Przejdź do treści

Dieta warzywna – pozornie zdrowa, ale efekty mogą być niebezpieczne

Dieta warzywna – pozornie zdrowa, ale efekty mogą być niebezpieczne Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy

Boom na dietę warzywną (inaczej dieta warzywno-owocowa) trwa w polskim internecie już od kilku lat. Jako dietetyk przyglądam mu się z niepokojem, bo ta dieta niesie ze sobą wiele niebezpieczeństw. „Przecież warzywa i owoce są zdrowe!” – powiesz. Tak, ale dieta złożona z samych warzyw i owoców nie jest zdrowa, podobnie jak dieta ich pozbawiona.

 

Na czym polega dieta warzywna?

Dieta warzywna to mówiąc wprost półgłodówka. Autorka najpopularniejszej wersji diety warzywnej, dr Ewa Dąbrowska zastrzega, że jadłospis nie powinien mieć więcej niż 800 kcal. Taką ilość energii, zgodnie z polskimi normami żywienia powinno spożywać około roczne dziecko, nie dorosła kobieta.

Jednak według założeń diety warzywno-owocowej ograniczenie kaloryczności prowadzi do uruchomienia tzw. odżywiania wewnętrznego. Stan ten ma prowadzić do „zjadania” przez organizm komórek uszkodzonych, objętych stanem zapalnym, chorobowych. Zwolennicy tej metody żywienia powołują się przy tym na pracę naukową prof. Oshumi, który otrzymał nagrodę Nobla za badanie zjawiska autofagii, czyli odżywiania wewnętrznego.

Skoro stoi za tym Nobel, to przecież coś musi w tym być? Niekoniecznie! Badania prof. Oshumi dotyczyły autofagii nie u człowieka, a u…drożdży – prostych jednokomórkowych grzybów. Każdy, kto ma głowę na karku musi przyznać, że drożdże od organizmu człowieka dzieli przepaść, a stopnia skomplikowania tych organizmów żywych nie da się porównać. W związku z tym, że nie można także zakładać, że autofagia przebiega podobnie w naszych ciałach i w komórkach drożdży. Jednak o tym zwolennicy diety warzywnej zazwyczaj milczą.

Na diecie warzywno-owocowej, tak jak sama nazwa wskazuje, spożywasz wyłącznie surowe warzywa niskoskrobiowe (zapomnij o ziemniakach, batatach, kukurydzy czy fasoli) i owoce (nie wszystkie, tylko te o niskiej zawartości cukru). Dietę stosujesz nawet przez 40 dni. Co może się wydarzyć w tym czasie?

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

Efekty diety warzywnej

Dieta warzywna to z założenia dieta zdrowotna (choć wcale taka nie jest, ale o tym za chwilę) to i tak zastanawiasz się, czy schudniesz. Schudniesz i to dość szybko, ale jakim kosztem. Prawie każdy, kto zastosuje dietę półgłodówkową, jak dieta warzywno-owocowa schudnie, ale głównie z powodu odwodnienia i utraty masy mięśniowej.

W czasie stosowania tak niskoenergetycznej diety organizm rzeczywiście zaczyna zjadać sam siebie, ale wcale nie jest tak, że spala wyłącznie uszkodzone komórki. Czerpie energię także z masy mięśniowej, a dokładnie ze zgromadzonych tam białek. Taki sposób odchudzania to prawie pewny efekt jo-jo. Czy tego właśnie chciałaś?

„Hej, ale Kaśka schudła i trzyma wagę, a poza tym czuje się rewelacyjnie!”. No tak, ale Kaśka nie jest tobą, nie możesz pojedynczego przypadku przekładać na regułę dotyczącą wszystkich. Uwierz mi, widziałam w swoim gabinecie kilkadziesiąt kobiet, które o diecie warzywnej mogły powiedzieć tylko dwa słowa – nigdy więcej!

Dieta warzywna – zagrożenia dla zdrowia

Dieta warzywna to nie tylko mała liczba kalorii. Warzywa są praktycznie pozbawione węglowodanów (a te, które je mają, są wykluczone z diety), białka i tłuszczy, czyli wszystkich, trzech podstawowych składników pokarmowych! Dlatego ten sposób żywienia jest niezwykle niedoborowy, szczególnie, jeśli dietę stosujesz przez 40 dni.

