4 min.
Czym różni się indeks glikemiczny od ładunku glikemicznego? Dietetyczka tłumaczy

Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny / istock
Najnowsze
21.01.2021
Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!
21.01.2021
Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia
20.01.2021
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
19.01.2021
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
18.01.2021
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny – czy znasz różnice pomiędzy tymi dwoma pojęciami? Jeśli nie, właśnie masz szansę to nadrobić. Dietetyczka Zofia Suszka podjęła się tego tematu w swoim poście na Instagramie. To ważne informacje, nie tylko dla osób chorujących na cukrzycę.
Spis treści
Czym różni się indeks glikemiczny od ładunku glikemicznego?
„Indeks glikemiczny jest stałą wartością. Oznacza, jak bardzo podniesie się poziom glukozy we krwi po zjedzeniu konkretnego produktu, np. chleba w porcji zawierającej 50g węglowodanów. W tym wypadku zarówno kromka jak i bochenek chleba będą miały IG równy, np. 43.
W przypadku ładunku glikemicznego natomiast, bierzemy pod uwagę konkretne porcje, i to jest moim zdaniem bardziej zbliżone do rzeczywistości. W tym wypadku nasza kromka chleba w 100g będzie miała ładunek glikemiczny około 21, natomiast w 200 g, około 43. 200g chleba podniesie bardziej poziom glukozy we krwi niż 100g” – tłumaczy Zofia Suszka, dietetyczka.
I dodaje, że chociaż w tym wszystkim można się zagubić, w diecie o niskim ładunku glikemicznym ważniejsze są zasady niż spędzanie posiłków z tabelą w ręku.
Indeks czy ładunek?
Indeks glikemiczny uwzględnia tylko tempo wchłaniania węglowodanów. Jeżeli chodzi o ilość, to właśnie tu posługujemy się terminem ładunku glikemicznego.
Porównajmy sobie arbuza (IG=72) i bułkę pszenną (IG=95). Czyli tak naprawdę dwa produkty o wysokim indeksie glikemicznym. W porcji arbuza (100 g) znajduje się 8 g węglowodanów, w jednej kajzerce (60 g) znajdziecie 35 g węglowodanów.
Mimo że węglowodany w obu przypadkach szybko się wchłoną (o tym informuje nas właśnie IG), to poziom cukru we krwi w przypadku arbuza nie będzie dla nas „zagrażający”, bo ilość cukru w plasterku arbuza jest naprawdę niewielka w porównaniu z białą bułką.
Holistycznie zdrowi
Kim jest Zofia Suszka? Jak sama o sobie mówi, to „zafascynowana naturalnym dbaniem o zdrowie dietetyczka”. Specjalistka prowadzi poradnię dietetyczną online „Holistycznie zdrowi” oraz profile w mediach społecznościowych o tej samej nazwie. W swojej codziennej pracy pomaga najczęściej kobietom z PCOS, insulinoopornością i zaburzeniami miesiączkowania oraz niepłodnością.
Zobacz także

„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska, założycielka Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru

„Nawet 40 proc. kobiet po 30. roku życia ma problemy z nadwagą, a na otyłość cierpi 30 proc. z nich” – mówi bariatra dr n. med. Patrycja Wachowska-Kelly

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020