Przejdź do treści

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie?

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado
Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Czy zdarzyło ci się kiedyś ugryźć fragment spleśniałego pokarmu? Pewnie niejeden raz. Nie jest to miły smak, ale także niedobre substancje dla organizmu. Jak twoje ciało może zareagować na nieświeże jedzenie?

 Czym jest pleśń?

Pleśń to rozwijające się grzyby na powierzchni jedzenia. Charakteryzuje się gęstym, białym lub zielonkawo-niebieskim kożuszkiem. W zależności od stopnia rozwoju może przyjmować różne rozmiary, gęstość i kolor. Warto wiedzieć, że niektórych gatunków grzybów powodujących pleśń używa się w przemyśle farmaceutycznym (penicylina) lub żywieniowym (produkcja win). Produkcja serów również opiera się na stosowaniu pleśni. Gorgonzola lub ser niebieski wytwarzane są dzięki wprowadzeniu do nich odpowiednich zarodników grzybów. Podobnie działa produkcja camembert i brie, które rozwijają się dzięki białej pleśni. Większość grzybów może jednak bardzo poważnie wpływać na organizm. Zależnie od stopnia odporności i wieku, negatywne skutki spożycia pleśni mogą przebiegać inaczej.

Jak pleśń działa na człowieka?

W pleśni odnaleźć można wiele toksycznych chemikaliów. Do lżejszych objawów po spożyciu pleśni można zaliczyć nudności, wymioty i biegunkę. Ilość toksycznych związków wiąże się z tym, jak długo pleśń się rozwijała oraz ile jej zjedliśmy. W większości przypadków nie warto się martwić na zapas. Jeśli spożyłaś jej naprawdę mało, możesz nic nie poczuć. Trzeba być jednak bardzo uważnym, ponieważ czasem organizm się nie obroni i będzie narażony na groźniejsze objawy. Jednym z nich może być alergia. Gdybyś przez przypadek zjadła pleśń, wiedząc o jej alergicznym wpływie na twoje ciało, od razu skontaktuj się z lekarzem. Objawami mogą być:

  • pokrzywka, wysypka,
  • świszczący oddech,
  • katar,
  • swędzące, łzawiące oczy.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Niebezpieczne choroby wywołane przez pleśń

Do najniebezpieczniejszych skutków zjedzenia pleśni można zaliczyć uszkodzenia wątroby, całego układu odpornościowego, a nawet nerwowego. Zatrucie może też powodować bóle gardła, ogólne zmęczenie. Do najgroźniejszych substancji wytwarzanych przez pleśń należą mykotoksyny, które są substancjami rakotwórczymi i mutagennymi.

Przeterminowana żywność / unsplash

Co jeść, a co wyrzucić?

Niektóre produkty, nawet jeśli mają niezaawansowaną pleśń, można wyczyścić i bezpiecznie spożyć. Są to:

  • twarde salami i szynka suszona na sucho,
  • twardy ser, w którym pleśń nie jest częścią procesu (jeśli odetniesz wokół niego co najmniej 2,5 cm),
  • ser wytwarzany z pleśni, ale z rosnącą na niej dodatkową powłoką (jeśli ją zeskrobiesz),
  • twarde warzywa i owoce, o ile odetniesz co najmniej 2,5 cm dookoła.

Te spleśniałe produkty natychmiast wyrzuć:

  • parówki, kiełbasa i boczek,
  • gotowane resztki drobiu, innych rodzajów mięs i makaronu,
  • śmietana, jogurt,
  • dżem, konfitury,
  • miękkie owoce i warzywa,
  • masło orzechowe i orzechy,
  • chleb i inne wypieki.

 

Źródło: brightside

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. "Zagrożenie dla zdrowia"

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. „Zagrożenie dla zdrowia”

Chałwa

Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

×