W czasie stosowania diety możesz czuć znaczne osłabienie, problemy z koncentracją, bóle głowy wynikające z niskiego stężenia cukru we krwi. Będą męczyć cię zaparcia na przemian z biegunkami, pojawią się zawroty głowy, a nawet omdlenia, twoja odporność zacznie szwankować. Zwolennicy diety warzywno-owocowej twierdzą, że to tzw. kryzysy ozdrowieńcze – wygodne wytłumaczenie prawda?

Te objawy nie mają nic wspólnego z oczyszczaniem organizmu ani zdrowieniem. To po prostu negatywne skutki uboczne półgłodówki. Zwróć uwagę, jak wiele osób podkreśla, że w tym czasie z organizmu usuwane są toksyny. Tylko jakie toksyny? Tego już nie wiadomo, ale samo słowo toksyny brzmi przerażająco i działa na wyobraźnię.

Rebel Wilson schudła 18 kg /Instagram, Rebel Wilson

Kto nie powinien stosować diety warzywnej?

Jedzenie wyłącznie warzyw i owoców jest szczególnie niebezpieczne dla tych, którym poleca się tą dietę (sic!). Diety warzywnej nie powinny stosować osoby chorujące na:

  • cukrzycę,
  • miażdżycę,
  • choroby autoimmunologiczne,
  • zespół jelita drażliwego,
  • chorobę wrzodową,
  • choroby nerek i wątroby
  • inne stany zapalne jelit (np. choroba Crohna, wrzodziejące zapalenia jelita grubego).

To niezwykle niebezpieczny sposób odżywiania także dla kobiet, które mają zaburzoną relację z jedzeniem i są w grupie ryzyka zaburzeń odżywiania. Post warzywno-owocowy to niekiedy przyczyna zaburzeń miesiączkowania, zatrzymania menstruacji czy wydłużania się cyklu.

Dlaczego zatem tak jest, że wszędzie słyszysz, że dieta warzywna pomaga? W internecie można przecież przeczytać tyle pochlebnych opinii. Pamiętaj, że człowiek częściej chwali się, niż przyznaje do porażki. Gdyby wszyscy, którzy na diecie warzywno-owocowej czuli się okropnie, napisali o tym w sieci, wtedy poznałabyś właściwą skalę problemu.

 


Bibliografia:

  • „Normy żywienia dla populacji polskiej”, redakcja naukowa: Mirosław Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia, 2017
  • „Przywracać zdrowie żywieniem”, Ewa Dąbrowska, Wydawnictwo Michalineum

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak przechowywać zieleninę? Ekoncentryczka ma dla wszystkich kilka rad

kobieta w stroju sportowym

Głodówka – oczyszcza czy szkodzi?

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Fasolka szparagowa / istock

Fasolka szparagowa – dama do towarzystwa. Mamy trzy pyszne przepisy!

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

Surowa dieta – za i przeciw

Surowa dieta – za i przeciw. Co jedzą witarianie i czy to jest zdrowe?

jedzenie

Intermittent fasting inaczej post przerywany – na czym polega i w jaki sposób działa? Wyjaśnia dietetyczka

Marchewki / rawpixel

Marchewka to samo dobro dla naszej skóry! Czy pamiętasz o niej w codziennej diecie?

Gruszki na stole

Szukasz witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

kiwi

Owoce i warzywa wolne od zanieczyszczeń. Poznaj listę „Czystej 15-stki”

Gruszka polewana wodą

Parszywa 12-stka. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone?

Pułapki diety wegetariańskiej

Pułapki diety wegetariańskiej

Post Daniela

Post Daniela – na czym polega i dlaczego warto go stosować?

Unsplash.com

Wyrzuciłaś z kuchni chleb, sól i syrop glukozowo-fruktozowy? Dietetyczka wyjaśnia, że te rzeczy wcale nie są takie niezdrowe

Głodówka – skutek odwrotny od zamierzonego?

Głodówka – skutek odwrotny od zamierzonego?

Powiedz nie głodówkom!

Powiedz nie głodówkom!

Zrób sobie sok! Poznaj wszystkie tajniki domowego przygotowywania soków

Jedz, bo oszalejesz

Jedz, bo oszalejesz

Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

zielone warzywa

Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND

Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol