Przejdź do treści

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu oleju z ryżu. Nie powinno się go spożywać

Olej z ryżu / istock
Olej z ryżu / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące wycofania produktu pod nazwą „Rizi”, oleju z ryżu. Powodem decyzji jest przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych w partii oleju z ryżu o numerze RBHSSCO9A i dacie minimalnej trwałości 09.03.2021. Sprawdź, czy nie masz go w swojej kuchennej szafce!

Wycofanie oleju z ryżu ze sprzedaży

Na podstawie badań przeprowadzonych przez władze Austrii stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych (2779 ± 1034 µg/kg) w partii oleju z ryżu objętej komunikatem.

Mowa tu o partii o numerze RBHSSCO9A i dacie minimalnej trwałości 09.03.2021. Na podstawie tych wyników badań, władze Austrii uznały tę partię oleju za produkt niebezpieczny.

Importerem oleju z ryżu „Rizi” jest Heuschen & Schrouff Oriental Foods Trading. Produkt pochodzi z Tajlandii.

Komunikat GIS

W związku z wykryciem przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych, holenderski podmiot Heuschen & Schrouff Oriental Foods Trading poinformował swoich odbiorców o ryzyku związanym z produktem.

Państwowa Inspekcja Sanitarna nadzoruje proces wycofywania i działania podejmowane przez odbiorców produktu w Polsce.

Pętla wisielcza z żelka

Zalecenia dla konsumentów

Konsumenci, którzy kupili produkt o wskazanym w komunikacie numerze partii, nie powinni go spożywać.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

GIS

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?