4 min.
Czym powodowane są problemy z trądzikiem? Dietetyczka Paulina Ihnatowicz ma dla nas odpowiedź

Dieta na trądzik / pexels
Najnowsze
25.02.2021
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
23.02.2021
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
22.02.2021
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
22.02.2021
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
21.02.2021
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
Problemy z trądzikiem młodzieńczym, czyli tym związanym z hormonami płciowymi , pojawiają się u wielu z nas. Czym jest spowodowany? Często przyczyną jest złe odżywianie. Jak to działa? Odpowiada dietetyczka kliniczna Paulina Ihnatowicz na swoim profilu na Instagramie.
Trądzik a dieta niskoprzetworzona
W problemach z trądzikiem dietetyczka kliniczna Paulina Ihnatowicz zaleca niskoprzetworzoną dietę, czyli produkty bez składu, np.: mięso, ryby, jajka, warzywa, owoce, orzechy czy też nasiona.
„Z diety powinien zostać wykluczony nabiał, czyli produkty z mleka, np.: jogurty, sery i twarogi, ponieważ nasilają one trądzik. Dieta powinna być również z tym samym niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym. Przykład: jeżeli mamy do wyboru, np. płatki kukurydziane z mlekiem odtłuszczonym 0,5 proc./napojem kokosowym, który ma dużo cukru LUB płatki górskie, owsiane, z mlekiem kokosowym gęstym i do tego orzechy oraz borówki – to oczywiście drugi posiłek ma znacznie niższy indeks i ładunek glikemiczny, sporo błonnika i witamin, więc to on powinien zostać spożyty.
Warto więc zadbać o ten aspekt, ponieważ wyskoki cukru i insuliny często powodują nasilenie trądziku. Powinniśmy również odrzucić cukry proste – (cukier biały czy też słodycze). Ważne jest również nawadnianie, które sprzyja oczyszczaniu się organizmu” – wyjaśnia dietetyczka kliniczna.
Jeżeli chodzi o owoce, Paulina Ihnatowicz dodaje, że najlepszym wyborem będą te niskocukrowe, czyli leśne, tj. borówki, jagody, maliny, truskawki, itp.
„Jeżeli jednak mamy ochotę na np. melona czy też mango – możemy obniżyć wspomniany wyżej ładunek glikemiczny, spożywając dany owoc, np. z awokado, oliwą czy też orzechami” – wyjaśnia ekspertka.
Jakie jest źródło powstawania trądziku? Najczęściej zaczyna się ono w naszych jelitach. Bardzo ważne więc jest odbudowanie flory bakteryjnej, także wtedy, gdy stosujemy leki na trądzik lub w momencie badania przyczyny jego powstania. Dietetyczka w tym przypadku poleca stosowanie probiotyków.
Paulina Ihnatowicz
Kim jest Paulina Ihnatowicz? To dietetyczka kliniczna, autorka książek i mówczyni. Ekspertka jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych. Jej konto na Instagramie obserwuje obecnie ponad 74 tys. osób.
Zobacz także

„Makijaż jest główną przyczyną trądziku lub problemów skórnych u ponad 30 proc. moich pacjentek”. Kosmetolożka o wpływie makijażu na naszą skórę

Zdrowe odżywianie. Czy dieta keto jest dla wszystkich? Wyjaśnia dietetyczka Marta Świtek

„Skóra jest bezpośrednim odbiorcą stresu. Stres może też pogorszyć łuszczycę, trądzik różowaty i wypryski”. Dermatolożka o wpływie stresu na skórę
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance!
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020