Czy to, co jemy, ma wpływ na nasze oczy? Zdecydowanie tak! Co zatem warto włączyć do diety?
Minimum 8 godzin przed monitorem, do tego 2 godziny spędzone na wpatrywaniu się w ekran telefonu, a wieczorem 3-godzinny film w telewizji. Nasze oczy nie mają łatwo. Na szczęście możemy zrobić coś, co wpłynie pozytywnie na narząd wzroku – zdrowo jeść!
Ludzkie oko to skomplikowany i bardzo czuły narząd, który jest w stanie odebrać i przetworzyć ponad 10 tys. informacji na sekundę. Oczy codziennie narażone są na liczne podrażnienia, dlatego żeby trwale je wzmacniać, należy zadbać, by w diecie pojawiły się składniki niezbędne do ich prawidłowego funkcjonowania. To, jak się odżywiamy, nie sprawi, że wada wzroku się cofnie, ale będzie miało wpływ na to, że nie będzie tak szybko postępować.
Pamiętaj o luteinie
Jednym z najistotniejszych składników dla oczu jest luteina. To barwnik chroniący je przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.
– W ludzkim oku, luteina gromadzi się w plamce żółtej, która odpowiada za widzenie kolorów oraz ostrość. Niedobór tego związku może powodować zaburzenie tych czynności – tłumaczy mgr Tomasz Suliński, ekspert Systane Complete.
Luteina jest składnikiem wielu produktów żywnościowych. Znajdziemy ją m.in. w jarmużu, szpinaku, natce pietruszki, brokułach, papryce i jajach.
Dostarczaj wapnia, sodu, potasu i magnezu
Mówiąc o narządzie wzroku, nie możemy zapominać o aparacie mięśniowym gałki ocznej. Składa się on z 6 mięśni: 4 prostych i 2 skośnych. Ruch gałki odbywa się przez skurcze i wiotczenie włókien mięśniowych. By działania były synchroniczne, należy dostarczać organizmowi wapń, sód, potas i magnez oraz pełnowartościowe białka i węglowodany złożone.
Pozytywny wpływ na oczy mają także witaminy: A (retinol) oraz B2 (ryboflawiny). Retinol znajdziemy w nabiale, marchewce, pomidorach, brukselce, tranie. Źródłem ryboflawiny są natomiast jajka, biały ser, wątróbka, pieczarki czy kiełki pszenicy.
Zdrowe tłuszcze to podstawa
Oko powinno być stale nawilżone. Specjaliści zalecają więc picie dużej ilości wody średnio zmineralizowanej oraz spożywanie zdrowych tłuszczów. Ważne jest także spożywanie produktów z kwasami omega 3 i 6 w składzie. Gdzie je znajdziemy? W rybach (halibut, łosoś, makrela), pestkach i nasionach, migdałach, orzechach oraz w awokado.
Czego unikać?
Na narząd wzroku, z jednego prostego powodu, szkodliwie wpływa kawa, herbata i alkohol. Wszystkie odwadniają organizm. Z badań wynika także, że cukry i syropy słodzące, oprócz dostarczenia nadmiaru kilogramów, przyczyniają się do zmian w obrębie ostrości widzenia.
Polecamy
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
Justyna Nater: „Zaćma czy zwyrodnienia siatkówki na dnie oka mogą rozwijać się po kilkunastu latach od zaniedbań, a brak ochrony UV często jest jedną z przyczyn”
„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
się ten artykuł?