Przejdź do treści

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock
Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać
Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe
Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?
Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże
Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Jak przedłużyć trwałość żywności i nie marnować jedzenia, które zostało po świętach? Jagna Niedzielska – kucharka, doradca kulinarny i propagatorka idei zero waste – podpowiada, że jednym z takich sposobów jest pasteryzacja. Jak się do tego zabrać? 

Pasteryzacja gotowych dań – z czym to się je?

Jak podkreśla Jagna Niedzielska, przed zabraniem się do pasteryzacji trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach.

  1. Dania świąteczne, które możesz zapasteryzować to: gołąbki, groch z kapustą, barszcz czerwony, bigos, grzybowa, kompot z suszu.
  2. Sprawdź, czy słoiki nie są popękane, a zakrętki nie mają rdzy.
  3. Wyparz słoiki i nakrętki wrzątkiem lub umyj w zmywarce, w wysokiej temperaturze.
  4. Pamiętaj, że podczas pasteryzacji na sucho i mokro słoiki nie mogą się stykać ani dotykać ścian piekarnika oraz garnka.
  5. Do pasteryzacji na sucho wybierz słoiki typu twist-off, a na mokro twist-off lub z gumką.

Gotowa? To do dzieła. Ale zanim zaczniesz pasteryzować, warto jeszcze wiedzieć, czym różni się pasteryzacja na mokro od tej na sucho, i jak dokładnie ją wykonać.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Pasteryzacja na mokro i na sucho

Jeśli bierzemy się za pasteryzację, mamy do wyboru dwie opcje: na sucho i na mokro. Zdecydowałaś się na pierwszą? Postępuj według schematu, który przygotowała Niedzielska.

  1. Do słoików włóż gotowe dania, zostawiając 2 cm wolnego miejsca.
  2. Garnek wyłóż ściereczką.
  3. Do garnka włóż zakręcone słoiki z zawartością i zalej garnek wodą do 3/4 wysokości słoików.
  4. Wlej wodę o temperaturze tego, co znajduje się w środku słoików.
  5. Trzymaj słoiki w gotującej się wodzie przez ok. 20-25 minut.
  6. Po tym czasie wyjmij słoiki i osusz.
  7. Pamiętaj, żeby słoiki twist-off przechowywać wieczkiem do dołu.
Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jeśli zdecydujesz się na pasteryzację na sucho, postępuj według poniższych wskazówek.

  1. Do słoików wkładaj dania zostawiając 2 cm miejsca.
  2. Zamknięte słoiki wstaw do zimnego piekarnika (ustawiamy piekarnik na temperaturę 100-120 stopni)
  3. W ten sposób przechowujemy słoiki przez ok. 40 minut.
  4. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, czekamy aż słoiki ostygną.
  5. Słoiki można przechowywać po pasteryzacji wieczkiem do dołu, żeby powietrze się zassało na 100 proc.

Bezpiecznym terminem przydatności dla weków/pasteryzowanych słoików jest jeden rok. Przechowuj słoiki w ciemnym, suchym i przewiewnym miejscu. W piwnicy lub szafce, która nie jest blisko piekarnika. Słoików nie można wystawiać na promienie słoneczne i na wysokie temperatury” – podkreśla Jagna Niedzielska.

Jagna Niedzielska – kim jest?

Jagna Niedzielska to miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w jedzenia. Podczas organizowanych przez siebie warsztatów uczy różnych technik gotowania oraz tego, jak planować zakupy i przechowywać jedzenie w myśl idei zero waste. 

Autorka poradnika „Bez resztek” jest też prowadzącą programu „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzącą „Widelcem po mapie” na kanale Kuchnia +. Oprócz tego Jagna wspiera doświadczeniem nowo powstające punkty restauracyjne oraz poprawia funkcjonowanie już istniejących. Tworzy karty menu do konceptów gastronomicznych i na potrzeby indywidualne. Na Instagramie obserwuje ją niemal 13 tys. osób. Na swoim profilu Niedzielska publikuje przepisy i radzi, jak wprowadzić ideę zero waste do kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Produkty, które źle przechowujesz / unsplash

7 produktów, które źle przechowujesz. Sprawdź, jakie błędy popełniasz

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

pomarańcze

Wigilijni wspomagacze metabolizmu. Co nam pomoże w trawieniu?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Gałązka jemioły

Jemioła to nie tylko świąteczny symbol. Naturoterapeutka wymienia jej właściwości prozdrowotne

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

bakalie

Bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki i konserwanty?

owoce w siatce

To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie można kupić taniej

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×