Przejdź do treści

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Borówka amerykańska - co to za owoc i jakie ma właściwości? Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Borówka wysoka, inaczej borówka amerykańska jest bardzo dobrym owocem, który doskonale znamy. Jej ciemnoniebieskie owoce cenione są za niepowtarzalny smak. Czy ten owoc ma właściwości lecznicze?

Z której Ameryki pochodzi borówka amerykańska?

Z łacińskiego Vaccinium corymbosum jest gatunkiem rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych. Ten owoc pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie jest jej naturalne środowisko. Jednak z powodzeniem rozprzestrzeniła się również w Japonii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii, Holandii. W Polsce oraz w wielu innych miejscach można spotkać jej sztuczne uprawy.

Borówka jest krzewem dorastającym do 2,5 metra wysokości. Pączki kwiatowe borówki powstają w szczytowych partiach. Liście są eliptyczne, całobrzegie, skórzaste. Aczkolwiek u niektórych odmian można spotkać borówkę z liśćmi płytko ząbkowanymi. Kwitnie od kwietnia do maja. Sama roślina zapylana jest przez pszczoły i trzmiele. 

Same owoce borówki są w typie jagody pozornej i dojrzewają od połowy lipca do września. Borówka czarna ma dużo mniejsze owoce od borówki amerykańskiej, która w przeciwieństwie do swojego czarnego odpowiednika nie ma brudzącego soku.

czereśnie

Borówka amerykańska – wartości odżywcze

W 100 g borówki amerykańskiej wchodzą:

  • woda 84 proc.
  • węglowodany 14,5 g
  • tłuszcze 0,4-0,7 g
  • białka 0,6 g.

100 borówki to tylko 57 kcal.

W borówce można wyróżnić związki bioaktywne, w tym:

W skład borówki amerykańskiej wchodzą również potas, fosfor, sód, żelazo, wapń, magnez. Specjaliści zalecają jedzenie borówki amerykańskiej w formie surowej, po umyciu. Borówki poddane jakiejkolwiek obróbce termicznej tracą większość swoich właściwości odżywczych.

Borówka amerykańska – właściwości lecznicze

Borówka to owoc bogaty w polifenole. Polifenole to organiczne związki chemiczne z grupy fenoli, zawierające przynajmniej dwie grupy hydroksylowe przyłączone do pierścienia aromatycznego.

W skład borówki wchodzą takie polifenole, jak:

  • flawonoidy
  • flawonole – kempferol, kwercetyna, mirycetyna
  • procyjanidyn
  • kwasy fenolowe, w tym główne kwasy hydroksycynamonowe
  • pochodne stylbenów.

Całkowita zawartość polifenoli to 48 do 304 mg / 100 g świeżej masy owoców. Dokładna liczba zależna jest od odmiany borówki. Polifenole są odpowiedzialne za hamowanie otyłości oraz hamują różnicowanie komórek tkanki tłuszczowej. Do ich właściwości leczniczych zaliczyć można również dobroczynny wpływ na układ krwionośny i serce. Łagodzą skutki starzenia i są odpowiedzialne za zmniejszenie ryzyka wystąpienia zespołu metabolicznego.

Polifenole roślinne według naukowych badań hamują rozwój adipocytów i indukują rozkład lipidów. Adipocyty wchodzą w skład komórki tłuszczowej. Takie badania na myszach przeprowadziła do tej pory Shiwani Moghe z Texas Woman’s University. Jak sama powiedziała teraz czas na to, aby sprawdzić jak borówki będą działały na tkanki ludzie. Doktor Moghe chce przede wszystkim sprawdzić, czy nie będą występowały u ludzi jakiekolwiek skutki uboczne. Jak sama dalej twierdzi – wyniki są obiecujące i dają nadzieje na przyszłość odnośnie stosowania borówki przy redukcji tkanki tłuszczowej.

Polifenole wykazują również silne właściwości przeciwutleniające i wpływają na zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych. 

Ciekawostką jest fakt, że borówka amerykańska jest bardzo dobra i naprawdę warto ją jeść. Jednak naukowcy wskazują, że borówka neotropikalna, a dokładnie dwie jej odmiany – Cavendishia grandifolia i Anthopterus wardii – mają istotnie statystycznie większą aktywność antyoksydacyjną przeciwko wolnym rodnikom DPPH• i ABTS•+. Wpływają na obniżenie złego cholesterolu LDL i zwiększenie dobrego cholesterolu HDL.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przyjmujesz antykoncepcję hormonalną? Sprawdź, jakie możesz mieć niedobory witamin i minerałów, i jak je uzupełnić

Przyjmujesz antykoncepcję hormonalną? Sprawdź, jakie możesz mieć niedobory witamin i minerałów, i jak je uzupełnić

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda. Poznaj jego właściwości

Jak prawidłowo łączyć suplementy diety, witaminy i minerały? Farmaceutka Zofia Winczewska ma garść rad

kobieta trzyma strzykawkę z igłą

Witamina B12 w zastrzykach – zalety, dawkowanie, efekty

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Kobieta w ciąży siedzi na kanapie

Suplementacja w ciąży. Rekomendacje na 2020 rok. Po które suplementy należy sięgnąć? Wyjaśnia farmaceutka

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Witamina D nie tylko na mocne kości. Może wspierać w ochronie przed rakiem

Lubisz borówki? I dobrze! Zobacz, jak wpływają na twoją skórę

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Co jeść, by być zdrowym i szczęśliwym?

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Witamina C lewoskrętna i prawoskrętna

Witamina C lewoskrętna i prawoskrętna – właściwości witaminy C

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

5 największych kuchennych mitów