Przejdź do treści

Czym spowodowana jest alergia na mleko? Czym można je zastąpić w diecie?

Mleko w różnych opakowaniach
Fot. Davizro Photography / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Alergia na mleko występuje bardzo powszechnie. Objawy uczulenia mogą pojawić się już kilka minut po spożyciu produktu. Z reguły dotyczą przewodu pokarmowego i skóry, ale zdarza się, że wywołują objawy wstrząsu anafilaktycznego.

Obecnie diagnozuje się coraz większą ilość chorób alergicznych. Alergenami są substancje wziewne i pokarmowe. Jeśli objawy uczulenia występują u niemowląt – wówczas mówimy o alergii wrodzonej, jednakże zdarza się, że dolegliwości występują u dorosłych, gdyż alergię można „nabyć” w dowolnym wieku. Wyróżnia się alergie wziewne, alergie pokarmowe i kontaktowe – w zależności od tego, jaką drogą alergen styka się z komórkami organizmu. Wzrost ilości chorób alergicznych związany jest z rozwojem cywilizacji i coraz większą ilością chemicznych czynników, które wpływają na organizm. Alergia pokarmowa na mleko jest najczęstszą alergią pokarmową. Dotyczy głównie niemowląt i małych dzieci, ale może pojawić się także u dorosłych. Właściwości uczulające ma nie tylko samo mleko, ale produkty zawierające białka mleka krowiego.

krowa mleczna

Co uczula w mleku?

Alergia pokarmowa na mleko krowie związana jest głównie z nieprawidłową reakcją organizmu na białka w nim zawarte. Mleko w swoim składzie zawiera białka serwatkowe i kazeinowe, do których należą laktoalbumina, laktoglobulina, beta-laktoglobulina, kazeina i glikoproteina. Można być uczulonym na wszystkie frakcje białek, jednakże najsilniejsze właściwości uczulające posiada kazeina i beta- laktoglobulina. Niektóre z tych białek występują także w mleku kozim i owczym, a także w mięsie, więc reakcje alergiczne mogą dotyczyć również tych produktów.

Uczulenie czy nietolerancja?

Ważne jest różnicowanie tych dwóch stanów, gdyż jest to warunkiem doboru właściwej diety. Nietolerancja dotyczy cukru mlekowego (laktozy) i zaburzeń w jego procesach trawiennych. Związana jest z niedoborami enzymu – laktazy, odpowiedzialnego za rozkład cukrów. Alergia to reakcja uczuleniowa organizmu na zawarte w mleku białka.

Zobacz także

Objawy uczulenia na mleko

Alergia na mleko może być przyczyną wielu dolegliwości. Chociaż najczęstsze (z racji tego, że jest to alergia pokarmowa) dotyczą układu pokarmowego, jednak często też spotyka się zaburzenia ze strony skóry, oczu, układu oddechowego i ogólnego złego samopoczucia. Objawy mogą dotyczyć jednego z układów lub obejmować wiele narządów. Do głównych symptomów uczulenia na mleko należą: bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka. U niemowląt mogą wystąpić kolki, zaparcia, niechęć do jedzenia. Ponadto może pojawić się katar i trudności w oddychaniu. Skóra może pokryć się swędzącą wysypką, zlokalizowaną najczęściej w zgięciach łokci i kolan. Świąd może też dotyczyć oczu i być przyczyną zapalenia śluzówek. Spotykane są także zmiany na błonie śluzowej jamy ustnej i okolicy ust (zajady).

Najgroźniejszym objawem nietolerancji i alergii na mleko jest wstrząs anafilaktyczny, czyli bardzo intensywna reakcja organizmu na alergen, rozwijająca się w krótkim czasie i zagrażająca życiu. Jej głównymi objawami są: zblednięcie, zlewne poty, zaburzenia rytmu serca, wymioty, utrata przytomności, wzrost częstości akcji serca oraz spadek ciśnienia tętniczego krwi. W przebiegu reakcji dochodzi do nagłego skurczu oskrzeli i obrzęku krtani. Na skutek braku prawidłowej wentylacji rozwija się duszność, która przy braku pomocy może prowadzić do śmierci.

Jakie mleko dla niemowląt z alergią pokarmową?

W przypadku zaobserwowania powyższych objawów można podejrzewać alergię na mleko. Jednakże objawy są mało charakterystyczne i mogą świadczyć o wielu innych chorobach. W związku z tym, zanim wdrożona zostanie dieta eliminacyjna z wykluczeniem mleka i jego produktów, należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem i dietetykiem. Mleko jest źródłem wapnia i witamin i ważne jest, aby przy jego usunięciu z diety dostarczać organizmowi tych składników w innych pokarmach.

Decyzja dotycząca jakie mleko na alergię pokarmową u niemowląt należy wybrać, powinna być podejmowana ostrożnie i z pomocą pediatry. Jeżeli w rodzinie dziecka występuje alergia na mleko można, celem zapobiegania ewentualnym dolegliwościom, zastosować hipoalergiczne mleko modyfikowane. Takie preparaty oznaczane są symbolem HA przy nazwie produktu. Mają skład odżywczy zbliżony do mleka, jednakże cząsteczki białek w nim zawarte są podzielone na mniejsze składowe, co ułatwia ich wchłanianie.

Jeżeli u dziecka wystąpiły objawy alergii na mleko, konieczne jest włączenie preparatu modyfikowanego o wysokim stopniu hydrolizy zawartych w nim białek. Istnieją dwa rodzaje takich mieszanek: hydrolizat białkowy i mieszanka elementarna. Charakteryzuje je występowanie niezwykle małych cząstek białka, które w zasadzie pozbawione są właściwości uczulających. Preparaty te wydawane są tylko z zalecenia lekarza, na wystawioną receptę. Niestety mleka dla dzieci z alergią pokarmową charakteryzuje gorszy smak i zapach.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

miód

5 najlepszych zamienników cukru

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Dłoń

Mama Alergolog: nikiel jest jednym z najczęstszych haptenów uczulających polską populację

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?