Przejdź do treści

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska
Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska / Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

Co jeśli wolimy przygotować potrawy na święta wcześniej, a nie tuż przed Bożym Narodzeniem? Albo zostanie nam dużo jedzenia po odejściu od stołu i nie mamy, co z nim zrobić? Mrozić czy wekować? Oto jest pytanie! Z ratunkiem przychodzi Jagna Niedzielska, autorka książki „Bez resztek” i miłośniczka zero waste. 

Co warto zamrozić?

„Mamy kilka sposobów na przedłużenie świeżości gotowych potraw. To między innymi mrożenie i wekowanie. Zwróćmy uwagę na to, co będzie lepsze dla naszych dań. Złe zabezpieczenie może mieć wpływ na późniejszy smak potrawy lub jej konsystencję/strukturę” – podkreśla Jagna Niedzielska.

Ekspertka przygotowała listę tego, co ze świątecznych potraw najlepiej zamrozić, a co zawekować. Mrozić według niej warto:

  • pierogi,
  • uszka,
  • wędliny i pasztety,
  • makowiec,
  • piernik,
  • paszteciki,
  • rybę w galarecie (po oczyszczeniu z galaretki).

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Co lepiej zawekować?

Mrożenie nie jest jedynym sposobem, żeby nasze świąteczne potrawy zachowały świeżość na dłużej. Są takie dania, które zdecydowanie lepiej się przechowują, gdy je zawekujemy. To na przykład:

  • kapusta z grochem,
  • barszcz czerwony,
  • kompot z suszu,
  • gołąbki,
  • ryba po grecku,
  • kasza z grzybami.

Dosyć łatwym w przechowywaniu daniem, które szybko się nie psuje i możemy je zarówno zawekować, jak i zamrozić, jest bigos. Natomiast, jak podkreśla Niedzielska, ani do wekowania, ani do mrożenia, nie nadają się śledzie i sałatka jarzynowa. Pamiętajcie: nie róbcie ich za dużo, żeby później nie wylądowały w koszu.

A wy co wekujecie, a co mrozicie? Macie sprawdzone patenty na zabezpieczanie świątecznych potraw przed zepsuciem?

Jagna Niedzielska

Jagna Niedzielska – kim jest?

Jagna Niedzielska jest rozpoznawalną twarzą idei „Zero Waste” w Polsce. To miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach i autorka poradnika „Bez resztek”. Podczas warsztatów uczy różnych technik gotowania oraz tego, jak planować zakupy i przechowywać jedzenie. 

Jest prowadzącą programu „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzącą „Widelcem po mapie” na kanale Kuchnia +. Oprócz tego Jagna wspiera doświadczeniem w powstawaniu nowych punktów restauracyjnych oraz poprawia funkcjonowanie już istniejących. Tworzy karty menu do konceptów gastronomicznych i na potrzeby indywidualne. Jej profil na Instagramie obserwuje niemal 13 tys. osób. Radzi tam, jak wprowadzić ideę „Zero Waste” do kuchni i publikuje przepisy.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

pomarańcze

Wigilijni wspomagacze metabolizmu. Co nam pomoże w trawieniu?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Gałązka jemioły

Jemioła to nie tylko świąteczny symbol. Naturoterapeutka wymienia jej właściwości prozdrowotne

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki i konserwanty?

To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie kupić taniej

To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie można kupić taniej

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

12 przepisów na sałatki wigilijne

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×