Przejdź do treści

Co jeść, by być zdrowym i szczęśliwym?

Co jeść, by być zdrowym i szczęśliwym? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki
Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania
Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki
Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Jedzenie ma ogromny wpływ na to, jak się czujemy. Nieodpowiednia dieta negatywnie odbija się na samopoczuciu – jeśli odżywiasz się źle, to często możesz czuć się ociężała, senna, bez energii. Odpowiednia dieta podnosi poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia. 

Po które produkty sięgać, aby być zdrowym i szczęśliwym?

Dieta ma duży wpływ na nasze samopoczucie. Kiedy czujesz się źle i masz wahania nastroju, możesz sobie pomóc przy pomocy odpowiedniego jedzenia. Zdrowa dieta to także zdrowie całego organizmu.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

3 jogurty naturalne i wiśnie. Wszystko położone na obrusie

Dzienna dawka witaminy D

Witamina D syntezowana jest przez nasz organizm ze słońca, dlatego ważne jest, aby codziennie przez przynajmniej 20 minut w godzinach największego nasłonecznienia wystawiać skórę na działanie promieni słonecznych. Problem jednak w tym, że w godzinach, kiedy nasłonecznienie jest największe, wiele osób spędza czas w pracy. W Polsce niedobory witaminy D nie są niczym dziwnym, nawet latem. Dlatego warto dostarczać ją także z jedzeniem – znajdziesz ją w jajkach, tłustych rybach, razowych płatkach.

Tryptofan – więcej serotoniny

Tryptofan jest aminokwasem, jednym ze składników serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Jeśli twoja dieta będzie uboga w składniki, które go zawierają, to możesz odczuwać pogorszenie humoru. Wprowadź do swojej codziennej diety soję, nabiał, tuńczyka, orzechy, pełnoziarniste produkty. Do prawidłowej syntezy tego aminokwasu twój organizm potrzebuje odpowiedniej dawki witaminy B6 – znajdziesz ją w roślinach strączkowych, brązowym ryżu i pełnoziarnistej pszenicy.

Żelazo i witamina B3

Jeśli często odczuwasz zmęczenie, to być może w twojej diecie brak odpowiedniej dawki witaminy B3 oraz żelaza. Są one bardzo ważne dla prawidłowego zużycia energii dostarczanej z pokarmem, a także do wytwarzania serotoniny. Indyk, ryby, jajka i nabiał, a także czerwone mięso – to dobre źródła tej witaminy i żelaza.

Zdrowe kwasy tłuszczowe

Kwasy tłuszczowe nie są zawsze złe – wiele kwasów tłuszczowych, takie jak omega-3, to bardzo ważny składnik zbilansowanej diety. Omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, więc koniecznie musisz zadbać o to, aby ich w twojej diecie nie zabrakło. Znajdziesz je w tłustych rybach, orzechach, nasionach lnu, słonecznika czy chia. Do sałatek czy ulubionego makaronu dorzuć łyżkę nasion lub orzechów – to prosty sposób na to, aby jeść więcej omega-3.

Flawonoidy – naturalne źródło młodości

Przeciwutleniacze powinny stać się stałym składnikiem twojej diety. Nie tylko spowalniają starzenie, ale mają też właściwości przeciwzapalne. Flawonoidy są jednymi z antyoksydantów, które znajdziesz w gorzkiej czekoladzie. Poza tym, że działają korzystnie na komórki, to dodatkowo poprawiają kondycję serca i pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze. Wybieraj czekolady, które mają w składzie mało cukru i przynajmniej 70 proc. kakao.

Błonnik – sytość i dobre działanie na jelita

Błonnik znajdziesz w zbożach i produktach zbożowych. Najlepszym jego źródłem jest pełnoziarniste pieczywo, otręby czy płatki owsiane, a także warzywa. Błonnik pod wpływem wody pęcznieje w układzie pokarmowym i działa jak miotełka – pomaga w przesuwaniu się treści żołądkowej i usuwa złogi zalegające w jelitach. Do tego sprawia, że przez dłuższy czas czujesz się syta, jest więc doskonały dla osób na diecie.

Naturalne probiotyki

Jogurt, kefir czy maślanka – to źródła naturalnych probiotyków, które są doskonałe dla twojego ciała. Dlaczego warto sięgać po probiotyki? Ponieważ wpływają one pozytywnie na florę bakteryjną jelit. Odpowiednia flora bakteryjna to mniejsza chęć na słodycze i lepsze trawienie.

Suszone owoce

Zamiast słodyczy, wybierz suszone owoce, które są dla ciebie o wiele lepsze. Możesz jeść je jako przekąskę albo dodać do jogurtu czy owsianki. Które suszone owoce są najzdrowszym wyborem? Na pewno warto sięgnąć po suszone figi, które są źródłem żelaza, magnezu, wapnia i witamin z grupy B. Suszona żurawina z kolei to cenne źródło potasu i błonnika.

 

Źródło: bbcgoodfood

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×