Przejdź do treści

Cukier biały a cukier brązowy. Który jest lepszym wyborem? Tłumaczy dietetyczka

Łyżeczki z przyprawami
Cukier biały czy cukier brązowy. Który jest zdrowszy?/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Cukier to nasz codzienny towarzysz. Występuje w wielu produktach spożywczych, których nawet o to nie podejrzewamy. Chcąc go wyeliminować z diety lub wymienić na zdrowe zamienniki, musimy się mocno natrudzić. Czy zatem zmiana białego cukru na brązowy wyjdzie nam choć trochę na zdrowie? Wyjaśnia dietetyczka z Fundacji „Kobiety bez diety”.

O wadach białego cukru słyszymy na każdym kroku. Nie dość, że jest wysoce kaloryczny (400 kcal/1000 g) to cechuje się bardzo wysokim indeksem glikemicznym oraz prowadzi do próchnicy, otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia. Pragnąc więc wybrać zdrowszy zamiennik, sięgamy po cukier brązowy. Czy to faktycznie lepszy wybór?

Tematem zajęła się Aneta Łańcuchowska, dietetyczka kliniczna i jedna z założycielek Fundacji „Kobiety bez diety”, która stara się przekazywać wiedzę odnośnie zdrowego odżywania i podejścia do ciała.

Z cyklu obalamy mity: Cukier biały vs. cukier brązowy, który lepszy?

Od kilku lat w każdej kawiarni czy restauracji obok zwykłego, białego cukru stoi cukierniczka z cukrem brązowym. Czyli do wyboru, do koloru, ale czy ten wybór ma w ogóle sens? Często restauratorom wydaje się, że dają nam do wyboru zdrowszą alternatywę dla cukru, ale czy rzeczywiście tak jest? No właśnie, tak nie jest, drodzy restauratorzy

– pisze na profilu „Kobiety_bez_diety” na Instagramie dietetyczka.

Pętla wisielcza z żelka

Cukier biały a brązowy – jakie są różnice?

Wybierając cukier brązowy, warto pamiętać, że często mamy do czynienia ze zwykłym białym cukrem, ale zabarwionym na ciemny kolor karmelem lub melasą. W takim wypadku zdecydowanie nie jest to zdrowsza odmiana cukru.

Co w takim razie z cukrem trzcinowym, nierafinowanym, który jest najmniej przetworzony i nie usuwa się z niego melasy (biały cukier zostaje poddany dodatkowo procesowi rafinacji)? Choć dzięki temu pozostaje w nim więcej minerałów i pierwiastków, to są to jedynie śladowe ich ilości. O czym jeszcze dobrze wiedzieć?

☝️Do produkcji cukru białego wykorzystuje się buraki cukrowe, które poddaje się procesowi rafinacji, w wyniku czego uzyskujemy praktycznie samą sacharozę.

☝️Cukier brązowy możemy uzyskać z buraków cukrowych lub z trzciny cukrowej, może on zostać poddany procesowi rafinacji, czyli oczyszczania, a następnie, na końcowym etapie, dodaje się do niego najczęściej melasę.

☝️Można tez spotkać cukier brązowy nierafinowany. Bez względu na to, czy cukier brązowy jest produktem rafinowanym czy też nierafinowanym, nie zmienia to faktu, że w niemalże 100% składa się z sacharozy z niewielkim dodatkiem składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, magnez czy potas. Ilość tych składników jest mikroskopijna, nie ma ona żadnego znaczenia dla naszego organizmu. Chyba że tego cukru zjemy jakieś ogromne ilości, dostarczając sobie jednocześnie mnóstwa sacharozy.

⛔️ Podsumowując, nie daj sobie wmówić, że cukier brązowy jest zdrową alternatywą dla cukru białego. Cukier to cukier!

– wyjaśnia ekspertka.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez kobiety bez diety (@kobiety_bez_diety)


Co zrobić w takim razie, jeśli w kuchni potrzebujemy cukru? Łańcuchowska dodaje, że sama np. do pieczenia zamiast cukru używa ksylitolu. Jednak jak zaznacza, nie do wszystkiego taki zamiennik się nadaje. „Niestety zupełnie nie sprawdza się w połączeniu z drożdżami, dlatego do ciast czy bułeczek drożdżowych często używam syropów daktylowego albo klonowego lub dodaję łyżeczkę zwykłego, białego cukru, a resztę ciasta słodzę ksylitolem” – wyjaśnia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Kobieta z pączkami

Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Małgorzata Akkus: Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier. Dzięki nim przeżyliśmy po 89'

„Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier”. Psychodietetyczka podkreśla, że to dzięki nim przeżyliśmy po 1989 roku

Cukier trzcinowy zamiast białego?/iStockphoto

Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Lubisz słodkie napoje? Mają negatywny wpływ na twoje zdrowie

Nie możesz obejść się bez cukru? Wypróbuj jego zdrowsze zamienniki

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Kontroluj cukier

Kontroluj cukier! Podpowiadamy, jakie produkty ci w tym pomogą

Niekoniecznie Dietetycznie: „Jeśli odrzucasz syrop glukozowo-fruktozowy na rzecz cukru, to niepotrzebnie. Oba są siebie warte”

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

Aspartam w dżemach / istock

Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol