Przejdź do treści

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock
Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

Jak przedłużyć trwałość żywności i nie marnować jedzenia, które zostało po świętach? Jagna Niedzielska – kucharka, doradca kulinarny i propagatorka idei zero waste – podpowiada, że jednym z takich sposobów jest pasteryzacja. Jak się do tego zabrać? 

Pasteryzacja gotowych dań – z czym to się je?

Jak podkreśla Jagna Niedzielska, przed zabraniem się do pasteryzacji trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach.

  1. Dania świąteczne, które możesz zapasteryzować to: gołąbki, groch z kapustą, barszcz czerwony, bigos, grzybowa, kompot z suszu.
  2. Sprawdź, czy słoiki nie są popękane, a zakrętki nie mają rdzy.
  3. Wyparz słoiki i nakrętki wrzątkiem lub umyj w zmywarce, w wysokiej temperaturze.
  4. Pamiętaj, że podczas pasteryzacji na sucho i mokro słoiki nie mogą się stykać ani dotykać ścian piekarnika oraz garnka.
  5. Do pasteryzacji na sucho wybierz słoiki typu twist-off, a na mokro twist-off lub z gumką.

Gotowa? To do dzieła. Ale zanim zaczniesz pasteryzować, warto jeszcze wiedzieć, czym różni się pasteryzacja na mokro od tej na sucho, i jak dokładnie ją wykonać.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Pasteryzacja na mokro i na sucho

Jeśli bierzemy się za pasteryzację, mamy do wyboru dwie opcje: na sucho i na mokro. Zdecydowałaś się na pierwszą? Postępuj według schematu, który przygotowała Niedzielska.

  1. Do słoików włóż gotowe dania, zostawiając 2 cm wolnego miejsca.
  2. Garnek wyłóż ściereczką.
  3. Do garnka włóż zakręcone słoiki z zawartością i zalej garnek wodą do 3/4 wysokości słoików.
  4. Wlej wodę o temperaturze tego, co znajduje się w środku słoików.
  5. Trzymaj słoiki w gotującej się wodzie przez ok. 20-25 minut.
  6. Po tym czasie wyjmij słoiki i osusz.
  7. Pamiętaj, żeby słoiki twist-off przechowywać wieczkiem do dołu.
Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jeśli zdecydujesz się na pasteryzację na sucho, postępuj według poniższych wskazówek.

  1. Do słoików wkładaj dania zostawiając 2 cm miejsca.
  2. Zamknięte słoiki wstaw do zimnego piekarnika (ustawiamy piekarnik na temperaturę 100-120 stopni)
  3. W ten sposób przechowujemy słoiki przez ok. 40 minut.
  4. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, czekamy aż słoiki ostygną.
  5. Słoiki można przechowywać po pasteryzacji wieczkiem do dołu, żeby powietrze się zassało na 100 proc.

Bezpiecznym terminem przydatności dla weków/pasteryzowanych słoików jest jeden rok. Przechowuj słoiki w ciemnym, suchym i przewiewnym miejscu. W piwnicy lub szafce, która nie jest blisko piekarnika. Słoików nie można wystawiać na promienie słoneczne i na wysokie temperatury” – podkreśla Jagna Niedzielska.

Jagna Niedzielska – kim jest?

Jagna Niedzielska to miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w jedzenia. Podczas organizowanych przez siebie warsztatów uczy różnych technik gotowania oraz tego, jak planować zakupy i przechowywać jedzenie w myśl idei zero waste. 

Autorka poradnika „Bez resztek” jest też prowadzącą programu „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzącą „Widelcem po mapie” na kanale Kuchnia +. Oprócz tego Jagna wspiera doświadczeniem nowo powstające punkty restauracyjne oraz poprawia funkcjonowanie już istniejących. Tworzy karty menu do konceptów gastronomicznych i na potrzeby indywidualne. Na Instagramie obserwuje ją niemal 13 tys. osób. Na swoim profilu Niedzielska publikuje przepisy i radzi, jak wprowadzić ideę zero waste do kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

pomarańcze

Wigilijni wspomagacze metabolizmu. Co nam pomoże w trawieniu?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Gałązka jemioły

Jemioła to nie tylko świąteczny symbol. Naturoterapeutka wymienia jej właściwości prozdrowotne

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki i konserwanty?

To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie kupić taniej

To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie można kupić taniej

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Dynia nie lubi chłodu lodówki

Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

12 przepisów na sałatki wigilijne

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

5 największych kuchennych mitów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×