Przejdź do treści

„Jestem idealnym przykładem na to, że z IBS można wygrać…” – dietetyczka Roksana Środa wyjaśnia, czym jest IBS (zespół jelita nadwrażliwego) i jak z nim walczyć

Dieta FODMAP / pexels
Dieta FODMAP / pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

„IBS, czyli zespół jelita drażliwego. Główną rolę gra tutaj dieta i właśnie na dietę coraz więcej lekarzy zwraca uwagę. Co mnie bardzo cieszy! W związku z tym, na diecie dzisiaj i my się skupimy, ale od początku…” – tak zaczyna się najnowszy post mgr Roksany Środy, dietetyczki aktywnej w mediach społecznościowych. Co warto wiedzieć o IBS? 

Roksana Środa

Kim jest mgr Środa? To specjalistka, która prowadzi na Instagramie profil „Roksana Środa”, gdzie w ciekawy sposób opisuje różne zagadnienia związane z żywieniem i medycyną. Tym razem podjęła się tematu zespołu jelita nadwrażliwego. Jak mówi dietetyczka, to kolejny z najczęstszych tematów, które pojawiają się w jej wiadomościach prywatnych oraz jeden z najczęstszych problemów, z którym zgłaszają się do niej kobiety.

IBS, czyli zespół jelita nadwrażliwego

„Nie ma badań, które jednoznacznie stwierdza – tak, to IBS. No niestety… Żeby odkryć problem, trzeba to zrobić trochę naokoło. To znaczy – zrobić wszystkie badania pod kątem jelit i wykluczyć pozostałe choroby. Między innymi SIBO (elementem towarzyszącym może być IBS), WZJG, chorobę Leśniowskiego-Crohna, ubytki, alergie i nietolerancje, nowotwory” – wyjaśnia mgr Roksana Środa.

Jednocześnie muszą pojawiać się objawy charakterystyczne dla IBS: biegunki, zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha, gazy, zmiana rytmu wypróżnień. Muszą także zostać spełnione pewne kryteria:

  • przewlekłość choroby – objawy utrzymują się co najmniej 6 miesięcy,
  • aktywność choroby – objawy aktywne przez co najmniej 3 miesiące,
  • częstotliwość – objawy co najmniej 1 dzień w tygodniu,
  • brak innych schorzeń.

Specjalistka dodaje: jeśli obserwujesz u siebie charakterystyczne objawy, zrobiłaś wszystkie najważniejsze badania, które wykluczyły inne choroby i spełniasz te kryteria, to lekarz na 99 proc. stwierdzi IBS i zaproponuje – a przynajmniej powinien – dietę low fodmap.

Autorka książki "Nawracające infekcje"

Dieta FODMAP

Co jeść przy chorobie jelit? Produkty zgodne z dietą FODMAP. Nazwa diety „FODMAP” pochodzi od fermentujących oligosacharydów, disacharydów i polioli. To cukry, które w początkowym okresie diety należy wyeliminować. To jedyna skuteczna metoda żywienia u osób ze stwierdzonym IBS.

„Gdy problemem jest IBS, to najlepszą i najbardziej skuteczną metodą żywienia jest dieta low fodmap. W skrócie – rozpoczynamy od etapu eliminacji, który trwa 6-7 tygodni. W skrajnych przypadkach przedłużamy go do 9 tygodni, ale nigdy nie zdarzyło mi się prowadzić tego etapu dłużej. Pamiętaj, że jest do dieta eliminacyjna i bardzo uboga. Jej celem jest leczenie, a nie sposób na żywienie do końca życia” – pisze dietetyczka.

I dodaje, że wiele produktów podlega na tym etapie eliminacji – mnóstwo warzyw, owoców, makaron, pieczywo, w znacznym stopniu nabiał, a nawet orzechy.

„Plus jest taki, że niektóre z nich możemy jeść, ale w ograniczonej ilości. Dla przykładu, nie musisz całkowicie rezygnować z awokado, ale nie powinnaś zjeść więcej niż 20 g na dzień Bardzo ważne jest to, że diety trzeba przestrzegać bardzo ściśle przez te 6-7 tygodni. Tutaj nie ma miejsca na weekendowe szaleństwa i tygodniowe wakacje. No chyba, że nie zależy ci na trwałych efektach i z dietą low fodmap chcesz sie „bawić” przez kolejne pół roku…” – dodaje dietetyczka.

Istnieje jednak coś takiego jak indywidualna tolerancja.

„Tabela, tabelą – jest bardzo ważna. Ale może być taka sytuacja, że któryś z produktów będzie ci szkodził, mimo że jest teoretycznie dozwolony. Albo odwrotnie – będziesz mogła jeść produkt, którego teoretycznie nie powinnaś. Większość moich pacjentek świetnie toleruje płatki owsiane. Ja przez wiele miesięcy wcale nie mogłam ich jeść i problem pojawiał się nawet po 15-20 g…” – wyjaśnia mgr Środa.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

#ibs Post na temat #hashimoto bardzo dobrze przyjęliście, więc zróbmy to samo z IBS! ???? Jako dietetyk widzę, że problem jest ogromny… Coraz więcej pacjentów zgłasza się do mnie z chorobami jelit – niestety nie tylko IBS ??‍♀️ . Jestem idealnym przykładem na to, że z IBS można wygrać ✊? Męczyłam się z jelitami wiele lat. Od ponad pół roku nie było ani jednego dnia, w którym pojawiły się objawy! To mój nawiększy zdrowotny sukces! Komfort jelitowy, płaski brzuch i dobre samopoczucie – są na wagę złota ✊?❤️ . Zanim weźmiecie się za czytanie, to chciałabym jeszcze przypomnieć, że jutro o 12:00 widzimy się na #dietetycznaśroda i pogadamy właśnie o ibs! Jak już się wygadam i odpowiem na wszystkie pytania, to pokażę Wam jeszcze przykładową dietę na etapie eliminacji ✌? . . . #jelitodrazliwe #zespoljelitadrazliwego #ibsdiet #ibsfriendly #fodmap #fodmaps #lowfodmap #lowfodmapdiet #lowfodmaps #dietaibs #dietaonline #zdrowadieta #zdrowystylzycia #dietetyk #dietetykonline #dietetyka #zdrowejelita #dbamozdrowie #dbamosiebie

Post udostępniony przez Mgr dietetyki – Roksana Środa (@roksana_sroda)

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Gotu kola – pochodzenie i zastosowanie

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Smalec grzybowy

Przepis na smalec grzybowy. Aromatyczny i prosty do wykonania!

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego uprawa. Wyjaśnia Paulina Górska

Ewa Wojciechowska

Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

„To, co jemy, ma wpływ na dno miednicy – na pochwę, pęcherz, macicę, jelita, więzadła i powięzi” – mówi Pani Fizjotrener

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Dieta bulionowa - Gwyneth Paltrow schudła na niej 11 kg

Uwielbiana przez Gwyneth Paltrow, Salmę Hayek i Halle Berry. Co o diecie bulionowej sądzi naturopatka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Tanie mięso zaburza równowagę w jelitach. Fragment książki „Happy food green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu” Niklasa Ekstedta i Henrika Ennarta

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami