Przejdź do treści

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock
Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia
Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli

Jak przedłużyć trwałość żywności i nie marnować jedzenia, które zostało po świętach? Jagna Niedzielska – kucharka, doradca kulinarny i propagatorka idei zero waste – podpowiada, że jednym z takich sposobów jest pasteryzacja. Jak się do tego zabrać? 

Pasteryzacja gotowych dań – z czym to się je?

Jak podkreśla Jagna Niedzielska, przed zabraniem się do pasteryzacji trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach.

  1. Dania świąteczne, które możesz zapasteryzować to: gołąbki, groch z kapustą, barszcz czerwony, bigos, grzybowa, kompot z suszu.
  2. Sprawdź, czy słoiki nie są popękane, a zakrętki nie mają rdzy.
  3. Wyparz słoiki i nakrętki wrzątkiem lub umyj w zmywarce, w wysokiej temperaturze.
  4. Pamiętaj, że podczas pasteryzacji na sucho i mokro słoiki nie mogą się stykać ani dotykać ścian piekarnika oraz garnka.
  5. Do pasteryzacji na sucho wybierz słoiki typu twist-off, a na mokro twist-off lub z gumką.

Gotowa? To do dzieła. Ale zanim zaczniesz pasteryzować, warto jeszcze wiedzieć, czym różni się pasteryzacja na mokro od tej na sucho, i jak dokładnie ją wykonać.

Pasteryzacja na mokro i na sucho

Jeśli bierzemy się za pasteryzację, mamy do wyboru dwie opcje: na sucho i na mokro. Zdecydowałaś się na pierwszą? Postępuj według schematu, który przygotowała Niedzielska.

  1. Do słoików włóż gotowe dania, zostawiając 2 cm wolnego miejsca.
  2. Garnek wyłóż ściereczką.
  3. Do garnka włóż zakręcone słoiki z zawartością i zalej garnek wodą do 3/4 wysokości słoików.
  4. Wlej wodę o temperaturze tego, co znajduje się w środku słoików.
  5. Trzymaj słoiki w gotującej się wodzie przez ok. 20-25 minut.
  6. Po tym czasie wyjmij słoiki i osusz.
  7. Pamiętaj, żeby słoiki twist-off przechowywać wieczkiem do dołu.
Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jeśli zdecydujesz się na pasteryzację na sucho, postępuj według poniższych wskazówek.

  1. Do słoików wkładaj dania zostawiając 2 cm miejsca.
  2. Zamknięte słoiki wstaw do zimnego piekarnika (ustawiamy piekarnik na temperaturę 100-120 stopni)
  3. W ten sposób przechowujemy słoiki przez ok. 40 minut.
  4. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, czekamy aż słoiki ostygną.
  5. Słoiki można przechowywać po pasteryzacji wieczkiem do dołu, żeby powietrze się zassało na 100 proc.

Bezpiecznym terminem przydatności dla weków/pasteryzowanych słoików jest jeden rok. Przechowuj słoiki w ciemnym, suchym i przewiewnym miejscu. W piwnicy lub szafce, która nie jest blisko piekarnika. Słoików nie można wystawiać na promienie słoneczne i na wysokie temperatury” – podkreśla Jagna Niedzielska.

Jagna Niedzielska – kim jest?

Jagna Niedzielska to miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w jedzenia. Podczas organizowanych przez siebie warsztatów uczy różnych technik gotowania oraz tego, jak planować zakupy i przechowywać jedzenie w myśl idei zero waste. 

Autorka poradnika „Bez resztek” jest też prowadzącą programu „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzącą „Widelcem po mapie” na kanale Kuchnia +. Oprócz tego Jagna wspiera doświadczeniem nowo powstające punkty restauracyjne oraz poprawia funkcjonowanie już istniejących. Tworzy karty menu do konceptów gastronomicznych i na potrzeby indywidualne. Na Instagramie obserwuje ją niemal 13 tys. osób. Na swoim profilu Niedzielska publikuje przepisy i radzi, jak wprowadzić ideę zero waste do kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dynia nie lubi chłodu lodówki

Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią? / Getty Images

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

bieganie

Pierogi kontra biegi

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

kutia

Odchudzone wersje wigilijnych potraw. Wypróbuj 6 przepisów

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami