Przejdź do treści

Czy to, co jemy, ma wpływ na nasze oczy? Zdecydowanie tak! Co zatem warto włączyć do diety?

freepik
freepik
Podoba Ci
się ten artykuł?

Minimum 8 godzin przed monitorem, do tego 2 godziny spędzone na wpatrywaniu się w ekran telefonu, a wieczorem 3-godzinny film w telewizji. Nasze oczy nie mają łatwo. Na szczęście możemy zrobić coś, co wpłynie pozytywnie na narząd wzroku – zdrowo jeść!

Ludzkie oko to skomplikowany i bardzo czuły narząd, który jest w stanie odebrać i przetworzyć ponad 10 tys. informacji na sekundę. Oczy codziennie narażone są na liczne podrażnienia, dlatego żeby trwale je wzmacniać, należy zadbać, by w diecie pojawiły się składniki niezbędne do ich prawidłowego funkcjonowania. To, jak się odżywiamy, nie sprawi, że wada wzroku się cofnie, ale będzie miało wpływ na to, że nie będzie tak szybko postępować.

Pamiętaj o luteinie

Jednym z najistotniejszych składników dla oczu jest luteina. To barwnik chroniący je przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.

– W ludzkim oku, luteina gromadzi się w plamce żółtej, która odpowiada za widzenie kolorów oraz ostrość. Niedobór tego związku może powodować zaburzenie tych czynności – tłumaczy mgr Tomasz Suliński, ekspert Systane Complete.

Luteina jest składnikiem wielu produktów żywnościowych. Znajdziemy ją m.in. w jarmużu, szpinaku, natce pietruszki, brokułach, papryce i jajach.

Dostarczaj wapnia, sodu, potasu i magnezu

Mówiąc o narządzie wzroku, nie możemy zapominać o aparacie mięśniowym gałki ocznej. Składa się on z 6 mięśni: 4 prostych i 2 skośnych. Ruch gałki odbywa się przez skurcze i wiotczenie włókien mięśniowych. By działania były synchroniczne, należy dostarczać organizmowi wapń, sód, potas i magnez oraz pełnowartościowe białka i węglowodany złożone.

Pozytywny wpływ na oczy mają także witaminy: A (retinol) oraz B2 (ryboflawiny). Retinol znajdziemy w nabiale, marchewce, pomidorach, brukselce, tranie. Źródłem ryboflawiny są natomiast jajka, biały ser, wątróbka, pieczarki czy kiełki pszenicy.

Kobieta

Zdrowe tłuszcze to podstawa

Oko powinno być stale nawilżone. Specjaliści zalecają więc picie dużej ilości wody średnio zmineralizowanej oraz spożywanie zdrowych tłuszczów. Ważne jest także spożywanie produktów z kwasami omega 3 i 6 w składzie. Gdzie je znajdziemy? W rybach (halibut, łosoś, makrela), pestkach i nasionach, migdałach, orzechach oraz w awokado.

Czego unikać?

Na narząd wzroku, z jednego prostego powodu, szkodliwie wpływa kawa, herbata i alkohol. Wszystkie odwadniają organizm. Z badań wynika także, że cukry i syropy słodzące, oprócz dostarczenia nadmiaru kilogramów, przyczyniają się do zmian w obrębie ostrości widzenia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?