Przejdź do treści

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek
Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek / Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Polscy dietetycy, analizując wartości odżywcze poszczególnych owoców i ich wpływ na zdrowie, wybrali ten z nich, który zasłużył według nich na tytuł „najlepszego owocu na świecie 2020”. Na drugim miejscu w rankingu uplasowała się truskawka. A jaki owoc zwyciężył? Sprawdź i wprowadź go do swojej diety!

Znamy najlepszy owoc 2020 zdaniem dietetyków

W plebiscycie na „Najlepszy owoc świata 2020 według dietetyków”, organizowanym przez portal Dietetycy.org.pl, wzięło udział wzięło 48 gatunków owoców. Grupę żółtą wygrały banany, zieloną kiwi, a czerwoną truskawki. Ostatecznie najwięcej głosów otrzymała borówka. Walka była zacięta. W ogólnym rozrachunku pokonała truskawkę zaledwie trzema punktami.

– Borówki słusznie zapracowały na miano superowocu. Są nieocenione w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. Miażdżycy, cukrzycy, otyłości czy zespołowi metabolicznemu. Spowalniają procesy starzenia komórek, w tym mózgowych, działają przeciwwolnorodnikowo i ochronnie na struktury DNA. Do tego są produktem niskoenergetycznym o wysokiej gęstości odżywczej, bogatym w aktywne związki roślinne o działaniu prozdrowotnym, wielokrotnie wykazanym w badaniach naukowych – mówiła w uzasadnieniu wyboru dr Justyna Bylinowska, dietetyk, redaktor naczelna Dietetycy.org.pl.

Borówki to cenne źródło związków aktywnych o udowodnionym korzystnym oddziaływaniu na zdrowie. Publikowane są kolejne badania dotyczące ich właściwości zdrowotnych, w szczególności wpływu na mózg i pamięć, insulinooporność oraz choroby układu krążenia. Owoce te mają jeden z najwyższych poziomów zdolności przeciwutleniającej wśród owoców i warzyw.

Swoje właściwości zawdzięczają antocyjanom (w borówce zidentyfikowano 10 znanych antocyjanów). Zawierają również proantocyjanidyny i wiele innych polifenoli, kwasów organicznych, fenolowych, sterole, triterpenoidy, kwasy tłuszczowe, trójglicerydy i pterostilbeny (resweratrol). Zawartość tych substancji zależy od wielu czynników, w tym klimatycznych, które są dla nas bardzo korzystne.

Czereśnie na talerzu

Dobre, bo polskie

Zapotrzebowanie na borówkę dynamicznie rośnie na całym świecie. Niebawem światowa produkcja przekroczy 1 mln ton. Polska należy do klubu największych producentów. Jeszcze kilka lat temu zajmowaliśmy w nim czwarte miejsce, wielkością produkcji ustępując jedynie USA, Kanadzie i Meksykowi. Polska borówka szybko stała się hitem i jest dziś drugim pod względem wartości eksportu polskim owocem.

Nasze borówki cenione są za jakość i smak. Sprzyja nam kontynentalny klimat. Kwaśne gleby, duże amplitudy temperatur dziennych i rocznych, połączenie silnych mrozów i gorącego lata, sprzyjają uzyskaniu balansu słodyczy i kwasowości, który nadaje polskim borówkom wyjątkowy smak.

Sezon na polską borówkę właśnie się rozpoczyna i potrwa do września. Według „Narodowego badania konsumpcji warzyw i owoców”, realizowanych przez firmę badawczą Kantar we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding, w sezonie 2019 borówkę jadło aż 71 proc. Polaków. 20 proc. osób jadło ją kilka razy w tygodniu.,  a 38 proc. co najmniej raz w tygodniu. 59 proc. respondentów zadeklarowało zakupy borówek 2-3 razy w miesiącu.

Najlepszy owoc według dietetyków


Źródło: www.polskiesuperowoce.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?