Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Sezon na owoce jagodowe w pełni! Są bardzo zdrowe, ale też delikatne. Dlatego trzeba przechowywać je w odpowiedni sposób, żeby nie musiały trafić do kosza zamiast na talerz. Propagatorka nurtu niemarnowania w kuchni i autorka poradnika „Bez resztek”, Jagna Niedzielska, wyjaśnia, jak to robić.
Owoce jagodowe – co powinnaś o nich wiedzieć?
Na początek krótkie przypomnienie. Owoce jagodowe to: maliny, jagody, borówki, jeżyny, poziomki, rokitnik, czarny bez, porzeczka, truskawki – wyliczyła je wszystkie w swoim wpisie na Instagramie Jagna Niedzielska. Jak je kupować?
Autorka poradnika „Bez resztek” radzi, żeby przede wszystkim wkładać do koszyka w sklepie małe ilości tych owoców – dokładnie takie, które pozwolą ci zjeść je jak najszybciej, najlepiej tego samego dnia.
W supermarketach i dyskontach często dostępne są borówki amerykańskie, maliny czy jagody w małych plastikowych opakowaniach. Zdecydowanie bardziej jednak radzimy kupować je na wagę na targu i wkładać do własnego wielorazowego opakowania.
Jak przechowywać owoce jagodowe?
Zastanawiałaś się kiedyś, jak przechowywać owoce jagodowe, żeby jak najdłużej się nimi cieszyć? Jagna Niedzielska ma na to swoje triki.
„Przesyp je do swojego opakowania wyłożonego ręcznikiem papierowym. Powinno być stosunkowo duże, żeby owoce nie były stłoczone. W innym wypadku pleśń pojawi się bardzo szybko” – pisze na swoim profilu na Instagramie kucharka.
Po przesypaniu radzi przejrzeć owoce. Wyrzuć te spleśniałe i sąsiednie, leżakujące obok nich. Gdy zobaczysz uszkodzone okazy, zjedz je od razu, bo to one są narażone na szybkie pleśnienie – zwraca uwagę Niedzielska.
„Owoce jagodowe powinny być przechowywane w lodówce w niskiej temperaturze. Zużyj je w ciągu 2 dni i myj tuż przed spożyciem, ponieważ woda usuwa ochronną warstwę i przyspiesza gnicie” – wyjaśnia. „Shelf life, czyli okres trwałości, można wydłużyć poprzez mrożenie. Owoce jagodowe można mrozić do 12 miesięcy, ale pamiętajcie że im dłuższe takie przechowywanie, tym większa strata wartości odżywczych. Na przykład: mrożenie truskawek przez 4 miesiące powoduje spadek ilości witaminy C o około 30-60 proc.” – dodaje miłośniczka „zero waste” w kuchni.
A ty masz jakieś triki na to, żeby jak najdłużej owoce jagodowe były świeże?
Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska jest rozpoznawalną twarzą idei „Zero Waste” w Polsce. To miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach i autorka poradnika „Bez resztek”. Podczas warsztatów uczy różnych technik gotowania oraz tego, jak planować zakupy i przechowywać jedzenie.
Jest prowadzącą programu „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzącą „Widelcem po mapie” na kanale Kuchnia +. Oprócz tego Jagna wspiera doświadczeniem w powstawaniu nowych punktów restauracyjnych oraz poprawia funkcjonowanie już istniejących. Tworzy karty menu do konceptów gastronomicznych i na potrzeby indywidualne. Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 22 tys. osób. Radzi tam, jak wprowadzić ideę „Zero Waste” do kuchni i publikuje przepisy.
RozwińPolecamy
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”
Przysmak faraonów, zdrowa słodycz i remedium na chrypkę
się ten artykuł?