Przejdź do treści

Dieta niskobiałkowa – zasady, efekty, przeciwwskazania

Dieta niskobiałkowa
Dieta niskobiałkowa
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?
„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować
Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Dieta lecznicza ograniczająca spożycie białka do poziomu, przy którym nie powoduje niekorzystnych reakcji w organizmie spowodowanych zaburzeniami pracy nerek czy wątroby, ale wciąż dostarcza odpowiednie ilości pozostałych niezbędnych składników odżywczych.

Inne nazwy: dieta ubogobiałkowa

Dieta niskobiałkowa – zasady

Zasady: dieta lecznicza ograniczająca spożycie białka do poziomu, przy którym nie powoduje niekorzystnych reakcji w organizmie spowodowanych zaburzeniami pracy nerek czy wątroby, ale wciąż dostarcza odpowiednie ilości pozostałych niezbędnych składników odżywczych. Ilość kalorii, a najlepiej i białka, musi przy tym odpowiadać potrzebom organizmu, by zapobiec utracie masy mięśniowej lub maksymalnie ją ograniczyć. Zaleca się, by ok. 75 proc. białka było dostarczane w postaci pełnowartościowej, bogatej we wszystkie aminokwasy – oznacza to częstsze sięganie po produkty zwierzęce, jak mleka, mięso, ryby, jajka, i tylko ograniczone spożycie produktów roślinnych, takich jak tradycyjne makarony, pieczywo, nasiona roślin strączkowych, orzechy i pestki. Stanowią on niekompletne źródła aminokwasów, co powoduje ich straty i przemiany do związków obciążających organizm. Z produktów węglowodanowych zalecane są owoce, warzywa, oczyszczone przetwory zbożowe; powinny być one łączone w posiłkach z tymi białkowymi. Dieta niskobiałkowa charakteryzuje się wysoką zawartością węglowodanów i zwykle normalnym poziomem tłuszczu, choć przy zaburzeniach występujących obok chorób nerek i wątroby często zaleca się ograniczenia w spożyciu nasyconych kwasów tłuszczowych czy cukrów prostych. W przypadku zaburzeń pracy nerek często konieczne jest ograniczenie nie tylko spożycia białka, ale również sodu, potasu, wapnia i fosforu.

Dieta niskobiałkowa – wskazania

Dla kogo: dieta niskobiałkowa o ustalonej indywidualnie zawartości tego składnika jest stosowana na zalecenie i pod kontrolą lekarza przy zaburzeniach pracy nerek i wątroby. Menu z ograniczoną podażą białka jest też niezbędne u osób z fenyloketonurią, tyrozynemią i innymi genetycznymi wadami metabolicznymi dotyczącymi m.in. przemian aminokwasów. Nie zaleca się stosowania niskobiałkowej diety bez wskazań zdrowotnych.

Dieta niskobiałkowa – zalety, efekty

Plusy: przestrzeganie zaleceń diety pomaga spowolnić lub zahamować dalsze postępowanie uszkodzeń nerek czy wątroby i uniknąć nagromadzenia produktów rozpadu białek dającego objawy takie jak zmęczenie, utrata apetytu, bóle głowy, mdłości, nieprzyjemny smak w ustach. Dieta niskobiałkowa z odpowiednimi modyfikacjami pomaga chronić przed atakami dny moczanowej (podagry), jest też stosowana m.in. u osób z chorobą Parkinsona. Stosowanie diety niskobiałkowej jest coraz łatwiejsze dzięki większemu dostępowi do niskobiałkowych zamienników tradycyjnych produktów.

Dieta niskobiałkowa – przeciwwskazania

Minusy: z powodu licznych restrykcji menu jest trudne do zbilansowania. Ustalenie limitu spożycia białka wymaga testów laboratoryjnych, a stosowanie się do zaleceń diety wymaga ścisłego trzymania się wyznaczonego jadłospisu, odważania porcji itp. Jest to uciążliwe w praktyce, zwłaszcza poza domem i w przypadku dzieci. Przy znacznym ograniczeniu spożycia białka może dojść do utraty masy mięśniowej, konieczne jest więc suplementowanie diety preparatami zawierającymi aminokwasy lub ich analogi, ale także witaminy i składniki mineralne. Przy niskim spożyciu mięsa i ryb pojawiają się bowiem niedobory żelaza i cynku, ograniczenie nabiału sprzyja deficytowi wapnia. Produkty te, a także mleko i jaja, są ponadto głównym źródłem witamin z grupy B. Tych wszystkich składników brakuje w menu, tym bardziej że jednocześnie prawie wyklucza się ich roślinne źródła – nasiona roślin strączkowych, orzechy, pełne ziarna zbóż. Jeśli ograniczeniu białka towarzyszyć musi kontrola spożycia sodu i potasu, nie można m.in. używać soli i niezbędne jest stosowanie technik kuchennych pozbawiających potrawy tego pierwiastka, ale przy okazji i innych składników mineralnych i witamin. Gdy wymagana jest kontrola spożycia wapnia i fosforu, wprowadza się dalsze ograniczenia w menu. Konieczna może być wtedy szeroka suplementacja diety. Ze względu na ograniczony wybór produktów stosowanie diety niskobiałkowej wymaga jedzenia dość monotonnych posiłków. Zamienniki wysokobiałkowych produktów są przy tym kosztowne i często sprowadzane na zamówienie.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

miód

5 najlepszych zamienników cukru

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?