Chciałabyś, ale nie potrafisz być na diecie wegetariańskiej? Oto możliwe przyczyny
Dieta wegetariańska zyskuje na popularności z wielu powodów – etycznych, zdrowotnych czy środowiskowych. Już około miliona Polaków całkowicie zrezygnowało z jedzenia mięsa na co dzień, a wielu ogranicza jego spożycie lub ma zamiar zupełnie wyłączyć je z jadłospisu. Próbujesz być na diecie wegetariańskiej, ale zupełnie ci to nie wychodzi? Nie łam się i poznaj możliwe przyczyny.
Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?
Dieta wegetariańska może z powodzeniem zastępować tradycyjną dietę z produktami mięsnymi. Jeśli jest dobrze zbilansowana, to pokrywać będzie całe zapotrzebowanie na białko, tłuszcze oraz węglowodany, a także witaminy i składniki mineralne. Kluczowa jest kwestia dopasowania jej do potrzeb naszego organizmu.
Początki na diecie wegetariańskiej mogą być trudne ze względu na wcześniejsze przyzwyczajenia i nieumiejętne komponowanie posiłków. Jednak niektóre osoby odczuwają negatywne skutki odstawienia mięsa ze swojej codziennej diety i to nic dziwnego. Jest szereg motywów związanych z metabolizmem, genetyką i bakteriami w naszych jelitach, które sprawiają, że dieta wegetariańska nie jest dla nas.
Powody, dla których dieta wegetariańska może nie być dla ciebie
- Niska przemiana beta-karotenu w witaminę A
Chociaż wiele osób sądzi, że beta-karoten i witamina A jest tym samym, to nie do końca jest to prawda. Beta-karoten jest prekursorem witaminy A, co oznacza, że musi zostać w nią zamieniony podczas różnych procesów metabolicznych, do których dochodzi w organizmie. Rośliny nie zawierają prawdziwej witaminy A, czyli retinolu, tylko właśnie beta-karoten.
Beta-karoten z roślin przy pomocy enzymu beta-carotene-15,15’-monoxygenase ( w skrócie BCMO1) jest w wątrobie oraz jelitach zamieniany na retinol, a dopiero wtedy wykorzystywany przez organizm. Jednak nie każdy organizm jest w stanie przeprowadzić ten proces efektownie, niektóre mutacje nie mają enzymu BCMO1. Osoby z mutacjami R267S czy A379V mają mało efektywną przemianę beta-karotenu w retinol, mniejszą nawet o 69 proc. A osoby z mutacją T170M mają nawet o 90 proc. mniejszą przemianę beta-karotenu w witaminę A. Szacuje się, że nawet 45 proc. populacji może mieć mutacje, które zaburzają ten proces. Przemiana beta-karotenu może być także zaburzona także wtedy, kiedy masz problemy z wątrobą, niedobór cynku czy małą aktywność trzustki.
- Niska tolerancja skrobi
Zwykle dieta wegetariańska jest bogatsza w węglowodany od diety osób, które spożywają mięso. Wiele węglowodanów w diecie wegetarian pochodzi z roślin, które mają w sobie dużo skrobi – rośliny strączkowe, zboża i różne rośliny okopowe. Za rozkładanie skrobi odpowiedzialne są amylazy, grupa enzymów, które występują w ślinie oraz soku trzustkowym. Poziom amalazy w ślinie zmienia się – może ona być w niej prawie niewykrywalna, jak i stanowić około 50 proc. wszystkich białek w ślinie.
Obecność i ilość amylazy zależy od stylu życia, podatności na stres, rytmu dobowego oraz ilości kopii genu AMY1. Generalnie rzecz ujmując, osoby pochodzące z miejsc, w których zjada się więcej skrobi, na przykład z Japonii, mają więcej kopii genu AMY1 i lepiej trawią skrobię. Osoby, które gorzej ją trawią, mogą mieć problemy z tyciem, a także z sennością i dużymi wzrostami poziomu cukru we krwi.
- Mikrobiom jelit
W naszych jelitach bytują różne bakterie, które pomagają trawić żywność. Mikrobiom jelit zmienia się wraz ze zmianą diety, ale pewne jego składowe są niezmienne – z niektórymi bakteriami w przewodzie pokarmowym nie rozstajemy się nawet wtedy, kiedy drastycznie zmienimy dietę. Na mikrobiom mogą negatywnie wpływać takie rzeczy, jak dieta pełna przetworzonego jedzenia, stres, kuracja antybiotykowa, przejście chemioterapii czy stosowanie leków. Niektóre badania wręcz pokazują, że populacja bakterii nie jest w stanie wrócić do poprzedniego stanu po kuracjach niektórymi lekami.
Jeśli twój mikrobiom jelit jest niepełny, a więc nie działa w pełni efektywnie, to syntezowanie niektórych składników odżywczych będzie utrudnione. Problematyczne może okazać się np. syntezowanie witaminy K2, która bardzo ważna jest dla zdrowego układu krążenia i mocnych kości.
Źródło: healthline
Polecamy
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
Kolor skórki banana oznacza więcej, niż myślisz. Sprawdź, co na ten temat mówi ekspert ds. żywienia
Jaki skład i właściwości ma mleko migdałowe? Jak zrobić je w domu?
Mleko kozie – właściwości i inne składniki odżywcze. Na co pomaga?
się ten artykuł?