Estragon to cenne źródło przeciwutleniaczy. Sprawdź, jak możesz go wykorzystać w kuchni
Estragon najczęściej wykorzystujemy jako przyprawę. Jednak jego zastosowań jest znacznie więcej. I co ważne – nie musimy wykorzystywać tylko jego liści, ale też korzeń. To właśnie on ma najwięcej wartości odżywczych. O tym, dlaczego estragon służy naszemu zdrowiu i jak możemy go wykorzystać w kuchni, mówi trener postaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska.
Estragon – bogactwo przeciwutleniaczy
Trener postaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska podkreśla, że estragon może być traktowany jako ziołowy antybiotyk. Ma przede wszystkim działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. A to dlatego, że zawiera mnóstwo substancji czynnych, w przeciwieństwie do leków, które mają ich zaledwie jedną, dwie, maksymalnie trzy do pięciu.
– Warto przede wszystkim wspomnieć o kumarynie, która obok przeciwutleniaczy, stymuluje układ pokarmowy. Ale oprócz tego estragon zawiera szereg innych substancji czynnych, które właściwości przeciwwolnorodnikowe, przeciwnowotworowe, przeciwzakrzepowe, przeczyszczające, przeciwzapalne – wskazuje Dorko-Wojciechowska.
W estragonie znajdziemy między innymi:
- izoflawony
- saponiny
- sterole
- olejki eteryczne
- witaminę A i C
Zwalczanie bakterii i… nadmiaru cukru
Jak mówi Magdalena Dorko-Wojciechowska, estragon ma bardzo dużo aktywnych właściwości przeciwgrzybiczych – głównie w kierunku gronkowcowym, ale też dobrze się sprawdzi w przypadku przerostu wszelkiego rodzaju drożdżaków w układzie pokarmowym, np. Candidy Albicas. Skutecznie radzi sobie też ze zwalczaniem Helicobacter pylori – bakterii, która znajduje się w układzie pokarmowym i może powodować wrzody żołądka i dwunastnicy.
Oprócz tego estragon reguluje też poziom cukru we krwi i wydzielanej insuliny, która z kolei odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu hormonalnego.
– Od poziomu insuliny zależny jest także poziom kortyzolu, co z kolei może świadczyć o pośrednim wpływie estragonu na pracę nadnerczy. Dlatego wiele publikacji wskazuje na to, że roślina ta może wpływać na nas uspokajająco i relaksująco – mówi trener postaw żywienia.
Jak możemy wykorzystać estragon w kuchni?
Estragon możemy dodawać do mięsa (np. drobiu i dziczyzny), zup, sałatek. Bardzo dobrze komponuje się też z daniami jajecznymi, serami i galaretkami. Zdecydowanie lepiej wybrać świeże liście estragonu niż suszone – jako przyprawę.
Estragon możemy również potraktować jako składnik bazowy różnych dań czy napojów. Najbardziej naturalnym wykorzystaniem jego liści będzie przygotowywane naparów. Wystarczy zalać liście estragonu wrzątkiem i odstawić na 7 minut. Bardzo cenny dla naszego organizmu jest również ocet estragonowy. Ma kwaśny odczyn, dzięki czemu stymuluje układ pokarmowy i żołądek do zwiększonej produkcji enzymów trawiennych.
Trener postaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska podkreśla, że właściwości estragonu w dużej mierze zależą od tego, którą jego część wykorzystamy. Często niedocenioną częścią tej rośliny jest korzeń, który zawiera najwięcej substancji leczniczych i prozdrowotnych.
Korzeń estragonu – często niedoceniony, a bardzo cenny
– Korzeń estragonu możemy dodawać do wywarów i rosołów. Jest większy i grubszy niż liście, a także bardziej zbity i twardy. Aby „wyciągnąć” z niego substancje czynne, należy poświęcić na to więcej czasu. Trzeba przy tym pamiętać, że każdy korzeń, bez względu na roślinę, wymaga gotowania. W zależności od jego wielkości może to potrwać od 20 minut do nawet 2 godzin – zaznacza Magdalena Dorko-Wojciechowska.
Ale to nie wszystkie zastosowania korzenia estragonu w kuchni. Możemy też zrobić z niego nalewkę na bazie spirytusu albo przygotować marynatę do mięsa. Jednak forma, która według Dorko-Wojciechowskiej jest najbardziej przystępna dla organizmu, to świeżo wyciśnięty sok z korzenia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zielonych koktajli, których inne składniki zniwelują jego gorzki smak.
– To forma niepoddana żadnej obróbce chemicznej, więc mamy gwarancję, że te substancje czynne z rośliny zostaną w 100 procentach wykorzystane, o ile taki sok spożyjemy od razu po przygotowaniu. Co więcej, korzeń jest tą częścią roślinny, która pobiera najwięcej substancji odżywczych bezpośrednio z gleby, więc jest wyjątkowo w nie bogaty – podkreśla trener postaw żywieniowych.
A ty w jakiej formie najbardziej lubisz stosować estragon? Daj nam znać w komentarzu!
Polecamy
Herbata górska z gojnika, myjka z trukwy i łzy Chios
Sułtańska pasta na wszystko, zapach Orientu i proszek z pestek wiśni
Jakie zioła na trzustkę warto wybierać? Oto najlepsza mieszanka
Na co pomaga ostropest plamisty i jak go stosować?
się ten artykuł?