Przejdź do treści

Internetowa moda na… jedzenie trujących grzybów. „To może mieć opłakane konsekwencje!” – przestrzega lek. Ewa Stawiarska

Trwa moda na jedzenie trujących grzybów? "To może mieć opłakane konsekwencje!" - przestrzega lek. Ewa Stawiarska / istock
Trwa moda na jedzenie trujących grzybów? "To może mieć opłakane konsekwencje!" - przestrzega lek. Ewa Stawiarska / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

„Do tej pory w Polsce mieliśmy do czynienia głównie z przypadkowymi, niecelowymi zatruciami grzybami o działaniu toksycznym dla człowieka. Czasy jednak się zmieniają i najwyraźniej najnowszą modą lansowaną w internecie jest ich zbieranie i zjadanie. W roli głównej – muchomor czerwony” – pisze lek. Ewa Stawiarska na swoim profilu na Instagramie. Wraz z ekspertką przestrzegamy!

Nowa internetowa moda

Nowa internetowa moda może mieć opłakane konsekwencje. Chodzi o trend spożywania trujących grzybów.

„Dzisiaj rozpoczęłam nową przygodę w moim życiu, związana jest ona ze zbieraniem, suszeniem, a następnie jedzeniem muchomora. Większość moich znajomych je te magiczne grzyby regularnie i od wielu lat, a ja nigdy nie czułam takiej potrzeby, aż do września tego roku. Zawołał mnie ten starszy, mądry pan z czerwonym kapeluszem i siwą brodą.

Zdecydowałam się na nakręcenie całego tego procesu, łącznie ze zbieraniem i suszeniem – w formie dokumenty na mój kanał YouTube.

W tym celu skonsultowałam się z prawnikiem specjalizującym się w tych kwestiach, aby upewnić się, że na pewno żaden z etapów muchorowania jest nielegalny. Moje informacje się potwierdziły i zbieranie, suszenie, gromadzenie oraz zjadanie muchomorów jest w pełni legalne w tym kraju.

W związku z tym, że muchomorki przez najbliższe trzy miesiące będą transformowały substancje trujące w te nietrujące, to taki materiał pojawi się początkiem 2023 roku. Ogromnie się cieszę, że będę mogła podzielić się z wami moim doświadczeniem z tym panem. Grzyby są najstarszymi, najbardziej pierwotnymi organizmami na tej planecie. Jestem taka ciekawa tej przygody!” – tak brzmi post z ogólnodostępnego profilu na Facebooku, którzy przytacza lek. Ewa Stawiarska, znana na Instagramie jako @lekarka_od_7_bolesci.

Ekspertka postanowiła przestrzec innych przed nową modą.

Toksyny w muchomorze

„Głównymi toksynami obecnymi w muchomorze czerwonym i często z nim mylonym muchomorem plamistym są: kwas ibotenowy (panteryna, agaryna), muscymol, muskazon i muskardyna. Grzyby te zawierają także cały wachlarz substancji aktywnych, między innymi kwas stizolobowy i stizolobinowy oraz kwasy aminodikarboksyetylotiopropanowe” – tłumaczy lek. Stawiarska.

Ekspertka dodaje, że substancje te mają wielokierunkowe działanie na organizm człowieka, co prowadzi do bardzo niejednorodnego obrazu zatrucia.

„W badaniach prowadzonych w ostatnich latach opisano u ludzi trwające kilkanaście godzin pobudzenie, po którym następował sen. Występują także ciężkie formy zatrucia z możliwością wystąpienia porażenia ośrodka oddechowego (w badaniach zostały opisane m.in. u pacjentów syberyjskich uzdrowicieli)” – pisze.

Objawy, które mogą wystąpić, to:

  • zaburzenia percepcji słuchowej i wzrokowej,
  • zaburzenia orientacji w przestrzeni i czasie,
  • zmęczenie,
  • zawroty głowy,
  • pobudzenie psychoruchowe,
  • euforia,
  • lęk,
  • omamy wzrokowe i słuchowe.

