Przejdź do treści

„Jestem idealnym przykładem na to, że z IBS można wygrać…” – dietetyczka Roksana Środa wyjaśnia, czym jest IBS (zespół jelita nadwrażliwego) i jak z nim walczyć

Dieta FODMAP / pexels
Dieta FODMAP / pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

„IBS, czyli zespół jelita drażliwego. Główną rolę gra tutaj dieta i właśnie na dietę coraz więcej lekarzy zwraca uwagę. Co mnie bardzo cieszy! W związku z tym, na diecie dzisiaj i my się skupimy, ale od początku…” – tak zaczyna się najnowszy post mgr Roksany Środy, dietetyczki aktywnej w mediach społecznościowych. Co warto wiedzieć o IBS? 

Roksana Środa

Kim jest mgr Środa? To specjalistka, która prowadzi na Instagramie profil „Roksana Środa”, gdzie w ciekawy sposób opisuje różne zagadnienia związane z żywieniem i medycyną. Tym razem podjęła się tematu zespołu jelita nadwrażliwego. Jak mówi dietetyczka, to kolejny z najczęstszych tematów, które pojawiają się w jej wiadomościach prywatnych oraz jeden z najczęstszych problemów, z którym zgłaszają się do niej kobiety.

IBS, czyli zespół jelita nadwrażliwego

„Nie ma badań, które jednoznacznie stwierdza – tak, to IBS. No niestety… Żeby odkryć problem, trzeba to zrobić trochę naokoło. To znaczy – zrobić wszystkie badania pod kątem jelit i wykluczyć pozostałe choroby. Między innymi SIBO (elementem towarzyszącym może być IBS), WZJG, chorobę Leśniowskiego-Crohna, ubytki, alergie i nietolerancje, nowotwory” – wyjaśnia mgr Roksana Środa.

Jednocześnie muszą pojawiać się objawy charakterystyczne dla IBS: biegunki, zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha, gazy, zmiana rytmu wypróżnień. Muszą także zostać spełnione pewne kryteria:

  • przewlekłość choroby – objawy utrzymują się co najmniej 6 miesięcy,
  • aktywność choroby – objawy aktywne przez co najmniej 3 miesiące,
  • częstotliwość – objawy co najmniej 1 dzień w tygodniu,
  • brak innych schorzeń.

Specjalistka dodaje: jeśli obserwujesz u siebie charakterystyczne objawy, zrobiłaś wszystkie najważniejsze badania, które wykluczyły inne choroby i spełniasz te kryteria, to lekarz na 99 proc. stwierdzi IBS i zaproponuje – a przynajmniej powinien – dietę low fodmap.

Autorka książki "Nawracające infekcje"

Dieta FODMAP

Co jeść przy chorobie jelit? Produkty zgodne z dietą FODMAP. Nazwa diety „FODMAP” pochodzi od fermentujących oligosacharydów, disacharydów i polioli. To cukry, które w początkowym okresie diety należy wyeliminować. To jedyna skuteczna metoda żywienia u osób ze stwierdzonym IBS.

„Gdy problemem jest IBS, to najlepszą i najbardziej skuteczną metodą żywienia jest dieta low fodmap. W skrócie – rozpoczynamy od etapu eliminacji, który trwa 6-7 tygodni. W skrajnych przypadkach przedłużamy go do 9 tygodni, ale nigdy nie zdarzyło mi się prowadzić tego etapu dłużej. Pamiętaj, że jest do dieta eliminacyjna i bardzo uboga. Jej celem jest leczenie, a nie sposób na żywienie do końca życia” – pisze dietetyczka.

I dodaje, że wiele produktów podlega na tym etapie eliminacji – mnóstwo warzyw, owoców, makaron, pieczywo, w znacznym stopniu nabiał, a nawet orzechy.

„Plus jest taki, że niektóre z nich możemy jeść, ale w ograniczonej ilości. Dla przykładu, nie musisz całkowicie rezygnować z awokado, ale nie powinnaś zjeść więcej niż 20 g na dzień Bardzo ważne jest to, że diety trzeba przestrzegać bardzo ściśle przez te 6-7 tygodni. Tutaj nie ma miejsca na weekendowe szaleństwa i tygodniowe wakacje. No chyba, że nie zależy ci na trwałych efektach i z dietą low fodmap chcesz sie „bawić” przez kolejne pół roku…” – dodaje dietetyczka.

Istnieje jednak coś takiego jak indywidualna tolerancja.

„Tabela, tabelą – jest bardzo ważna. Ale może być taka sytuacja, że któryś z produktów będzie ci szkodził, mimo że jest teoretycznie dozwolony. Albo odwrotnie – będziesz mogła jeść produkt, którego teoretycznie nie powinnaś. Większość moich pacjentek świetnie toleruje płatki owsiane. Ja przez wiele miesięcy wcale nie mogłam ich jeść i problem pojawiał się nawet po 15-20 g…” – wyjaśnia mgr Środa.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

#ibs Post na temat #hashimoto bardzo dobrze przyjęliście, więc zróbmy to samo z IBS! ???? Jako dietetyk widzę, że problem jest ogromny… Coraz więcej pacjentów zgłasza się do mnie z chorobami jelit – niestety nie tylko IBS ??‍♀️ . Jestem idealnym przykładem na to, że z IBS można wygrać ✊? Męczyłam się z jelitami wiele lat. Od ponad pół roku nie było ani jednego dnia, w którym pojawiły się objawy! To mój nawiększy zdrowotny sukces! Komfort jelitowy, płaski brzuch i dobre samopoczucie – są na wagę złota ✊?❤️ . Zanim weźmiecie się za czytanie, to chciałabym jeszcze przypomnieć, że jutro o 12:00 widzimy się na #dietetycznaśroda i pogadamy właśnie o ibs! Jak już się wygadam i odpowiem na wszystkie pytania, to pokażę Wam jeszcze przykładową dietę na etapie eliminacji ✌? . . . #jelitodrazliwe #zespoljelitadrazliwego #ibsdiet #ibsfriendly #fodmap #fodmaps #lowfodmap #lowfodmapdiet #lowfodmaps #dietaibs #dietaonline #zdrowadieta #zdrowystylzycia #dietetyk #dietetykonline #dietetyka #zdrowejelita #dbamozdrowie #dbamosiebie

Post udostępniony przez Mgr dietetyki – Roksana Środa (@roksana_sroda)

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Chinina – co to jest, właściwości i skutki uboczne, cena

Sezam

Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Płatki owsiane – wartości odżywcze, właściwości, jak zrobić?

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?

„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Produkty bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Produkty oznakowane jako bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Kobieta

„Olej z czarnuszki może łagodzić schorzenia, które przyczyniają się do Hashimoto” – tłumaczą autorki „Ogarnij Hashimoto”

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie