Przejdź do treści

Co należy uwzględnić przygotowując się do zmiany diety? Podpowiada dietetyczka, Paulina Jamrozik

kobieta szykująca posiłek
Co należy uwzględnić przygotowując się do zmiany diety? fot. Karolina/Kaboompics/Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Chcesz przejść na dietę. Przeczytałaś, że zanim to zrobisz, powinnaś wykonać aktualne wyniki badań laboratoryjnych i skonsultować ze specjalistą, czy dotychczasowe diagnozy nie są przeciwwskazaniem. Okazuje się, że przy zmianie diety liczy się kilka jeszcze ważnych czynników. O tym szerzej napisała dietetyczka, Paulina Jamrozik.

Paulina Jamrozik jest dietetyczką kliniczną pracującą w Poradni Dietetycznej MEDIS. Ekspertka, oprócz planowania jadłospisów, jest też aktywna w mediach społecznościowych. Jej profil na Instagramie obserwuje obecnie ponad 4,1 osób. W swoim najnowszym poście dietetyczka wyjaśnia, co należy uwzględnić przy zmianie diety.

Dieta kopenhaska - jej wady i zalety

Poza wykonaniem aktualnych badań laboratoryjnych i konsultacją swoich dotychczasowych diagnoz ze specjalistą powinnyśmy – zdaniem dietetyczki – uwzględnić zewnętrzne i wewnętrzne czynniki w doborze diety tj. strefę klimatyczną, porę roku, aktualne warunki pogodowe, aktualny stan zdrowia. Ponadto, nie bez znaczenia jest tryb życia jaki prowadzimy, rodzaj pracy oraz nasze upodobania kulinarne.

Dieta musi smakować

Jak twierdzi Paulina Jamrozik, wpływ pożywienia na samopoczucie fizyczne i stan emocjonalny człowieka jest bardzo istotny. „Dieta musi smakować, sprawiać przyjemność. W innym razie nie wkomponuje się w nasz styl życia, a będzie przykrym obowiązkiem, który prędzej czy później porzucimy” – wyjaśnia ekspertka.

„Często pacjenci próbują podchodzić do diety ambicjonalnie. Udowodnić sobie, że mają silną wolę, zacisną zęby i zjedzą wszystko bez względu na smak i samopoczucie. Nic bardziej mylnego” – stwierdza dietetyczka.

View this post on Instagram

Co należy uwzględnić przygotowując dietę? ? Nie tylko ważne są wyniki badań laboratoryjnych i dotychczasowe diagnozy, ale także: ▪️uwzględnianie zewnętrznych i wewnętrznych czynników w doborze diety (strefa klimatyczna, pora roku, aktualne warunki pogodowe, aktualny stan zdrowia pacjenta) ▪️ wpływ pożywienia na samopoczucie fizyczne i stan emocjonalny człowieka – upodobania kulinarne ▪️tryb życia, rodzaj pracy ▪️SMAK! Dieta musi smakować, sprawiać przyjemność. W innym razie nie wkomponuje się w nasz styl życia, a będzie przykrym obowiązkiem, który prędzej czy później porzucimy. Często pacjenci próbują podchodzić do diety ambicjonalnie, udowodnić sobie, że mają silną wolę, zacisną zęby i zjedzą wszystko bez względu na smak i samopoczucie. Nic bardziej mylnego. DIETA MUSI SMAKOWAĆ I SPRAWIAĆ PRZYJEMNOŚĆ ♥️ Jeśli potrzebujesz wsparcia przy stworzeniu odpowiedniej diety – zapraszam do Poradni Medis lub konsultacji online. —————— #smacznadieta #poradniamedis #dietetykkliniczny #dietetyksportowy #dietetykonline #dietetykkraków #dietetykmalopolska #zdroweżycie #dietabezdiety #motywacja #regeneracja #poradniadietetyczna #paulinajamrozik #zmianywżyciu #programzmian #zmiananawykówżywieniowych

A post shared by Poradnia Dietetyczna MEDIS (@paulina.jamrozik_dietetyk) on

Z podobnego założenia wychodzi psycholożka żywienia, dr Anna Januszewicz, która w rozmowie z Hello Zdrowie zachęcała, by oprócz dbałości o to, by dieta była sycąca skupić się również na tym, by dieta była smaczna i swobodna, bo tylko takie połączenie pomoże nam w osiąganiu celów.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: