Przejdź do treści

„Jestem idealnym przykładem na to, że z IBS można wygrać…” – dietetyczka Roksana Środa wyjaśnia, czym jest IBS (zespół jelita nadwrażliwego) i jak z nim walczyć

Dieta FODMAP / pexels
Dieta FODMAP / pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

„IBS, czyli zespół jelita drażliwego. Główną rolę gra tutaj dieta i właśnie na dietę coraz więcej lekarzy zwraca uwagę. Co mnie bardzo cieszy! W związku z tym, na diecie dzisiaj i my się skupimy, ale od początku…” – tak zaczyna się najnowszy post mgr Roksany Środy, dietetyczki aktywnej w mediach społecznościowych. Co warto wiedzieć o IBS? 

Roksana Środa

Kim jest mgr Środa? To specjalistka, która prowadzi na Instagramie profil „Roksana Środa”, gdzie w ciekawy sposób opisuje różne zagadnienia związane z żywieniem i medycyną. Tym razem podjęła się tematu zespołu jelita nadwrażliwego. Jak mówi dietetyczka, to kolejny z najczęstszych tematów, które pojawiają się w jej wiadomościach prywatnych oraz jeden z najczęstszych problemów, z którym zgłaszają się do niej kobiety.

IBS, czyli zespół jelita nadwrażliwego

„Nie ma badań, które jednoznacznie stwierdza – tak, to IBS. No niestety… Żeby odkryć problem, trzeba to zrobić trochę naokoło. To znaczy – zrobić wszystkie badania pod kątem jelit i wykluczyć pozostałe choroby. Między innymi SIBO (elementem towarzyszącym może być IBS), WZJG, chorobę Leśniowskiego-Crohna, ubytki, alergie i nietolerancje, nowotwory” – wyjaśnia mgr Roksana Środa.

Jednocześnie muszą pojawiać się objawy charakterystyczne dla IBS: biegunki, zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha, gazy, zmiana rytmu wypróżnień. Muszą także zostać spełnione pewne kryteria:

  • przewlekłość choroby – objawy utrzymują się co najmniej 6 miesięcy,
  • aktywność choroby – objawy aktywne przez co najmniej 3 miesiące,
  • częstotliwość – objawy co najmniej 1 dzień w tygodniu,
  • brak innych schorzeń.

Specjalistka dodaje: jeśli obserwujesz u siebie charakterystyczne objawy, zrobiłaś wszystkie najważniejsze badania, które wykluczyły inne choroby i spełniasz te kryteria, to lekarz na 99 proc. stwierdzi IBS i zaproponuje – a przynajmniej powinien – dietę low fodmap.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, ElPol
Przecier z owoców bzu czarnego ElPol, 300 ml
19,50 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Odporność, Beauty
Naturell Cynk Organiczny + C, 100 tabletek
12,99 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Autorka książki "Nawracające infekcje"

Dieta FODMAP

Co jeść przy chorobie jelit? Produkty zgodne z dietą FODMAP. Nazwa diety „FODMAP” pochodzi od fermentujących oligosacharydów, disacharydów i polioli. To cukry, które w początkowym okresie diety należy wyeliminować. To jedyna skuteczna metoda żywienia u osób ze stwierdzonym IBS.

„Gdy problemem jest IBS, to najlepszą i najbardziej skuteczną metodą żywienia jest dieta low fodmap. W skrócie – rozpoczynamy od etapu eliminacji, który trwa 6-7 tygodni. W skrajnych przypadkach przedłużamy go do 9 tygodni, ale nigdy nie zdarzyło mi się prowadzić tego etapu dłużej. Pamiętaj, że jest do dieta eliminacyjna i bardzo uboga. Jej celem jest leczenie, a nie sposób na żywienie do końca życia” – pisze dietetyczka.

I dodaje, że wiele produktów podlega na tym etapie eliminacji – mnóstwo warzyw, owoców, makaron, pieczywo, w znacznym stopniu nabiał, a nawet orzechy.

„Plus jest taki, że niektóre z nich możemy jeść, ale w ograniczonej ilości. Dla przykładu, nie musisz całkowicie rezygnować z awokado, ale nie powinnaś zjeść więcej niż 20 g na dzień Bardzo ważne jest to, że diety trzeba przestrzegać bardzo ściśle przez te 6-7 tygodni. Tutaj nie ma miejsca na weekendowe szaleństwa i tygodniowe wakacje. No chyba, że nie zależy ci na trwałych efektach i z dietą low fodmap chcesz sie „bawić” przez kolejne pół roku…” – dodaje dietetyczka.

