Przejdź do treści

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Borówka amerykańska - co to za owoc i jakie ma właściwości? Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Borówka wysoka, inaczej borówka amerykańska jest bardzo dobrym owocem, który doskonale znamy. Jej ciemnoniebieskie owoce cenione są za niepowtarzalny smak. Czy ten owoc ma właściwości lecznicze?

Z której Ameryki pochodzi borówka amerykańska?

Z łacińskiego Vaccinium corymbosum jest gatunkiem rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych. Ten owoc pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie jest jej naturalne środowisko. Jednak z powodzeniem rozprzestrzeniła się również w Japonii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii, Holandii. W Polsce oraz w wielu innych miejscach można spotkać jej sztuczne uprawy.

Borówka jest krzewem dorastającym do 2,5 metra wysokości. Pączki kwiatowe borówki powstają w szczytowych partiach. Liście są eliptyczne, całobrzegie, skórzaste. Aczkolwiek u niektórych odmian można spotkać borówkę z liśćmi płytko ząbkowanymi. Kwitnie od kwietnia do maja. Sama roślina zapylana jest przez pszczoły i trzmiele. 

Same owoce borówki są w typie jagody pozornej i dojrzewają od połowy lipca do września. Borówka czarna ma dużo mniejsze owoce od borówki amerykańskiej, która w przeciwieństwie do swojego czarnego odpowiednika nie ma brudzącego soku.

czereśnie

Borówka amerykańska – wartości odżywcze

W 100 g borówki amerykańskiej wchodzą:

  • woda 84 proc.
  • węglowodany 14,5 g
  • tłuszcze 0,4-0,7 g
  • białka 0,6 g.

100 borówki to tylko 57 kcal.

W borówce można wyróżnić związki bioaktywne, w tym:

W skład borówki amerykańskiej wchodzą również potas, fosfor, sód, żelazo, wapń, magnez. Specjaliści zalecają jedzenie borówki amerykańskiej w formie surowej, po umyciu. Borówki poddane jakiejkolwiek obróbce termicznej tracą większość swoich właściwości odżywczych.

Borówka amerykańska – właściwości lecznicze

Borówka to owoc bogaty w polifenole. Polifenole to organiczne związki chemiczne z grupy fenoli, zawierające przynajmniej dwie grupy hydroksylowe przyłączone do pierścienia aromatycznego.

W skład borówki wchodzą takie polifenole, jak:

  • flawonoidy
  • flawonole – kempferol, kwercetyna, mirycetyna
  • procyjanidyn
  • kwasy fenolowe, w tym główne kwasy hydroksycynamonowe
  • pochodne stylbenów.

Całkowita zawartość polifenoli to 48 do 304 mg / 100 g świeżej masy owoców. Dokładna liczba zależna jest od odmiany borówki. Polifenole są odpowiedzialne za hamowanie otyłości oraz hamują różnicowanie komórek tkanki tłuszczowej. Do ich właściwości leczniczych zaliczyć można również dobroczynny wpływ na układ krwionośny i serce. Łagodzą skutki starzenia i są odpowiedzialne za zmniejszenie ryzyka wystąpienia zespołu metabolicznego.

Polifenole roślinne według naukowych badań hamują rozwój adipocytów i indukują rozkład lipidów. Adipocyty wchodzą w skład komórki tłuszczowej. Takie badania na myszach przeprowadziła do tej pory Shiwani Moghe z Texas Woman’s University. Jak sama powiedziała teraz czas na to, aby sprawdzić jak borówki będą działały na tkanki ludzie. Doktor Moghe chce przede wszystkim sprawdzić, czy nie będą występowały u ludzi jakiekolwiek skutki uboczne. Jak sama dalej twierdzi – wyniki są obiecujące i dają nadzieje na przyszłość odnośnie stosowania borówki przy redukcji tkanki tłuszczowej.

Polifenole wykazują również silne właściwości przeciwutleniające i wpływają na zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych. 

Ciekawostką jest fakt, że borówka amerykańska jest bardzo dobra i naprawdę warto ją jeść. Jednak naukowcy wskazują, że borówka neotropikalna, a dokładnie dwie jej odmiany – Cavendishia grandifolia i Anthopterus wardii – mają istotnie statystycznie większą aktywność antyoksydacyjną przeciwko wolnym rodnikom DPPH• i ABTS•+. Wpływają na obniżenie złego cholesterolu LDL i zwiększenie dobrego cholesterolu HDL.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

Przyjmujesz antykoncepcję hormonalną? Sprawdź, jakie możesz mieć niedobory witamin i minerałów, i jak je uzupełnić

Przyjmujesz antykoncepcję hormonalną? Sprawdź, jakie możesz mieć niedobory witamin i minerałów, i jak je uzupełnić

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda. Poznaj jego właściwości

Jak prawidłowo łączyć suplementy diety, witaminy i minerały? Farmaceutka Zofia Winczewska ma garść rad

kobieta trzyma strzykawkę z igłą

Witamina B12 w zastrzykach – zalety, dawkowanie, efekty

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Kobieta w ciąży siedzi na kanapie

Suplementacja w ciąży. Rekomendacje na 2020 rok. Po które suplementy należy sięgnąć? Wyjaśnia farmaceutka

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?