4 min.
Jak to jest z produktami light? „To zależy”. Wyjaśnia Radosław Smolik, dietetyk

Produkty light / istock
24.05.2022
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
22.05.2022
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
22.05.2022
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
22.05.2022
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
21.05.2022
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!
„Wokół produktów light krąży wiele opowieści. Ja mam do nich podejście na zasadzie 'to zależy'” – pisze Radosław Smolik, dietetyk prowadzący na Instagramie profil „Dietetyka oparta na faktach”. Co więc warto wiedzieć o produktach light?
Spis treści
Produkty light – czyli jakie?
Produkty light od lat są bardzo popularne, nie tylko wśród osób chcących zrzucić kilogramy. O tym, czym są z definicji, pisze Radosław Smolik na swoim profilu na Instagramie.
„O obniżonej zawartości [nazwa składnika]” lub „lekki” oznacza obniżenie zawartości (np. cukru, tłuszczu) o co najmniej 30 proc. w porównaniu z podobnym produktem.
Co ważne, oświadczenie to może być stosowane tylko wówczas, gdy wartość energetyczna produktu opatrzonego oświadczeniem jest równa lub mniejsza od wartości energetycznej produktu podobnego.
Finalnie produkt „light” nie może być więc bardziej kaloryczny” – tłumaczy dietetyk.
I dodaje, że to, że coś jest jednak „lekkie”, nie oznacza od razu, że staje się produktem zdrowym. Słodycze „light” to wciąż słodycze.
„Często produkty o obniżonej zawartości tłuszczu mają dodatkowo nieco więcej cukru czy wzmacniaczy smaku. „Light” na opakowaniu nie zwalnia z czytania składu, ani nie oznacza, że 'można zjeść więcej i będzie ok'” – dodaje Radosław Smolik.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Zmiana niekoniecznie na lepsze
Ekspert wyjaśnia, że świadomość wyboru produktu light może zwiększyć podatność na myślenie: „mogę pozwolić sobie na więcej”.
„Trzeba wiedzieć, że takie przekonanie bywa bardzo złudne i może przynieść negatywne efekty. Kiedy jednak mamy świadomość w tym zakresie, rezultaty mogą być przeciwne, bardziej pozytywne” – dodaje.
Nabiał z obniżoną zawartością tłuszczu
„Wybierając nabiał z obniżoną zawartością tłuszczu, warto zadbać, by w posiłku chociaż pewne ilości tego składnika występowały. Wynika to z obecności witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czy wpływu na kontrolę apetytu.
W praktyce, do jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu dorzuć trochę orzechów, pestek lub awokado. Dzięki temu nasycone kwasy tłuszczowe z nabiału możemy w łatwy sposób zamienić na inne zdrowe tłuszcze” – dodaje dietetyk.
Napoje light
Dietetyk dodaje także, że wymiana napojów słodzonych na napoje typu light może pomóc ograniczyć kaloryczność jadłospisu i sprzyjać odchudzaniu. Umiarkowane spożycie napojów „zero” może być więc częścią zdrowej, racjonalnej diety.
Dietetyka oparta na faktach
„Dietetyka oparta na faktach” to profil stworzony przez Radosława Smolika, dietetyka. Ekspert swoimi postami stara się rozwiązywać problemy z odżywianiem. Obala mity i wyjaśnia niezrozumiałe terminy. Konto śledzi obecnie 33 tys. osób!
Zobacz także

„Jedzenie jest dla nas rozwiązaniem zarówno na okoliczność smutku, jak i radości. Tymczasem powinno służyć zaspokajaniu podstawowych potrzeb” – mówi Anna Sasin, psychodietetyk, autorka książki „Głodne emocje”

„Dobre karmienie jest sposobem okazywania sobie szacunku” – mówi Agata Ziemnicka, założycielka fundacji Kobiety bez diety

„Jestem idealnym przykładem na to, że z IBS można wygrać…” – dietetyczka Roksana Środa wyjaśnia, czym jest IBS (zespół jelita nadwrażliwego) i jak z nim walczyć
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022