Przejdź do treści

Czym różni się indeks glikemiczny od ładunku glikemicznego? Dietetyczka tłumaczy

Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny / istock
Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
miód
5 najlepszych zamienników cukru
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny  – czy znasz różnice pomiędzy tymi dwoma pojęciami? Jeśli nie, właśnie masz szansę to nadrobić. Dietetyczka Zofia Suszka podjęła się tego tematu w swoim poście na Instagramie. To ważne informacje, nie tylko dla osób chorujących na cukrzycę. 

Czym różni się indeks glikemiczny od ładunku glikemicznego?

Indeks glikemiczny jest stałą wartością. Oznacza, jak bardzo podniesie się poziom glukozy we krwi po zjedzeniu konkretnego produktu, np. chleba w porcji zawierającej 50g węglowodanów. W tym wypadku zarówno kromka jak i bochenek chleba będą miały IG równy, np. 43. 

W przypadku ładunku glikemicznego natomiast, bierzemy pod uwagę konkretne porcje, i to jest moim zdaniem bardziej zbliżone do rzeczywistości. W tym wypadku nasza kromka chleba w 100g będzie miała ładunek glikemiczny około 21, natomiast w 200 g, około 43. 200g chleba podniesie bardziej poziom glukozy we krwi niż 100g” – tłumaczy Zofia Suszka, dietetyczka.

I dodaje, że chociaż w tym wszystkim można się zagubić, w diecie o niskim ładunku glikemicznym ważniejsze są zasady niż spędzanie posiłków z tabelą w ręku.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Czym różni się indeks glikemiczny od ładunku glikemicznego? . Indeks jest stałą wartością. Oznacza, jak bardzo podniesie się poziom glukozy we krwi po zjedzeniu konkretnego produktu np. chleba w porcji zawierającej 50g węglowodanów. W tym wypadku zarówno kromka jak i bochenek chleba będą miały IG równy np. 43. . W przypadku ładunku glikemicznego natomiast, bierzemy pod uwagę konkretne porcje, i to jest moim zdaniem bardziej zbliżone do rzeczywistości. W tym wypadku nasza kromka chleba w 100g będzie miała ładunek glikemiczny około 21, natomiast w 200 g, około 43. . 200g chleba podniesie bardziej poziom glukozy we krwi niż 100g. . W tym wszystkim można się zagubić. Ja jednak uważam, że w diecie o niskim ładunku glikemicznym ważniejsze są zasady niż spędzanie posiłków z tabelą w ręku, dlategojeżeli nie miałaś okazji słuchać wczorajszego live’a, możesz go obejrzeć (jest zapisany jako post) oraz posłuchać jako podcast, który już jest dostępny na Spotify i Apple Podcast. . PS: Na zdjęciu widzicie deser snickers w Wiosennego Jadłospisu – zbilansowany pod kątem ładunku glikemicznego 🤩Jadłospis możecie zakupić na www.sklepholistyczniezdrowi.pl (link w profilu). . #fitsłodycze #snickers #dietapcos #dieta #zdrowadieta #zdroweciasto #zdrowesłodycze #pcos #insulinoopornosc #dietetyk #dietaonline #jemzdrowo #zdrowie #zdroweodżywianie #zdrowejedzenie #dietetyonline #dietetyk #dietetykwarszawa

Post udostępniony przez Zosia Suszka – dietetyk (@holistyczniezdrowi)

Pętla wisielcza z żelka

Indeks czy ładunek?

Indeks glikemiczny uwzględnia tylko tempo wchłaniania węglowodanów. Jeżeli chodzi o ilość, to właśnie tu posługujemy się terminem ładunku glikemicznego.

Porównajmy sobie arbuza (IG=72) i bułkę pszenną (IG=95). Czyli tak naprawdę dwa produkty o wysokim indeksie glikemicznym. W porcji arbuza (100 g) znajduje się 8 g węglowodanów, w jednej kajzerce (60 g) znajdziecie 35 g węglowodanów.

Mimo że węglowodany w obu przypadkach szybko się wchłoną (o tym informuje nas właśnie IG), to poziom cukru we krwi w przypadku arbuza nie będzie dla nas „zagrażający”, bo ilość cukru w plasterku arbuza jest naprawdę niewielka w porównaniu z białą bułką.

Holistycznie zdrowi

Kim jest Zofia Suszka? Jak sama o sobie mówi, to „zafascynowana naturalnym dbaniem o zdrowie dietetyczka”. Specjalistka prowadzi poradnię dietetyczną online „Holistycznie zdrowi” oraz profile w mediach społecznościowych o tej samej nazwie. W swojej codziennej pracy pomaga najczęściej kobietom z PCOSinsulinoopornością i zaburzeniami miesiączkowania oraz niepłodnością.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta mierzy obwód w talii

Dieta Montignaca – efekty, zasady i przeciwwskazania

Produkty o niskim indeksie glikemicznym — sprawdź czym są i jakie korzyści dają

Produkty o niskim indeksie glikemicznym – sprawdź co jeść, a czego lepiej unikać

banan

Indeks glikemiczny pod lupą

Dieta biblijna

Dieta nordycka

Dieta nordycka – zasady, efekty, przeciwwskazania

Dieta z Okinawy

Dieta z Okinawy – zasady, efekty, przeciwwskazania

Dieta kreteńska

Dieta kreteńska – zasady, efekty, przeciwwskazania

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska – zasady, efekty, przeciwwskazania

Dieta Zone

Dieta Zone – zasady, efekty, przeciwwskazania

Dieta South Beach

Dieta South Beach – zasady, efekty, przeciwwskazania

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy

Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

zielone warzywa

Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND

Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

5 największych kuchennych mitów