GIS wycofał ze sprzedaży ser. Był sprzedawany w popularnym dyskoncie
W serze korycińskim producenta Zarzeccy, dostarczanym do Lidla, wykryto m.in. listerię i gronkowce, które mogą wywoływać zatrucie pokarmowe. Ze względów ostrożności wycofano wszystkie jego rodzaje – informuje Główny Inspektorat Sanitarny. Sprawdź, o jaką serię chodzi.
Wszystkie rodzaje sera wycofane
20 lipca, po wznowieniu produkcji sera korycińskiego przez zakład, ponownie przebadano ser pod kątem obecności bakterii.
„Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sokółce w dniu 15 lipca 2020r. pobrał urzędowe próbki sera korycińskiego naturalnego do badań w kierunku obecności Salmonella, Listeria monocytogenes oraz gronkowców chorobotwórczych. W dniu 20 lipca 2020r. z Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Białymstoku otrzymano wyniki badań sera, w którym nie stwierdzono obecności Salmonella oraz Listeria monocytogenes, liczba gronkowców chorobotwórczych spełniała wymagania” – czytamy w komunikacie GIS.
Pomimo pozytywnych wyników badań, producent zachowując ostrożność zdecydował się na wycofanie nie tylko wskazanej partii, w której wykryto bakterie, lecz również szerszy asortyment produktów, czyli sera wyprodukowanego przed 30 czerwca 2020 i po 11 lipca 2020 roku. Wstrzymał też produkcję do odwołania. Z kolei Lidl, który jest dystrybutorem produktu, umieścił w sklepach i na stronie internetowej komunikat o wycofaniu partii z rynku oraz usunął z półek towar (data produkcji jest jednocześnie numerem partii).
„Firma Lidl poinformowała Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej o podjętych przez siebie działaniach oraz jest w stałym kontakcie z producentem” – podkreśla sanepid.
Kupiłaś ser? Sprawdź, co zrobić
GIS poinformował, że produkty wymienione w ostrzeżeniu należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione. Jak informuje, spożycie sera zanieczyszczonego wykrytymi w badaniu bakteriami, może prowadzić do zatrucia pokarmowego.
„W przypadku wystąpienia objawów choroby typowych dla zatrucia pokarmowego, listeriozy po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem” – zaznacza GIS.
Listerioza – co to jest?
Listerioza to choroba zakaźna wywoływana przez bakterie z gatunku Listeria monocytogenes. Bakterie te występują powszechnie w glebie oraz w wodzie. Zarażenie następuje przez spożycie zakażonego pokarmu – najczęściej niepasteryzowanych produktów mlecznych – w szczególności serów pleśniowych, camembert, żółtych tartych oraz brie, niedokładnie umytych owoców i warzyw, surowego mięsa, owoców morza, ryb.
Listerioza u dorosłych rozwija się częściej u osób starszych, z upośledzoną odpornością, w przebiegu chorób nowotworowych, w trakcie leczenia immunosupresyjnego, m.in. po przeszczepach, a także u kobiet ciężarnych.
Listeriozą może zarazić się rozwijający się płód. Listerioza noworodków dzieli się na postać wczesną i późną. Zakażenie może być przyczyną poronienia lub przedwczesnego porodu.
Listerioza – objawy
Człowiek chory na listeriozę może nie prezentować żadnych objawów – dzieje się tak zazwyczaj u osób z prawidłowo wykształconą odpornością. Choroba może jednak objawiać się gorączką, dreszczami, bólami mięśniowymi oraz niespecyficznymi objawami ze strony przewodu pokarmowego, które trwają od 1 dnia do 3 dni.
Listerioza u noworodka może wywołać zapalenie opon mózgowych (jeśli doszło do zakażenia w drogach rodnych kobiety), posocznicę, ciężkie zapalenie płuc, mikroropnie, ciężkie zaburzeniami oddychania oraz uszkodzenia centralnego układu nerwowego.
U dorosłych listerioza rozwija się zwykle w postaci zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych. Można zaobserwować sztywność karku, drżenia, nagłe drgawki, nudności, wymioty, przeczulicę, światłowstręt, zaburzenia równowagi, zaburzenia świadomości. Choroba jest bardzo poważna, ma nagły początek, a w przypadku nieleczenia zgon może nastąpić w ciągu 48–72 godzin.
Postać septyczna ma przebieg charakterystyczny dla innych rodzajów posocznic, czyli reakcji organizmu na znajdujący się we krwi patogen. Dojść może do wstrząsu – dużego spadku ciśnienia, gorączki, przyspieszenia lub zwolnienia oddechu, a także do wykrzepiania krwi wewnątrz naczyń. Ogniska zakażenia mogą lokalizować się w nietypowych miejscach.
Listerioza w ciąży wysyła objawy podobne do grypy. Wygląda z pozoru niewinnie – kobieta zgłasza zmęczenie oraz bóle mięśni. Objawy listeriozy w ciąży mogą być z tego względu niemal niezauważalne.
Zobacz także
„Cukier to zguba i zło” – alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?
„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!
„Dbajmy o siebie całościowo. To jest najważniejsze. Maseczka na twarz nie wystarczy.” Ciało i zdrowo – warsztaty dla dziewczyn, które chcą dobrze i zdrowo żyć!
Polecamy
Ostrzeżenie GIS: Salmonella w żółtym serze. Sprawdź, czy nie masz tego produktu w domu
GIS ostrzega przed fatalną pomyłką. Wypicie błędnie oznaczonego napoju niesie poważne ryzyko dla klientów
GIS wykrył Salmonellę w partii mięsa. Ryzyko zatrucia pokarmowego
GIS pilnie wycofuje trzy partie herbat. Powodem przekraczający wszelkie normy poziom pestycydów
się ten artykuł?