3 min.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu oleju z ryżu. Nie powinno się go spożywać

Olej z ryżu / istock
Najnowsze
28.02.2021
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
28.02.2021
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
27.02.2021
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
26.02.2021
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
25.02.2021
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące wycofania produktu pod nazwą „Rizi”, oleju z ryżu. Powodem decyzji jest przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych w partii oleju z ryżu o numerze RBHSSCO9A i dacie minimalnej trwałości 09.03.2021. Sprawdź, czy nie masz go w swojej kuchennej szafce!
Wycofanie oleju z ryżu ze sprzedaży
Na podstawie badań przeprowadzonych przez władze Austrii stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych (2779 ± 1034 µg/kg) w partii oleju z ryżu objętej komunikatem.
Mowa tu o partii o numerze RBHSSCO9A i dacie minimalnej trwałości 09.03.2021. Na podstawie tych wyników badań, władze Austrii uznały tę partię oleju za produkt niebezpieczny.
Importerem oleju z ryżu „Rizi” jest Heuschen & Schrouff Oriental Foods Trading. Produkt pochodzi z Tajlandii.
Komunikat GIS
W związku z wykryciem przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych, holenderski podmiot Heuschen & Schrouff Oriental Foods Trading poinformował swoich odbiorców o ryzyku związanym z produktem.
Państwowa Inspekcja Sanitarna nadzoruje proces wycofywania i działania podejmowane przez odbiorców produktu w Polsce.
Zalecenia dla konsumentów
Konsumenci, którzy kupili produkt o wskazanym w komunikacie numerze partii, nie powinni go spożywać.
Zobacz także

„Dzisiaj uświadamiam kobiety, że mogą o siebie dbać, ale żeby robiły to z głową, bo jeśli tylko odłożą ją na półkę, a w zamian wybiorą ciało, to już po nich”. Rozmawiamy z Martą Kieniuk-Mędrala o zaburzeniach odżywiania

Dlaczego związki, które miały trwać całe życie, tak często się rozpadają?

„Przed ostatnim epizodem pomyślałam, że kolejnego nie przeżyję. Ale dziś myślę, że przeżyję, tylko wcześniej pójdę po pomoc”. Alicja o wychodzeniu z depresji
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020