Istnieje jednak coś takiego jak indywidualna tolerancja.

„Tabela, tabelą – jest bardzo ważna. Ale może być taka sytuacja, że któryś z produktów będzie ci szkodził, mimo że jest teoretycznie dozwolony. Albo odwrotnie – będziesz mogła jeść produkt, którego teoretycznie nie powinnaś. Większość moich pacjentek świetnie toleruje płatki owsiane. Ja przez wiele miesięcy wcale nie mogłam ich jeść i problem pojawiał się nawet po 15-20 g…” – wyjaśnia mgr Środa.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

#ibs Post na temat #hashimoto bardzo dobrze przyjęliście, więc zróbmy to samo z IBS! ???? Jako dietetyk widzę, że problem jest ogromny… Coraz więcej pacjentów zgłasza się do mnie z chorobami jelit – niestety nie tylko IBS ??‍♀️ . Jestem idealnym przykładem na to, że z IBS można wygrać ✊? Męczyłam się z jelitami wiele lat. Od ponad pół roku nie było ani jednego dnia, w którym pojawiły się objawy! To mój nawiększy zdrowotny sukces! Komfort jelitowy, płaski brzuch i dobre samopoczucie – są na wagę złota ✊?❤️ . Zanim weźmiecie się za czytanie, to chciałabym jeszcze przypomnieć, że jutro o 12:00 widzimy się na #dietetycznaśroda i pogadamy właśnie o ibs! Jak już się wygadam i odpowiem na wszystkie pytania, to pokażę Wam jeszcze przykładową dietę na etapie eliminacji ✌? . . . #jelitodrazliwe #zespoljelitadrazliwego #ibsdiet #ibsfriendly #fodmap #fodmaps #lowfodmap #lowfodmapdiet #lowfodmaps #dietaibs #dietaonline #zdrowadieta #zdrowystylzycia #dietetyk #dietetykonline #dietetyka #zdrowejelita #dbamozdrowie #dbamosiebie

Post udostępniony przez Mgr dietetyki – Roksana Środa (@roksana_sroda)

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Quiche – klasyka francuskiej kuchni, która syci i zachwyca smakiem. Przepisy

Berberys – zastosowanie w kuchni, kosmetologii i suplementach diety

Czym jest inozytol i czy jego stosowanie jest bezpieczne? Inozytol a zespół policystycznych jajników

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

10 dietetycznych mitów, w które nie warto wierzyć. Wśród nich jest ten o czekoladzie

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Zioła na cukrzycę – jakie są naturalne metody wspomagające leczenie cukrzycy?

Zastosowanie i właściwości gumy ksantanowej. Co warto o niej wiedzieć? 

Jak selen i cynk działają na potencję i libido?

Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

Czujesz, że "jedziesz na oparach"? Michał Kot podpowiada, z czego to może wynikać i dzięki czemu zyskasz więcej energii

Czujesz, że „jedziesz na oparach”? Michał Kot podpowiada, z czego to może wynikać i dzięki czemu zyskasz więcej energii

Naturalny antybiotyk – jak działa, przeciwwskazania, domowe przepisy   

Kuchnia molekularna – na czym polega, stosowane techniki, domowe potrawy molekularne

Olej z kiełków pszenicy – cenne źródło witaminy młodości

Kwas Bołotowa – mikstura szarlatana czy suplement geniusza?

pizza z awokado

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

Groźne bakterie, które mogą grasować w twojej lodówce. Sprawdź, jak się przed nimi ustrzec

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Nie dajcie się nabić w butelkę podczas zakupów. Zostań profesjonalnym etykietoznawcą

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Glistnik (jaskółcze ziele) – jak wygląda, właściwości, zastosowanie

Folia aluminiowa - wszystko, co chciałabyś o niej wiedzieć

Czy można piec w folii aluminiowej i czy jest jakaś różnica pomiędzy stroną matową i błyszczącą? Odpowiada dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak

Nutraceutyki – czym są i w jakim celu się je stosuje? Wiele z nich doskonale znasz!

×