Łuszczyca – 10 produktów, które warto jeść, gdy na nią chorujesz
Poza lekami i maściami od dermatologa oraz domowymi sposobami na walkę z łuszczycą, ważne jest odpowiednie skomponowanie diety. Wyeliminowanie niektórych produktów i włączenie innych może wyraźnie ograniczyć objawy choroby. Co w takim razie jeść, chorując na łuszczycę?
Generalnie lekarze podkreślają, że niskokaloryczna dieta i nieprzejadanie się łagodzi przebieg choroby. W przypadku łuszczycy wszystko kręci się wokół stanów zapalnych. Więc u chorych ważne jest stosowanie diety przeciwzapalnej. Jakie zatem produkty są mile widziane w jadłospisie chorującego?
Oleje i oliwa
Tak zwane dobre tłuszcze są nieocenione w walce z łuszczycą. Przede wszystkim chodzi o kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które zmniejszają stany zapalne w organizmie i dobrze wpływają na układ odpornościowy. Badacze z „Journal of the American Academy of Dermatolology” dokonali szczegółowej analizy związku między jedzeniem a łuszczycą i stwierdzili, że dieta bogata w kwasy omega-3 może łagodzić objawy choroby. Podczas testów obserwowano, jak kwasy zmniejszały zaczerwienienie wokół chorobliwych zmian skórnych i wpływały na liczbę łusek łuszczycowych. Spośród olejów bogatym źródłem omega-3 są: rzepakowy, lniany i kukurydziany oraz oliwa z oliwek.
Ryby
Ze względu na wspomniane kwasy omega-3 chory na łuszczycę powinien regularnie jeść takie morskie ryby, jak łosoś, sardynki, śledzie, makrela i tuńczyk. Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz pozwolić sobie na częste jedzenie tłustych ryb, spróbuj ratować się, przyjmując tran. W badaniach klinicznych opublikowanych w JAMA Dermatology zaobserwowano, że zastosowanie oleju z ryb jest wspomagającym elementem terapii łuszczycy.
Zielona herbata
Chorzy powinni regularnie ją pić, bo zawiera antyoksydanty, a badania dowodzą, że w łuszczycy występuje zmniejszona aktywność przeciwutleniaczy. To substancje, które stanowią ochronę przed wolnymi rodnikami, które między innymi upośledzają proces regeneracji ciała, w tym skóry.
Pestki dyni
Są świetnym źródłem selenu. A ten jest bardzo potrzebny w diecie łuszczyka, gdyż badania mówią, że jego zbyt niski poziom zaostrza przebieg choroby. Związane to jest między innymi z jego antyoksydacyjnymi właściwościami. Poza tym selen ma działanie przeciwzapalne. Poza pestkami dyni znajdziesz go też w jajkach, kaszy gryczanej, kakao i orzechach.
Świeże warzywa i owoce
Są bogate w przeciwutleniacze, mające właściwości przeciwzapalne. Ważną rolę w diecie chorych na łuszczycę odgrywa kwas foliowy. Jego cennym źródłem są właśnie warzywa. Kwas foliowy wspomaga regenerację naskórka. Świeże warzywa i owoce dostarczają też takie substancje, jak karotenoidy, flawonoidy i witaminy. Te składniki są szczególnie potrzebne organizmowi chorego na łuszczycę. Pamiętaj, że im bardziej surowe warzywa jesz, tym lepiej. Szczególnie polecane są: szpinak, brokuły, awokado, borówki, mango.
Kurkuma
Ta przyprawa o charakterystycznym żółtym kolorze słynie nie tylko z zastosowań kulinarnych, ale i zdrowotnych. Nadaje kolor musztardzie, jest bogato używana w kuchni azjatyckiej. Jej głównym składnikiem jest kurkumina – odpowiadająca za ostrość i kolor. A jak się ma do diety łuszczyka? Kurkuma zawiera silne przeciwutleniacze, które łagodzą objawy skórne choroby.
Orzechy
Są źródłem nie tylko wspomnianych już kwasów omega-3 i selenu, ale też witaminy H, która pozytywnie wpływa na prawidłową budowę skóry. Jeśli więc cierpisz na łuszczycę, chrup na zdrowie surowe orzechy włoskie i migdały – działają przeciwzapalnie. Migdały poprawiają kondycję nie tylko skóry, ale i włosów.
Produkty zbożowe
Jeśli cierpisz na łuszczycę, szczególnie zadbaj o to, by na twoim talerzu regularnie pojawiały się zbożowe produkty pełnoziarniste. Zawierają błonnik, który jest ważny, bo reguluje pracę jelit i dba o odpowiednią mikroflorę. Błonnik znajdziesz w pieczywie pełnoziarnistym, płatkach owsianych, otrębach. Produkty zbożowe zawierają też witaminę PP, która poprawia ukrwienie skóry.
Czosnek
To naturalny antybiotyk. Działa dobrze nie tylko na organizm, ale też skórę. Korzyści z jedzenia czosnku dla pacjentów z łuszczycą są związane z jego zdolnością do hamowania aktywności lipooksygenazy, czyli enzymu, który bierze udział w procesach zapalnych. Zmiażdżony czosnek dostarcza również dużo alicyny, a także cynku i selenu. Wszystkie te składniki odżywcze są znane z silnych właściwości przeciwutleniających. A te są dobre dla chorych na łuszczycę ze względu na ich zdolność do zmniejszania stresu oksydacyjnego, który nasila u chorych stan zapalny skóry.
Superfoods
Czym właściwie są? To produkty o wysokiej koncentracji witamin i minerałów, o których mówi się, że są dobre dla nas. A niektóre z nich są szczególnie wskazane u chorych na łuszczycę. I tak warto włączyć do menu wodorosty morskie o brązowym zabarwieniu, które są bogate w jod, wapń, potas i witaminy, zwłaszcza witaminy z grupy B. Wykazują też właściwości przeciwdrobnoustrojowe korzystne w łagodzeniu objawów łuszczycy. Nasiona Chia z kolei mają obfitą ilość przeciwutleniaczy, też dobrych na skórę chorego. Warta uwagi jest jeszcze spirulina – pełna minerałów i witamin, zbawiennie wpływająca na skórę. Glony te zawierają też w sobie przeciwutleniacze.
Ważne!
Jeśli zauważysz, że jakiś produkt żywnościowy wywołuje lub nasila u ciebie objawy łuszczycy, to wyraźny sygnał twojego organizmu, żeby wyeliminować go z diety.
Czego lepiej unikać w diecie, gdy chorujesz na łuszczycę?
- ziemniaków,
- pomidorów,
- papryki,
- bakłażana,
- tłustych mięs,
- tłustych serów,
- cukru.
Tu nie chodzi o całkowite wykreślenie tych produktów z jadłospisu, lecz o ich ograniczenie.
się ten artykuł?