Przejdź do treści

Ile gazów dziennie to za dużo i po jakich produktach pojawia się brzydki zapach? Wyjaśnia dietetyczka

Ile gazów dziennie jest całkowicie normalne i po jakich produktach pojawia się brzydki zapach? Wyjaśnia dietetyczka
Ile gazów dziennie jest całkowicie normalne i po jakich produktach pojawia się brzydki zapach? Wyjaśnia dietetyczka / Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Choć gazy to częsty temat do żartów, to często wielu z nas do śmiechu nie jest, bo niejednokrotnie to krępujący problem. Ile gazów to za dużo i co powoduje, że mają brzydki zapach? Wyjaśnia ekspertka profilu na Instagramie Dietetyki #NieNaŻarty Marcelina Adamaszek.

 

Ile gazów dziennie to norma?

Zastanawiałaś się kiedyś, czy przypadkiem nie za często puszczasz gazy? Marcelina Adamaszek podkreśla, że oddawanie ich 10-20 razy na dobę jest całkowicie normalne!

„Jeżeli w naszej diecie znajduje się dużo warzyw, owoców i produktów zawierających błonnik, w tym substancje które łatwo fermentują w jelitach, będziemy mieli gazy. To do pewnego stopnia naturalna reakcja jelit” – wyjaśnia ekspertka Dietetyki #NieNaŻarty.

Kiedy nie ma się czym martwić? Na przykład wtedy, kiedy postanowiłyśmy poprawić sposób, w jaki się odżywiamy i zaczęłyśmy przyjmować większą ilość błonnika. Co więcej, jak dodaje dietetyczka, organizm niejako adaptuje się do nowej sytuacji i po jakimś czasie radzi sobie z produktami fermentacji coraz lepiej. Więc jeśli zaraz po tym, jak zmienisz sposób odżywiania, pojawią się gazy – pamiętaj, że nie ma powodu do paniki.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Balon

Kiedy pojawia się brzydki zapach?

Gazy są zjawiskiem całkowicie normalnym – to już wiemy. Ale co, jeśli śmierdzą? Jak sobie poradzić z tym wstydliwym problemem i dlaczego właściwie tak się dzieje?

Jak wyjaśnia Marcelina Adamaszek, gazy w jelitach to zazwyczaj mieszanka wodoru, metanu i dwutlenku węgla. Nieprzyjemny zapach pojawia się wraz z większą ilością związków siarki. Spowodowany jest spożywaniem produktów zawierających siarkę, np. czerwonego wina, brokułów czy czosnku. Jeśli więc masz przed sobą ważne spotkanie albo randkę, lepiej z nich zrezygnuj.

Oczywiście wtedy, kiedy gazy pojawiają się naprawdę często, warto skonsultować się z lekarzem. Powodem występowania ich w zbyt dużej ilości są na przykład: zbyt ciężkostrawna dieta, schorzenia układu pokarmowego czy nietolerancje pokarmowe. Dlatego bardzo ważne jest, żeby obserwować swój organizm i to, jak reaguje na różne produkty spożywcze.

Dietetycy nie na żarty

„Popracuj nad swoim odżywianiem” – piszą specjaliści z „Dietetyki nie na żarty”. Kim są nienażarci dietetycy? To Leszek Racut, Wojciech Matras i Arkadiusz Matras, którzy prowadzą profil na Instagramie wraz z zespołem dietetyków i trenerów. Obserwuje go ponad 119 tys. osób.

„Pomagamy zarówno zawodowym sportowcom, ambitnym amatorom jak i osobom chcącym poprawić swój stan zdrowia. Dietetyka jest dynamicznie rozwijającą się dziedziną nauki, dlatego stale aktualizujemy swoją wiedzę. Współpracujemy z klubami sportowymi i prowadzimy szkolenia dla trenerów personalnych edukując z zakresu żywienia. Na swoim koncie mamy pracę opublikowaną w periodyku naukowym jak i czasopismach popularnonaukowych. Uczestniczymy również w konferencjach naukowych, a nasze wystąpienia były kilkukrotnie uznawane za najlepsze” – piszą o sobie na stronie.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Balon

Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Ograniczenie węglowodanów w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy? Są najnowsze wyniki badań na ten temat

Ograniczenie węglowodanów w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy? Są najnowsze wyniki badań na ten temat

Krowiak podwinięty (olszówka) – grzyb jadalny czy trujący?

Rdest ptasi – właściwości lecznicze, zastosowanie w chorobach nerek i kosmetyce

Nie jesteś w stanie opanować się przed jedzeniem słodyczy? Oto kilka sposobów na ratowanie sytuacji

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Wieczór z filmami? Polecamy zdrowe przekąski do pochrupania

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

2-latek był tak blady, że rodzice myśleli, że ma białaczkę. Okazało się, że "przedawkował" mleko

2-latek był tak blady, że lekarz podejrzewał białaczkę. Okazało się, że chłopiec „przedawkował” mleko

oczy

Co jeść, aby mieć zdrowe i sprawne oczy?

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Jak to się dzieje, że organizm potrafi oczyszczać jelita? Wyjaśnia dietetyczka Katarzyna Bednarska

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

31-latka wzięła jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. "Nie godzę się na nazywanie wyjmowania rzeczy ze śmietnika kradzieżą"

31-latka wyjęła ze śmietnika jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. „Nie godzę się na nazywanie tego kradzieżą”

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

Tryptofan i jego wpływ na poziom serotoniny. Gdzie go znajdziemy?

Zdrowotne walory jesieni – odczarowujemy jarzębinę!

×