Odżywianie › Dwulatka zjadła „jagódkę” prosto z krzaka. Owoc okazał się trujący. Płukanie żołądka uratowało jej życie Dwulatka zjadła „jagódkę” prosto z krzaka. Owoc okazał się trujący. Płukanie żołądka uratowało jej życie Marta Dragan Opublikowano: 10.06.2024 15:16 Myślała, że to czerwona porzeczka. Owoc okazał się śmiertelnie trujący / Zdjęcie: Unsplash Podoba Cisię ten artykuł? Podoba Cisię ten artykuł? To historia o tym, że moment nieuwagi może kosztować nie tylko zdrowie, ale nawet życie dziecka. Dwuletnia dziewczynka zerwała w ogrodzie dziadków owoc prosto z krzaka i go zjadła. Przypominał czerwoną porzeczkę, ale okazał się śmiertelnie trującą rośliną. Rodzice natychmiast zabrali ją na SOR. „Dobrze, że przyjechaliście tak szybko, bo płukanie żołądka ma sens do dwóch godzin. Potem już się nie podejmuje” – usłyszeli od lekarza. Spis treści Przypomina owoce czerwonej porzeczki, jest śmiertelnie trujący„Zmroziły mnie słowa lekarza”Leczenie zatruć Przypomina owoce czerwonej porzeczki, jest śmiertelnie trujący Historię, która mogła skończyć się tragicznie, opowiedziała w rozmowie z Radiem Zet Anna, mama dwuletniej Ingi. Miała ona miejsce w wakacje, u dziadków na Mazurach. Po wypakowaniu toreb cała rodzina poszła do ogródka. „Oglądałam kwiatki, Inga stała obok. Nagle patrzę, a ona coś mieli w buzi. Pytam, co zjadła, a ona mi pokazuje krzaczek z owocami” – relacjonuje kobieta. Anna szybko sfotografowała krzak. W wyszukiwarce Google przeczytała, że to trujący wiciokrzew – spożycie tej rośliny nawet w małej ilości może prowadzić do śmiertelnego zatrucia. Anna podejrzewała, że dziewczynka zrywała owoce wiciokrzewu zakładając, że to czerwona porzeczka, którą próbowała wcześniej i jej posmakowała. „Zmroziły mnie słowa lekarza” Kobieta szczęśliwie nie uległa zapewnieniom dziadka, który przekonywał, że miododajna roślina nie może okazać się być trującą i że z pewnością nic się nie stało. Natychmiast ruszyła do szpitala. I dobrze, bo okazało się, że czas w tym przypadku zatrucia ma kluczowe znaczenie. „Po 25 minutach dojechaliśmy na SOR. Tam kolejka, ale zerwałam kawałek tej rośliny i od wejścia machałam gałązką. Toksykolog potwierdził, że to wiciokrzew” – opowiedziała w rozmowie z Radiem Zet. „Szybko podali jej węgiel (od tamtej pory pamiętam, żeby zawsze wozić ze sobą węgiel!). Narkoza, płukanie żołądka, dwa dni na obserwacji. Na szczęście sprawnie doszła do siebie, ale zmroziły mnie słowa lekarza: 'Dobrze, że przyjechaliście tak szybko, bo płukanie żołądka ma sens do dwóch godzin. Potem już się nie podejmuje'” – dodała. Węgiel leczniczy należy do tzw. nieswoistych odtrutek, które działają niezależnie do przyczyny zatrucia. Polecamy Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe Marta Malinowska 29.08.2021 Leczenie zatruć W przypadku zauważenia poważnego zatrucia należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem. Nie należy samodzielnie wywoływać wymiotów. Najważniejsze jest to, aby jak najszybciej ocenić stan chorego. Następnie lekarze najczęściej stosują wielokierunkowe leczenie podtrzymujące, wykorzystując przy nim szeroką gamę technik. Czasami wykonuje się również płukanie żołądka, zwłaszcza przy zatruciach lekami. Niekiedy rekomenduje się przyjęcie węgla leczniczego, który warto mieć zawsze w domu – jest dostępny w aptekach bez recepty. Umiejętnie wiąże się on z różnymi substancjami i tym samym zmniejsza stężenie toksyn w organizmie. Źródło: Radio Zet Udostępnij Zobacz także Wilcza jagoda – zatrucie może być problemem, ale są też preparaty na jej bazie Często łykasz paracetamol? Nieodpowiednie stosowanie grozi zatruciem – opinia dr n. farm. M. Stolarczyk „U nas cicho sza, mało kto wie, a w Danii straszą”. Epidemiolog o lekceważącym podejściu Polaków do problemu listeriozy Marta Dragan Z czytania, gadania i pisania uczyniła sposób na życie. Pracowała w Wirtualnej Polsce i TVN. W Hello Zdrowie jest dziennikarką i wydawczynią Zobacz profil Podoba Ci się ten artykuł? Powiązane tematy: Pierwsza pomoc Zatrucia Zatrucie pokarmowe Polecamy 18.03.2024 W truskawkach z Biedronki wykryto groźnego wirusa. Wywołuje zapalenie wątroby typu A 13.08.2023 Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj 04.08.2023 Po czym poznasz, że ryba nie nadaje się do jedzenia? 29.11.2022 Krowiak podwinięty (olszówka) – grzyb jadalny czy trujący?