Co będziemy jeść w nadchodzącym roku? Znamy najnowsze trendy kulinarne. Nam się podoba!

Zrównoważony rozwój, niemarnowanie produktów oraz lokalność – takie będą tematy przewodnie w 2020 roku w kulinariach. To odpowiedź na zmiany klimatyczne i kurczenie się zasobów Ziemi. Co będzie trendowało na stołach w przyszłym roku? Jak będziemy przygotowywać potrawy? I w co będziemy je pakować?
Co roku, początkiem jesieni, pojawiają się informacje o trendach kulinarnych na nadchodzący rok. To efekt pracy firm badawczych z całego świata, które opracowują raporty poświęcone branży spożywczej.
Trendy kulinarne 2020 roku
Co będzie modne w nadchodzącym roku? Np. już nie dieta wegetariańska, ale taka oparta na pokarmach roślinnych.
Firma Benchmark opublikowała 10 gorących, ogólnoświatowych trendów.
- kannabidiol (organiczny związek chemiczny zawarty w konopiach siewnych, pozbawiony działania psychoaktywnego) jako dodatek do napojów i produktów spożywczych,
- roślinne alternatywy dla przetworów mlecznych,
- zdrowe przekąski (np. ryż preparowany, chipsy z groszku zielonego lub jarmużu),
- owoc drzewa bochenkowego jako substytut mięsa,
- nietypowe owocowe smaki (yuzu, opuncja, kaffir),
- napoje gazowane (w szczególności woda gazowana),
- mleko owsiane,
- jedzenie w jasnych i intensywnych kolorach,
- większa identyfikowalność (składników jedzenia i opakowań),
- zwrot w percepcji produktów spożywczych (np. warzywa i owoce nie muszą być piękne, oby były smaczne oraz zdrowe).
Jedzenie bezglutenowe i alternatywy cukru
O trendach kulinarnych 2020 r. mówią też przedstawiciele nowojorskich targów Summer Fancy Food Show. Na ich liście znalazły się przekąski warzywne (np. z kalafiora, grochu, ciecierzycy), orzechy kokosowe, probiotyki, alternatywy cukru spożywczego oraz jedzenie bezglutenowe.
Nie możemy zapomnieć też o mocktails’ach (czyli koktajlach bezalkoholowych), jeszcze większej liczbie produktów wegańskich w diecie, alternatywach mleka, wołowinie, cukierkach w zdrowszej wersji, grillu w nowej odsłonie, kuchni śródziemnomorskiej, fine dining czy o zakładaniu przydomowych ogródków. Wraca też moda na gotowanie w domu.
Zobacz także

„Dbajmy o siebie całościowo. To jest najważniejsze. Maseczka na twarz nie wystarczy.” Ciało i zdrowo – warsztaty dla dziewczyn, które chcą dobrze i zdrowo żyć!

Gluten a Hashimoto. Czy dieta bezglutenowa może pomóc?

„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy
Polecamy

Czy polskie dzieci odżywiają się coraz gorzej? Małgorzata Desmond: „Mam wrażenie, że momentem przełomowym był początek lat 90.”

Naukowcy z Chicago mają radę dla niewyspanych: „Chcesz lepiej spać, jedz warzywa i owoce”

„Niedożywienie może występować u osób z prawidłową masą ciała, a nawet z nadwagą”. 11 oznak wskazujących na niedożywienie

Oto kluczowa zmiana w diecie, dzięki której możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Tak mówią badania
06:58 minsię ten artykuł?