Przejdź do treści

Imbir jest pomocny w przeziębieniu, ale nie tylko. Sprawia, że żyjemy dłużej

Imbir jest pomocny w przeziębieniu, ale nie tylko. Sprawia, że żyjemy dłużej Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Jak wiadomo, by żyć jak najdłużej, powinniśmy utrzymywać zdrową dietę oraz regularnie ćwiczyć. Niektóre badania pokazują, że do wydłużenia naszego życia pomocny może być również imbir, który oprócz swojego zastosowania leczniczego pełni również funkcję przyprawy w kuchni.

Po imbir najczęściej sięgamy, gdy jesteśmy przeziębieni, jego właściwości doceniają także kobiety w ciąży, zmagające się z porannymi mdłościami. Ale to nie koniec zalet tej rośliny. Według brytyjskiego National Health Service (NHS) dodanie imbiru do jadłospisu może być kluczem do wydłużenia życia.

Imbir dobry dla jelit

Imbir może pomóc w uniknięciu wielu chorób jelit. Jest pomocny również w łagodzeniu zapalenia okrężnicy, co w następstwie zmniejsza ryzyko raka jelita grubego. Jak wskazują badania, imbir nie tylko zwalcza nudności, stymuluje też produkcję żółci, łagodzi dyskomfort w żołądku, czy pomaga rozbijać gazy jelitowe, tym samym przeciwdziałając wzdęciom.

kobieta na jesiennym spacerze z psem

Naturalne lekarstwo

Imbir może być wykorzystywany jako naturalne lekarstwo nie tylko wtedy, gdy czujemy, że „coś” nas rozkłada. Dzięki niemu poprawia się ukrwienie i dotlenienie komórek, co korzystnie działa na nasz układ odpornościowy. Silne przeciwzapalne działanie imbiru może być pomocne w łagodzeniu bólu m.in. podczas zapalenia stawów. Badania pokazują, że przyjmowanie imbiru zmniejsza ból prawie o jedną trzecią, a u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów o 22 procent poprawiło sprawność.

Droga do długowieczności

Dodanie imbiru do jadłospisu może mieć dla nas wiele korzyści. Badania pokazują także, że włączenie do diety pikantnych potraw również może uchronić nas przedwczesną śmiercią. Nie wiadomo, dlaczego tak się dzieje, jednak stwierdzono, że wszystko co pikantne obniża poziom cholesterolu i zmniejsza stany zapalne, co nie jest bez znaczenia.

 

Źródło: medicaldaily, express

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Stres, niepokój i lęk vs jelita i probiotyki. Biotechnolożka wyjaśnia, jaki to ma związek

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Witamina D nie tylko na mocne kości. Może wspierać w ochronie przed rakiem

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie

Jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, soki owocowe. „Zdrowe” jedzenie, które szkodzi

10 powodów, dla których warto pić ciepłą wodę

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami