Czy można jeść surowe brokuły? Może warto przekonać się do ich smaku?
Zapewne każda z nas jadła brokuły po obróbce termicznej. Wiele z nas się jednak zdziwi, słysząc, że można po nie sięgać także na surowo. W tej formie nie tylko dobrze smakują, ale mają także wiele innych zalet. Ale zanim znajdą się na naszym talerzu, pamiętajmy o kilku ważnych kwestiach.
Brokuł to smaczne warzywo, które ma wiele cennych właściwości odżywczych. Należą do nich głównie antyoksydanty, witamina C i błonnik. Można go spożywać po ugotowaniu, usmażeniu czy też pieczeniu. Niestety mało znaną wersją jest jedzenie brokułów na surowo. A ta forma niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Nie znaczy to, że inne metody przygotowania są mniej zdrowe.
Zalety surowych brokułów
Większość warzyw posiada najlepsze składniki odżywcze w swojej naturalnej formie. Każda obróbka termiczna sprawia, że część z tych składników się ulatnia. W przypadku brokułów jest podobnie. Smażenie i gotowanie sprawia, że tracimy sporą ilość witaminy C, aż 30-40 proc. Witamina C jest charakterystyczna dla brokułów, dlatego jej utrata osłabia zdrowotne działanie produktu. Inna odnaleziona w brokułach substancja to sulforafan, który chroni serce, układ trawienny, a także zabezpiecza przed cukrzycą i rakiem. Zdecydowanie najlepiej jest wchłaniany przez organizm z surowych warzyw.
Jak jeść surowe brokuły?
Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest dokładne umycie warzywa. Należy dotrzeć do wszelkich brudnych zakamarków. Potem wystarczy osuszyć różyczki, wykładając je na papier kuchenny. Jeśli brokuły są za duże, można je przeciąć wzdłuż łodygi. Wspaniale smakują jako dodatek do sałatek. Mogą stanowić również chrupiącą przekąskę z wybranym dipem. Lekki sos, klasyczny hummus lub zwyczajny jogurt naturalny to idealne dodatki do surowych brokułów.
Inne metody przygotowywania brokułów
Jak było już wspomniane, brokuły można spożywać ugotowane, usmażone, upieczone. Dobrą metodą jest gotowanie na parze, które sprawia, że tracimy mniej cennych związków. Gotowanie nie oznacza, że brokuły stały się całkowicie bezużyteczne. Zwiększa się wtedy działanie przeciwutleniaczy, które wzmacniają układ odpornościowy. Obróbka cieplna jest korzystna dla osób, które mają problemy trawienne lub zespół jelita drażliwego. Wynika to z dużej ilości zawartego w brokułach błonnika oraz FODMAP, czyli krótkołańcuchowych węglowodanów, które są słabo wchłaniane przez organizm. Te właściwości brokułów mogą u niektórych osób prowadzić do bólów brzucha lub nadmiernych gazów i wzdęć. Surowe brokuły są też dosyć twarde, co będzie problemem dla osób ze słabymi zębami.
Źródło: Healthline
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Pierwsza ofiara śmiertelna epidemii E. coli w Wielkiej Brytanii. Źródłem zakażenia były liście sałaty w pakowanych kanapkach
Zucchiolo – nowe warzywo na polskim rynku. Wygląda jak dynia, ale tak nie smakuje
się ten artykuł?