Przejdź do treści

Chipsy z aromatem dymu wędzarniczego zostaną wycofane. Ale nie tylko one. Jakie jeszcze produkty trafiły na „czarną listę”?

Chipsy w misce. Obok stoi szklanka z sokiem pomarańczowym
Unia Europejska zakazała użycia ośmiu aromatów dymu wędzarnianego, które dodaje się m.in. do chipsów bekonowych/fot. Mateusz Feliksik/ Pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?

Popularne i przez wielu uwielbiane chipsy niedługo mają zniknąć ze sklepowych półek w całej Europie. Powodem jest dodawany do produktu aromat dymu wędzarniczego, który wykazuje działanie rakotwórcze. Unia Europejska zakazała użycia ośmiu aromatów tego typu, które obecnie są używane m.in. do produkcji chipsów bekonowych, ale też serów, szynek, zup i sosów.

Chipsy bekonowe znikną ze sklepowych półek?

Wielbiciele chipsów o smaku bekonowym będą musieli pożegnać się ze swoją ulubioną przekąską. Unia Europejska wydała zakaz sprzedaży artykułów z dodatkiem aromatu dymu wędzarniczego. Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ostrzega, że może on zawierać niebezpieczne dla zdrowia substancje, które wiążą się z ryzykiem raka.

Produkcja aromatu dymu wędzarniczego, czyli tak zwana piroliza, polega na oczyszczaniu dymu ze szkodliwych składników, m.in. smoły. Dzięki temu powstaje płynny dym, który dodaje się do żywności, by wzmocnić smak. Uzyskane w ten sposób substancje chemiczne mogą powodować uszkodzenie materiału genetycznego i w konsekwencji zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów oraz prowadzić do innych komplikacji zdrowotnych.

Chipsy bekonowe - Hello Zdrowie

Chipsy bekonowe z aromatem dymu wędzarniczego zostaną wycofane / fot. AdobeStock

„Zmiany lub mutacje informacji genetycznej w komórce mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób takich jak rak i choroby dziedziczne. W przypadku tego rodzaju toksyczności nie jest możliwe określenie bezpiecznego poziomu” – wyjaśniał w listopadzie 2023 roku Wim Mennes, przewodniczący grupy roboczej EFSA ds. środków aromatyzujących.

Nie tylko chipsy zostaną wycofane ze sprzedaży

Na czarnej liście łącznie znalazło się osiem różnych sztucznych aromatów dymu wędzarniczego.

„Doszliśmy do wniosku, że sześć z ocenianych przez nas aromatów dymu wędzarniczego zawiera substancje genotoksyczne, a zatem budzi obawy dotyczące bezpieczeństwa. W przypadku dwóch pozostałych nie mogliśmy wykluczyć obaw o bezpieczeństwo ze względu na brak danych” – wyjaśnił Wim Mennes.

W związku z informacjami EFSA o szkodliwym dla zdrowia aromatów dymu wędzarnianego w kwietniu 2023 r. 27 państw członkowskich zagłosowało za zakazem sprzedaży produktów z ich użyciem.

Ustalono, że artykuły mają zostać wycofane w przeciągu dwóch do pięciu lat. Ze sklepowych półek zostaną wycofane nie tylko chipsy bekonowe, lecz także inne produkty, do których dodawany jest aromat dymu wędzarnianego. Zakaz tyczy się także m.in. mięsa, serów, ryb czy sosów (np. sos barbeque). W tym czasie producenci mają znaleźć alternatywny sposób aromatyzowania żywności.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?