4 min.
Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Borówka amerykańska - co to za owoc i jakie ma właściwości? Rawpixel.xom
Najnowsze
01.03.2021
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
28.02.2021
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
28.02.2021
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
28.02.2021
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
27.02.2021
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Borówka wysoka, inaczej borówka amerykańska jest bardzo dobrym owocem, który doskonale znamy. Jej ciemnoniebieskie owoce cenione są za niepowtarzalny smak. Czy ten owoc ma właściwości lecznicze?
Spis treści
Z której Ameryki pochodzi borówka amerykańska?
Z łacińskiego Vaccinium corymbosum jest gatunkiem rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych. Ten owoc pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie jest jej naturalne środowisko. Jednak z powodzeniem rozprzestrzeniła się również w Japonii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii, Holandii. W Polsce oraz w wielu innych miejscach można spotkać jej sztuczne uprawy.
Borówka jest krzewem dorastającym do 2,5 metra wysokości. Pączki kwiatowe borówki powstają w szczytowych partiach. Liście są eliptyczne, całobrzegie, skórzaste. Aczkolwiek u niektórych odmian można spotkać borówkę z liśćmi płytko ząbkowanymi. Kwitnie od kwietnia do maja. Sama roślina zapylana jest przez pszczoły i trzmiele.
Same owoce borówki są w typie jagody pozornej i dojrzewają od połowy lipca do września. Borówka czarna ma dużo mniejsze owoce od borówki amerykańskiej, która w przeciwieństwie do swojego czarnego odpowiednika nie ma brudzącego soku.
Borówka amerykańska – wartości odżywcze
W 100 g borówki amerykańskiej wchodzą:
- woda 84 proc.
- węglowodany 14,5 g
- tłuszcze 0,4-0,7 g
- białka 0,6 g.
100 borówki to tylko 57 kcal.
W borówce można wyróżnić związki bioaktywne, w tym:
- witamina C – 10mg
- witamina B1 – 0,04 mg
- witamina B2 – 0,04 mg
- witamina D3 – 0,42 mg
- kwas pantotenowy – 0,12 mg
- witamina B6 – 0,05 mg
- kwas foliowy – 6,00 μg
- witamina A – 54,00 Ul
- witamina E – 0,57 ATE.
W skład borówki amerykańskiej wchodzą również potas, fosfor, sód, żelazo, wapń, magnez. Specjaliści zalecają jedzenie borówki amerykańskiej w formie surowej, po umyciu. Borówki poddane jakiejkolwiek obróbce termicznej tracą większość swoich właściwości odżywczych.
Borówka amerykańska – właściwości lecznicze
Borówka to owoc bogaty w polifenole. Polifenole to organiczne związki chemiczne z grupy fenoli, zawierające przynajmniej dwie grupy hydroksylowe przyłączone do pierścienia aromatycznego.
W skład borówki wchodzą takie polifenole, jak:
- flawonoidy
- flawonole – kempferol, kwercetyna, mirycetyna
- procyjanidyn
- kwasy fenolowe, w tym główne kwasy hydroksycynamonowe
- pochodne stylbenów.
Całkowita zawartość polifenoli to 48 do 304 mg / 100 g świeżej masy owoców. Dokładna liczba zależna jest od odmiany borówki. Polifenole są odpowiedzialne za hamowanie otyłości oraz hamują różnicowanie komórek tkanki tłuszczowej. Do ich właściwości leczniczych zaliczyć można również dobroczynny wpływ na układ krwionośny i serce. Łagodzą skutki starzenia i są odpowiedzialne za zmniejszenie ryzyka wystąpienia zespołu metabolicznego.
Polifenole roślinne według naukowych badań hamują rozwój adipocytów i indukują rozkład lipidów. Adipocyty wchodzą w skład komórki tłuszczowej. Takie badania na myszach przeprowadziła do tej pory Shiwani Moghe z Texas Woman’s University. Jak sama powiedziała teraz czas na to, aby sprawdzić jak borówki będą działały na tkanki ludzie. Doktor Moghe chce przede wszystkim sprawdzić, czy nie będą występowały u ludzi jakiekolwiek skutki uboczne. Jak sama dalej twierdzi – wyniki są obiecujące i dają nadzieje na przyszłość odnośnie stosowania borówki przy redukcji tkanki tłuszczowej.
Polifenole wykazują również silne właściwości przeciwutleniające i wpływają na zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych.
Ciekawostką jest fakt, że borówka amerykańska jest bardzo dobra i naprawdę warto ją jeść. Jednak naukowcy wskazują, że borówka neotropikalna, a dokładnie dwie jej odmiany – Cavendishia grandifolia i Anthopterus wardii – mają istotnie statystycznie większą aktywność antyoksydacyjną przeciwko wolnym rodnikom DPPH• i ABTS•+. Wpływają na obniżenie złego cholesterolu LDL i zwiększenie dobrego cholesterolu HDL.
Spodobał Ci się artukuł? Poleć go znajomym!
Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet
Poznaj WIMINPodoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020