Przejdź do treści

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia człowieka. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie
Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia człowieka. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Już za chwilę majówka, a wraz z nim tradycyjnie otworzymy sezon grillowy. O ile nam zapewne sprawi to wiele radości, to planeta niekoniecznie będzie nam za to wdzięczna. Jak grillować z głową? Wyjaśniają na swoim profilu na Instagramie eksperci Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie.

Jak grillować bezpiecznie?

Podczas grillowania na tradycyjnym grillu węglowym do atmosfery emitowany jest pył PM 2,5, który jest uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia człowiekaJest on tak niebezpieczny, dlatego że jest bardzo drobny i może przedostać się do naszego krwioobiegu. Pył PM 2,5 odpowiada między innymi za osłabienie czynności płuc, zapalenie naczyń krwionośnych, miażdżycę, nasilenie astmy, a nawet zaburzenia rytmu serca oraz nowotwory płuc, gardła i krtani.

Co zrobić, żeby grillowanie było bardziej ekologiczne i zdrowsze? Oto kilka porad ekspertów Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie, zamieszczonych w ich ostatnim poście na Instagramie:

  1. Grilluj w specjalnie wyznaczonych do tego miejscach.

  2. Jeśli możesz, użyj grilla elektrycznego lub gazowego – pozwalają ograniczyć ilość zanieczyszczeń emitowanych do atmosfery.

  3. Jeśli wolisz tradycyjny sposób – użyj węgla drzewnego lub drewna drzew liściastych.

  4. Nie rozpalaj grilla przy użyciu gazety, dykty, lakierowanego drewna i drewna z drzew iglastych.

  5. Najlepiej całkowicie zrezygnuj z rozpałki, a jeśli chcesz ją stosować, wybierz tę z naturalnymi olejami.

  6. Wykorzystaj grilla z pokrywą, która redukuje straty energii.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie

Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie jest ogólnopolską organizacją działającą na rzecz zrównoważonego rozwoju i ochrony środowiska, odpowiedzialnej konsumpcji i produkcji oraz przestrzegania praw człowieka i zasad ochrony środowiska w biznesie. Jej profil na Instagramie obserwuje niemal 15 tys. osób.

Źródło: https://airly.org/pl/pyl-zawieszony-czym-jest-pm10-a-czym-pm2-5-aerozole-atmosferyczne/

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Groźne bakterie, które mogą grasować w twojej lodówce. Sprawdź, jak się przed nimi ustrzec

Folia aluminiowa - wszystko, co chciałabyś o niej wiedzieć

Czy można piec w folii aluminiowej i czy jest jakaś różnica pomiędzy stroną matową i błyszczącą? Odpowiada dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak

Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

7 zasad grillowania dobrych dla wątroby

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

Oto 8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla. Na pewno go nie zapomnisz!

Mięso mielone wycofane ze sklepów. Wykryto w nim salmonellę

Mięso mielone wycofane ze sklepów. Wykryto w nim salmonellę

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

Tauryna

Tauryna – pochodzenie, właściwości, suplementacja

Przechowywanie mrożonej żywności

Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności

Tanie mięso zaburza równowagę w jelitach. Fragment książki „Happy food green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu” Niklasa Ekstedta i Henrika Ennarta

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Lubisz czerwone mięso? Te sygnały świadczą o tym, że jesz go za dużo

Masz zapasy mielonej wołowiny? Sprawdź, czy możesz ją zjeść

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie?

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Nie namawiają do przejścia od razu na dietę roślinną, ale do wprowadzenia drobnych zmian

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Namawiają do zmian

×