam czytać Wasze komentarze ?? __ ? Wokół produktów „light” krąży wiele kontrowersji. Ja mam do nich podejście na zasadzie „to zależy”. A jakie jest Twoje? __ Zostaw komentarz ? Oznacz znajomego ? Zapisz na później ? . . . #dietafit #dietetyk #dietetyka #zdrowe #zdroweodżywianie #zdrowenawyki #zdrowekalorie #zdroweprodukty #zdrowienatalerzu #zdrowiejemy #samozdrowie #odżywianie #wiedzadietetyczna #dietetycznie #dietetyczne #dietetyczny #żywienie #dietatoniekara #zdrowadieta #zdrowojem #zdrowakuchnia #zdrowagłowa #wiemcojem #zdroweodzywianie #zdrowystylzycia #dietetykaopartanafaktach #czytamyetykiety #czytamskład #produktylight #lekkie

Post udostępniony przez ? Radosław Smolik Dietetyka (@dietetyka.opartanafaktach)

Dietetyka oparta na faktach

„Dietetyka oparta na faktach” to profil stworzony przez Radosława Smolika, dietetyka. Ekspert swoimi postami stara się rozwiązywać problemy z odżywianiem. Obala mity i  wyjaśnia niezrozumiałe terminy. Konto śledzi obecnie 33 tys. osób!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

8 szkodliwych mitów na temat kranówki. Sylwia Majcher tłumaczy, jakie są fakty

8 szkodliwych mitów na temat kranówki. Sylwia Majcher tłumaczy, jakie są fakty

Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Damian Parol / Archiwum prywatne

„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Kubek termiczny

Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na eko. 5 rad dla tropicieli ekościemy

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Kuchnia azjatycka

Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?