Przejdź do treści

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać
Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe
Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?
Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże
Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Czy zdarzyło ci się kiedyś ugryźć fragment spleśniałego pokarmu? Pewnie niejeden raz. Nie jest to miły smak, ale także niedobre substancje dla organizmu. Jak twoje ciało może zareagować na nieświeże jedzenie?

 Czym jest pleśń?

Pleśń to rozwijające się grzyby na powierzchni jedzenia. Charakteryzuje się gęstym, białym lub zielonkawo-niebieskim kożuszkiem. W zależności od stopnia rozwoju może przyjmować różne rozmiary, gęstość i kolor. Warto wiedzieć, że niektórych gatunków grzybów powodujących pleśń używa się w przemyśle farmaceutycznym (penicylina) lub żywieniowym (produkcja win). Produkcja serów również opiera się na stosowaniu pleśni. Gorgonzola lub ser niebieski wytwarzane są dzięki wprowadzeniu do nich odpowiednich zarodników grzybów. Podobnie działa produkcja camembert i brie, które rozwijają się dzięki białej pleśni. Większość grzybów może jednak bardzo poważnie wpływać na organizm. Zależnie od stopnia odporności i wieku, negatywne skutki spożycia pleśni mogą przebiegać inaczej.

Jak pleśń działa na człowieka?

W pleśni odnaleźć można wiele toksycznych chemikaliów. Do lżejszych objawów po spożyciu pleśni można zaliczyć nudności, wymioty i biegunkę. Ilość toksycznych związków wiąże się z tym, jak długo pleśń się rozwijała oraz ile jej zjedliśmy. W większości przypadków nie warto się martwić na zapas. Jeśli spożyłaś jej naprawdę mało, możesz nic nie poczuć. Trzeba być jednak bardzo uważnym, ponieważ czasem organizm się nie obroni i będzie narażony na groźniejsze objawy. Jednym z nich może być alergia. Gdybyś przez przypadek zjadła pleśń, wiedząc o jej alergicznym wpływie na twoje ciało, od razu skontaktuj się z lekarzem. Objawami mogą być:

  • pokrzywka, wysypka,
  • świszczący oddech,
  • katar,
  • swędzące, łzawiące oczy.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Niebezpieczne choroby wywołane przez pleśń

Do najniebezpieczniejszych skutków zjedzenia pleśni można zaliczyć uszkodzenia wątroby, całego układu odpornościowego, a nawet nerwowego. Zatrucie może też powodować bóle gardła, ogólne zmęczenie. Do najgroźniejszych substancji wytwarzanych przez pleśń należą mykotoksyny, które są substancjami rakotwórczymi i mutagennymi.

Przeterminowana żywność / unsplash

Co jeść, a co wyrzucić?

Niektóre produkty, nawet jeśli mają niezaawansowaną pleśń, można wyczyścić i bezpiecznie spożyć. Są to:

  • twarde salami i szynka suszona na sucho,
  • twardy ser, w którym pleśń nie jest częścią procesu (jeśli odetniesz wokół niego co najmniej 2,5 cm);
  • ser wytwarzany z pleśni, ale z rosnącą na niej dodatkową powłoką (jeśli ją zeskrobiesz);
  • twarde warzywa i owoce, o ile odetniesz co najmniej 2,5 cm dookoła.

Te spleśniałe produkty natychmiast wyrzuć:

  • parówki, kiełbasa i boczek;
  • gotowane resztki drobiu, innych rodzajów mięs i makaronu;
  • śmietana, jogurt;
  • dżem, konfitury;
  • miękkie owoce i warzywa,
  • masło orzechowe i orzechy,
  • chleb i inne wypieki.

 

Źródło: brightside

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×