Chcesz być zdrowa i mieć piękną skórę? Jedz codziennie te produkty!
Podoba Ci
się ten artykuł?
się ten artykuł?
Zdrowa dieta to podstawa! Co jeść, aby wspomóc odporność a do tego cieszyć się zdrową skórą? Podstawowe produkty, które powinny znaleźć się w naszym menu, wymienia chemiczka i autorka profilu w mediach społecznościowych „Zdrowa chemia”.
Ile razy słyszałaś, żeby czegoś nie jeść, bo jest niekorzystne dla twojej skóry? Takich produktów jest mnóstwo. Istnieją też takie, które warto, aby znalazły się na twoim talerzu. Autorka profilu na Instagramie „Zdrowa chemia” wymienia 5 najważniejszych z nich.
Co jeść, aby mieć zdrową skórę?
- Jabłko jest przede wszystkim niskokalorycznym owocem, który zawiera dużo witamin, minerałów i błonnika. Jabłka są bogatym źródłem pektyn (błonnika), który obniża poziom złego cholesterolu, chronią przed miażdżycą. Ponadto zwiększają zawartość dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym, a także wspomagają trawienie.
- Jogurt naturalny zawiera żywe kultury bakterii, które bardzo dobrze wpływają na florę bakteryjną jelit. Bardzo wiele osób nie jest świadomych, że w dobrym jakościowo jogurcie naturalnym nie ma laktozy. Dlaczego? Kultury bakterii żywią się cukrami. Laktoza jest dwucukrem. Stąd brak laktozy w jogurcie.
- Ogórki kiszone również zawierają korzystne dla naszych jelit bakterie fermentacji mlekowej. Ponadto zawierają witaminy A, D, E, K, które zwiększają przyswajalność żelaza.
- Sok warzywny – sama osobiście polecam sok z buraka, marchwi, natki pietruszki i imbiru. Jest to doskonały sposób na dostarczenie dużej dawki witamin dziennie, a także na oczyszczenie organizmu oraz zwiększenie energii w ciągu dnia.
- Woda mineralna – 2,5 litra wody dziennie to absolutne minimum. Pamiętajcie, że woda jest składnikiem każdego narządu naszego ciała. Skóra jest ostatnim elementem, gdzie dociera woda. Więc jeśli masz przesuszoną skórę to znak, że pijesz za mało wody
– wylicza specjalistka.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Polecamy
27.03.2024
Jakie właściwości ma mleko owsiane? Do czego je wykorzystać?
27.03.2024
Mleko kozie – właściwości i inne składniki odżywcze. Na co pomaga?
24.02.2024
Czy warto pić mleko ryżowe? Składniki odżywcze i sprawdzony przepis
12.02.2024