4 min.
Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock
16.08.2022
Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać
16.08.2022
Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe
15.08.2022
Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?
15.08.2022
Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże
15.08.2022
Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem
Jak przedłużyć trwałość żywności i nie marnować jedzenia, które zostało po świętach? Jagna Niedzielska – kucharka, doradca kulinarny i propagatorka idei zero waste – podpowiada, że jednym z takich sposobów jest pasteryzacja. Jak się do tego zabrać?
Spis treści
Pasteryzacja gotowych dań – z czym to się je?
Jak podkreśla Jagna Niedzielska, przed zabraniem się do pasteryzacji trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach.
- Dania świąteczne, które możesz zapasteryzować to: gołąbki, groch z kapustą, barszcz czerwony, bigos, grzybowa, kompot z suszu.
- Sprawdź, czy słoiki nie są popękane, a zakrętki nie mają rdzy.
- Wyparz słoiki i nakrętki wrzątkiem lub umyj w zmywarce, w wysokiej temperaturze.
- Pamiętaj, że podczas pasteryzacji na sucho i mokro słoiki nie mogą się stykać ani dotykać ścian piekarnika oraz garnka.
- Do pasteryzacji na sucho wybierz słoiki typu twist-off, a na mokro twist-off lub z gumką.
Gotowa? To do dzieła. Ale zanim zaczniesz pasteryzować, warto jeszcze wiedzieć, czym różni się pasteryzacja na mokro od tej na sucho, i jak dokładnie ją wykonać.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Pasteryzacja na mokro i na sucho
Jeśli bierzemy się za pasteryzację, mamy do wyboru dwie opcje: na sucho i na mokro. Zdecydowałaś się na pierwszą? Postępuj według schematu, który przygotowała Niedzielska.
- Do słoików włóż gotowe dania, zostawiając 2 cm wolnego miejsca.
- Garnek wyłóż ściereczką.
- Do garnka włóż zakręcone słoiki z zawartością i zalej garnek wodą do 3/4 wysokości słoików.
- Wlej wodę o temperaturze tego, co znajduje się w środku słoików.
- Trzymaj słoiki w gotującej się wodzie przez ok. 20-25 minut.
- Po tym czasie wyjmij słoiki i osusz.
- Pamiętaj, żeby słoiki twist-off przechowywać wieczkiem do dołu.
Jeśli zdecydujesz się na pasteryzację na sucho, postępuj według poniższych wskazówek.
- Do słoików wkładaj dania zostawiając 2 cm miejsca.
- Zamknięte słoiki wstaw do zimnego piekarnika (ustawiamy piekarnik na temperaturę 100-120 stopni)
- W ten sposób przechowujemy słoiki przez ok. 40 minut.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, czekamy aż słoiki ostygną.
- Słoiki można przechowywać po pasteryzacji wieczkiem do dołu, żeby powietrze się zassało na 100 proc.
„Bezpiecznym terminem przydatności dla weków/pasteryzowanych słoików jest jeden rok. Przechowuj słoiki w ciemnym, suchym i przewiewnym miejscu. W piwnicy lub szafce, która nie jest blisko piekarnika. Słoików nie można wystawiać na promienie słoneczne i na wysokie temperatury” – podkreśla Jagna Niedzielska.
Jagna Niedzielska – kim jest?
Jagna Niedzielska to miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w jedzenia. Podczas organizowanych przez siebie warsztatów uczy różnych technik gotowania oraz tego, jak planować zakupy i przechowywać jedzenie w myśl idei zero waste.
Autorka poradnika „Bez resztek” jest też prowadzącą programu „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzącą „Widelcem po mapie” na kanale Kuchnia +. Oprócz tego Jagna wspiera doświadczeniem nowo powstające punkty restauracyjne oraz poprawia funkcjonowanie już istniejących. Tworzy karty menu do konceptów gastronomicznych i na potrzeby indywidualne. Na Instagramie obserwuje ją niemal 13 tys. osób. Na swoim profilu Niedzielska publikuje przepisy i radzi, jak wprowadzić ideę zero waste do kuchni.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Zobacz także

„Gdy nadchodzą święta, jesteśmy zazwyczaj tak zmęczeni i sfrustrowani, że przestają nas cieszyć” – mówi psycholożka

„Moja mama przez cały tydzień nosiła swoją pierwszą pomarańczę i codziennie ją wąchała”. Wojciech Przylipiak o prezentach i świętowaniu w PRL-u

„Nie ma czystego altruizmu. Coś sobie po prostu tym pomaganiem kompensujemy” – mówi Kasia Nicewicz, która od kilku lat rozdaje bezdomnym herbatę i ciepłe posiłki
Spodobał ci się artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

13.08.2022
Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022