„W ciężkich zatruciach obserwuje się drgawki toniczno-kloniczne, a nawet epizody psychozy paranoidalnej, które mogą trwać nawet kilka dni” – wyjaśnia lek. Stawiarska.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Nie daj się przekonać nowej modzie

I dodaje, że do tej pory nie opisano u ludzi trwałych uszkodzeń narządowych związanych z zatruciem muchomorem czerwonym, jednak jedno z badań prowadzonych na zwierzętach wykazało możliwość uszkodzenia układu nerwowego w przypadku powtarzanego spożywania.

„Najgroźniejszym muchomorem pozostaje muchomor zielonawy (nazywany też sromotnikowym). Jego spożycie nawet w niewielkiej ilości prowadzi do niewydolności wątroby i innych narządów, a dawka śmiertelna tego grzyba to jedynie 50 gramów” – wyjaśnia ekspertka i prosi: „Nie daj się przekonać osobom lansującym modę na jedzenie trujących grzybów!”.

Ekspertka apeluje:

„Jeżeli będziesz świadkiem zatrucia substancją toksyczną, informację co dalej zrobić, możesz uzyskać pod numerami telefonów Ośrodków Informacji Toksykologicznej – jest ich w Polsce kilka. Dla Krakowa jest to np. numer 12 4119999 – czynny całą dobę; dla Warszawy 607218174 – także czynny całą dobę”

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Muchomor sromotnikowy czy kania?

Na toksyny znajdujące się w grzybach narażeni jesteśmy wszyscy, nawet jeśli daleko nam do przekonań internautki z opisywanej na początku historii. Przekonała się o tym para z Rzeszowa, która zjadła muchomora sromotnikowego, myśląc, że to kania. O historii możemy przeczytać na profilu „Ratownictwo Medyczne – łączy nas wspólna pasja” na Facebooku. Małżeństwo trafiło na SOR z objawami ostrego zatrucia pokarmowego.

Lekarka od siedmiu boleści – kim jest?

Doktorka od siedmiu boleści, czyli lek. Ewa Stawiarska, to absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, a także certyfikowana lekarka Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Profil Ewy Stawiarskiej śledzi na Instagramie ponad 32 tysiące osób.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Krowiak podwinięty (olszówka) – grzyb jadalny czy trujący?

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Lakownica żółtawa – właściwości, odchudzanie. Gdzie kupić?

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Często kupujesz cytrusy? Dokładnie sprawdzaj ich etykiety! O tym, dlaczego warto to robić, mówi chemiczka

Moda na kawę z grzybami ma sens? Sprawdziłyśmy, czy grzyby funkcjonalne to dobry sposób na lepsze zdrowie i nastrój

Grzybki shiitake

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne – rodzaje, jak długo gotować grzyby?

Justyn Kołek na zdjęciu z grzybami

Justyn Kołek: Do grzybów trzeba mieć szacunek, bo choć bywają przepiękne, potrafią zabić

grzyby

Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Smalec grzybowy

Przepis na smalec grzybowy. Aromatyczny i prosty do wykonania!

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

GIS: chipsy bananowe wycofane z obrotu. "Ich spożycie wiąże się z podwyższonym ryzykiem dla zdrowia"

GIS: chipsy bananowe wycofane z obrotu. „Ich spożycie wiąże się z podwyższonym ryzykiem dla zdrowia”

gwiazda betlejemska

Gwiazda betlejemska – czy wiesz, że jest trująca? Lek. Monika Działowska wyjaśnia, dlaczego

Kurki, fot. Karol Niziołek

Tagliatelle z polędwiczkami i duszonymi kurkami. Idealne na jesienny obiad!

Zofia Leszczyńska-Niziołek, autorka książki "Polowanie na grzyby"

Zofia Leszczyńska-Niziołek o polowaniu na grzyby. „Nie da się nauczyć grzybów inaczej, niż znajdując je samemu w lesie”

Wegeburgery z prawdziwkami

Wegetariańska carbonara z grzybami

Wegetariańska carbonara z grzybami. Lekki i zdrowy posiłek na lato

×