Czy można piec w folii aluminiowej i czy jest jakaś różnica pomiędzy stroną matową i błyszczącą? Odpowiada dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak
Folia aluminiowa jest powszechnie używana w kuchni. Ale czy powinniśmy w niej piec ryby, mięso czy warzywa? Z czego tak naprawdę się składa? I czy ma to znaczenie, która strona produktu ma kontakt z żywnością? Na te wszystkie pytania odpowiada w swoim poście naukowczyni dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak.
Z czego składa się folia alumiowa?
Zastanawiałaś się kiedyś, z czego składa się folia aluminiowa? Jak wyjaśnia w swoim poście dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak, to stop aluminium z serii 1000, 3000 i 8000. Oznacza to, że zawartość tego pierwiastka w folii wynosi od ok. 92 do 99 proc. Oprócz tego produkt taki zawiera śladowe ilości żelaza, krzemu, magnanu, miedzi, tytanu, chromu czy magnezu.
Czy to, którą stronę folii wybierzemy, ma znaczenie? W internecie można znaleźć często radę, że błyszcząca strona folii lepiej zatrzymuje ciepło, a matowa pozwala zachować świeżość. Ile jest w tym prawdy? Producenci deklarują, że nie ma znaczenia, która strona folii ma kontakt z jedzeniem. Pytanie, co na to nauka. Jak się okazuje badania pokazują minimalną różnicę między dwoma stronami produktu.
„Całkowity współczynnik odbicia jest wyższy tylko o 2 proc. dla strony matowej niż błyszczącej” – pisze w swoim poście naukowczyni.
Aluminium szkodliwe dla zdrowia?
Słyszałaś, że aluminium może być szkodliwe dla zdrowia? Jak zauważa ekspertka, nie ma ono żadnej funkcji fizjologicznej, ale przypisuje mu się działania niepożądane.
„Hamuje wchłanianie żelaza, magnezu i wapnia. Zostało powiązane z chorobami kości czy anemią. Prowadzone są badania nad wpływem aluminium na chorobę Alzheimera, nowotwór piersi i patologiczne zmiany w płucach” – wyjaśnia Siuzdak.
Naukowczyni pisze, że w 2019 r. zbadano 11 rodzajów żywności: łososia, makrelę, pierś z kaczki ser, pomidora, paprykę, knedle, pieczeń wieprzową, karkówkę oraz piersi i udka z kurczaka. Wyniki jednoznacznie wykazywały na zanieczyszczenie żywności aluminium w trakcie pieczenia. Największy wzrost tego pierwiastka odnotowano w łososiu (ok. 42 mg/kg), marynowanej makreli (ok. 49 mg/kg) i piersi z kaczki (ok. 117 mg/kg).
„Mimo że zawartość aluminium w próbkach nie jest niepokojąca, to nie można wykluczyć, że stanowi potencjalne zagrożenie dla osób cierpiących na przewlekłe zapalenie nerek oraz małych dzieci” – zaznacza ekspertka.
Science mission – kto stoi za tym profilem?
Autorką instagramowego profilu @science_mission, który obserwuje już niemal 93 tys. osób, jest dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak. Naukowczyni na swoim profilu popularyzuje nauki ścisłe, prezentując naukowe eksperymenty i dzieląc się specjalistyczną wiedzą. Na co dzień jest profesorką i kierowniczką Pracowni Materiałów Funkcjonalnych w IMP PAN w Gdańsku. Wraz z zespołem zajmuje się wytwarzaniem nowych materiałów do urządzeń do konwersji i magazynowania energii oraz sensorów elektrochemicznych.
RozwińPolecamy
Najlepsze sosy do dań z grilla — nie tylko sos czosnkowy
„Jak unikać toksycznych facetów”? Radzi w swojej książce psychoterapeutka Jagoda Bzowy
Pianki „marshmallows” mogą być bardzo szkodliwe. Polscy naukowcy przestrzegają szczególnie najmłodszych
Britney Spears: „Skoro byłam seksowna, musiałam być kretynką. Skoro byłam atrakcyjna, nie mogłam mieć przecież talentu”
się ten artykuł?