Przejdź do treści

Co jeść, by być zdrowym i szczęśliwym?

Co jeść, by być zdrowym i szczęśliwym? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?
„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować
Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Jedzenie ma ogromny wpływ na to, jak się czujemy. Nieodpowiednia dieta negatywnie odbija się na samopoczuciu – jeśli odżywiasz się źle, to często możesz czuć się ociężała, senna, bez energii. Odpowiednia dieta podnosi poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia. 

Po które produkty sięgać, aby być zdrowym i szczęśliwym?

Dieta ma duży wpływ na nasze samopoczucie. Kiedy czujesz się źle i masz wahania nastroju, możesz sobie pomóc przy pomocy odpowiedniego jedzenia. Zdrowa dieta to także zdrowie całego organizmu.

 

3 jogurty naturalne i wiśnie. Wszystko położone na obrusie

Dzienna dawka witaminy D

Witamina D syntezowana jest przez nasz organizm ze słońca, dlatego ważne jest, aby codziennie przez przynajmniej 20 minut w godzinach największego nasłonecznienia wystawiać skórę na działanie promieni słonecznych. Problem jednak w tym, że w godzinach, kiedy nasłonecznienie jest największe, wiele osób spędza czas w pracy. W Polsce niedobory witaminy D nie są niczym dziwnym, nawet latem. Dlatego warto dostarczać ją także z jedzeniem – znajdziesz ją w jajkach, tłustych rybach, razowych płatkach.

Tryptofan – więcej serotoniny

Tryptofan jest aminokwasem, jednym ze składników serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Jeśli twoja dieta będzie uboga w składniki, które go zawierają, to możesz odczuwać pogorszenie humoru. Wprowadź do swojej codziennej diety soję, nabiał, tuńczyka, orzechy, pełnoziarniste produkty. Do prawidłowej syntezy tego aminokwasu twój organizm potrzebuje odpowiedniej dawki witaminy B6 – znajdziesz ją w roślinach strączkowych, brązowym ryżu i pełnoziarnistej pszenicy.

Żelazo i witamina B3

Jeśli często odczuwasz zmęczenie, to być może w twojej diecie brak odpowiedniej dawki witaminy B3 oraz żelaza. Są one bardzo ważne dla prawidłowego zużycia energii dostarczanej z pokarmem, a także do wytwarzania serotoniny. Indyk, ryby, jajka i nabiał, a także czerwone mięso – to dobre źródła tej witaminy i żelaza.

Zdrowe kwasy tłuszczowe

Kwasy tłuszczowe nie są zawsze złe – wiele kwasów tłuszczowych, takie jak omega-3, to bardzo ważny składnik zbilansowanej diety. Omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, więc koniecznie musisz zadbać o to, aby ich w twojej diecie nie zabrakło. Znajdziesz je w tłustych rybach, orzechach, nasionach lnu, słonecznika czy chia. Do sałatek czy ulubionego makaronu dorzuć łyżkę nasion lub orzechów – to prosty sposób na to, aby jeść więcej omega-3.

Flawonoidy – naturalne źródło młodości

Przeciwutleniacze powinny stać się stałym składnikiem twojej diety. Nie tylko spowalniają starzenie, ale mają też właściwości przeciwzapalne. Flawonoidy są jednymi z antyoksydantów, które znajdziesz w gorzkiej czekoladzie. Poza tym, że działają korzystnie na komórki, to dodatkowo poprawiają kondycję serca i pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze. Wybieraj czekolady, które mają w składzie mało cukru i przynajmniej 70 proc. kakao.

Błonnik – sytość i dobre działanie na jelita

Błonnik znajdziesz w zbożach i produktach zbożowych. Najlepszym jego źródłem jest pełnoziarniste pieczywo, otręby czy płatki owsiane, a także warzywa. Błonnik pod wpływem wody pęcznieje w układzie pokarmowym i działa jak miotełka – pomaga w przesuwaniu się treści żołądkowej i usuwa złogi zalegające w jelitach. Do tego sprawia, że przez dłuższy czas czujesz się syta, jest więc doskonały dla osób na diecie.

Naturalne probiotyki

Jogurt, kefir czy maślanka – to źródła naturalnych probiotyków, które są doskonałe dla twojego ciała. Dlaczego warto sięgać po probiotyki? Ponieważ wpływają one pozytywnie na florę bakteryjną jelit. Odpowiednia flora bakteryjna to mniejsza chęć na słodycze i lepsze trawienie.

Suszone owoce

Zamiast słodyczy, wybierz suszone owoce, które są dla ciebie o wiele lepsze. Możesz jeść je jako przekąskę albo dodać do jogurtu czy owsianki. Które suszone owoce są najzdrowszym wyborem? Na pewno warto sięgnąć po suszone figi, które są źródłem żelaza, magnezu, wapnia i witamin z grupy B. Suszona żurawina z kolei to cenne źródło potasu i błonnika.

 

Źródło: bbcgoodfood

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dekstroza – czym jest, gdzie występuje i jakie ma działanie?

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Czy data ważności zniknie z produktów spożywczych? Sylwia Majcher o możliwych zmianach

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Jedzenie, które obniża libido. Tych produktów lepiej unikaj

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?