Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”
Często gotujesz warzywa? A słyszałaś o tym, że każda obróbka termiczna sprawia, że są one mniej wartościowe? Na szczęście są sposoby na to, by po ugotowaniu marchewka, groszek czy buraki zachowały jak najwięcej wartości odżywczych.
Jak gotować warzywa? Największe błędy
„Wydaje się, że temat gotowania jest oczywisty, ale nie jest tak do końca” – podkreślają ekspertki portalu Czytamy Etykiety.
Według nich, jeden z najczęściej popełnianych błędów to krojenie ziemniaków na mniejsze kawałki przed gotowaniem. „Wiadomo, mniejsze szybciej się zrobią – ale jednocześnie stracą więcej wartościowych składników” – zauważają.
Kolejny błąd to wkładanie warzyw do jeszcze zimnej wody. Powoduje to, że pozbywamy się z warzyw większej ilości witamin i składników odżywczych, które są wrażliwe na wysoką temperaturę. „Wrzucajcie je do wrzątku, aby miały jak najkrótszy kontakt z wodą” – radzą specjalistki.
Często warzywa gotujemy też warzywa zbyt długo i je rozgotowujemy. Tymczasem im krócej je gotujemy, tym lepiej. Najlepiej, żeby były ugotowane al dente. Na przykład ziemniakom i selerowi wystarczy 20-25 minut, marchewce 10-15 minut, a brokułom 5-8 minut.
Cenne wskazówki
Jak zaznaczają ekspertki, aby zachować więcej witamin i innych potrzebnych składników w warzywach, powinnyśmy pamiętać o tym, żeby:
- do garnka nie wlewać zbyt dużej ilości wody,
- dodać odrobinę soli do gotowanych warzyw – nieposolona woda „wysysa” cenne składniki z warzyw,
- przykrywać garnek,
- przygotować warzywa tuż przed gotowaniem – nie wcześniej,
- do gotujących się warzyw dodać odrobinę tłuszczu,
- po ugotowaniu włożyć warzywa do lodówki.
„Ponadto pomyśl nad gotowaniem na parze – dzięki temu zachowujemy dużo więcej składników, takich jak witaminy i składniki mineralne. Nie 'uciekną’ do wody” – radzą ekspertki.
Czytamy Etykiety
Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska.
Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.
Ekspertki z Czytamy Etykiety, Kamila Kwietniewska i Agnieszka Wałęka, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie obserwuje 247 tys. osób.
RozwińZobacz także
„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy
„Bez spiny jem rośliny” – kampania dla tych, którzy chcą jeść roślinnie
„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil
Polecamy
„Slavic girl diet” święci triumfy za oceanem. Amerykanki uwierzyły, że piękno i zdrowie da im popularna w Polsce kasza
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
się ten artykuł?