Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Wyglądem przypominają czereśnie, rosną w dorzeczu Amazonki, a do tego są prawdziwą skarbnicą witamin. Camu camu, bo o nich mowa, to wyjątkowe owoce, które wspaniale działają na ludzki organizm. I mimo że nie są one szczególnie popularne, warto się nimi zainteresować. Dlaczego? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
Co to jest camu camu?
Camu camu to jagody, które zalicza się do tzw. superfoods, czyli żywności o wyjątkowych wartościach odżywczych. Rosną one na niewielkich krzewach w lasach deszczowych, w dorzeczu Amazonii, a konkretnie – w Brazylii, Peru, Kolumbii oraz Wenezueli. Ich miąższ jest żółtawy, natomiast skórka – ciemnopurpurowa. Najważniejsze jest jednak to, że jagody camu camu cechują się wspaniałymi właściwościami – od dawna doceniają je rdzenni mieszkańcy wyżej wymienionych okolic.
Ze względu na ogromną zawartość witaminy C, jagody camu camu zbyt kwaśne do jedzenia na surowo – ich smak porównuje się do połączenia czereśni z limonką. Dlatego też stosuje się je najczęściej w formie proszku, kapsułek lub też napojów.
Camu camu – wartość odżywcza
Owoc camu camu jest prawdziwą skarbnicą witaminy C. Zawiera jej o kilkadziesiąt razy więcej niż słynące z jej dużego stężenia pomarańcze! Większa ilość tego składnika znajduje się jedynie w owocach kakadu. Dane na temat konkretnej zawartości kwasu askorbinowego w owych jagodach nieco się różnią jednak w zależności od ośrodka naukowego, który ją badał – generalnie szacuje się, że jest jej około 9-50 gramów na kilogram masy camu camu.
Owoce camu camu zawierają także spore ilości błonnika oraz związków biologicznie aktywnych. To czyni je jagodami o potężnym działaniu przeciwutleniającym. Praktycznie każda część tej rośliny posiada tego rodzaju właściwości. W camu camu znajdują się również inne składniki mineralne, jak np. wapń, potas, cynk, żelazo, fosfor, miedź, mangan, magnez oraz witaminy A i B3. Warto do tego dodać ryboflawinę, flawonoidy, glikozydy oraz związki fenolowe (kwas elagowy, rutynę, katechinę). W camu camu znajduje się również mnóstwo karotenoidów na czele z luteiną.
Camu camu – właściwości
Witamina C, którą głównie mogą się poszczycić camu camu, posiada wiele wspaniałych właściwości. Wspomaga układ immunologiczny oraz krążenia, obniżając ciśnienie, minimalizując ryzyko udaru i zawału oraz działając profilaktycznie przeciwko miażdżycy. Dzięki niej kości i stawy są mocniejsze oraz sprawniejsze. Wspomaga ona produkcję kolagenu, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu chrząstki, skóry, dziąseł, a nawet i zębów. Kwas askorbinowy dobrze wpływa również na wygląd włosów i paznokci. Oprócz witaminy C, camu camu zawierają też minerały oraz kwasy aminowe, które poprawiają jej absorpcję w organizmie.
Jagoda camu camu to owo o silnych właściwościach przeciwutleniających. Dzięki nim zmniejsza ryzyko pojawienia się takich chorób, jak: celiakia, schorzenia zwyrodnieniowe, choroby jelit, schorzenia neurodegeneracyjne (np. choroba Alzheimera), jak również otyłość. Potencjał antyoksydacyjny tej rośliny potęguje zawarty w niej kwas elagowy, który ma duże znaczenie w profilaktyce przeciwnowotworowej. Działanie przeciwutleniające sprawia również, że komórki organizmu starzeją się wolniej.
Zawarte w camu camu karotenoidy są wspaniałym wsparciem podczas leczenia astmy, przeziębień, obrzęków, zwyrodnieniowej choroby stawów, a nawet – zapalenia wątroby. Z kolei zawarty w tych owocach wapń poprawia działanie enzymów trawiennych, jak również i mięśni. Przyczynia się on również do prawidłowego krzepnięcia krwi. Okazuje się również, że składniki odżywcze w camu camu mogą przydać się w profilaktyce jaskry, zaćmy, a także i astmy. Świetnie wzmacniają one cały organizm, korzystnie wpływając również na mózg, przywracając mu witalność oraz stabilizację chemiczną. W owocach znajduje się też dużo składników o działaniu przeciwzapalnym.
W ostatnich latach pojawia się coraz więcej przesłanek na temat tego, iż camu camu korzystnie wpływa na proces odchudzania. Dotychczas sprawdzono naukowo owe właściwości jednak jedynie na zwierzętach. Po przyjmowaniu przez nie jagód camu camu przez 12 tygodni, zmniejszyła się u nich masa tkanki tłuszczowej. Co więcej, odnotowano wówczas, iż poprawiła się w ich organizmach ilość cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i triglicerydów, jak również stężenie insuliny oraz glukozy we krwi. Wyniki są zatem bardzo obiecujące, jednak potrzeba więcej badań, aby potwierdzić takie właściwości u ludzi.
Zastosowanie camu camu
Z proszku z camu camu z powodzeniem można przyrządzić różnego rodzaju desery, soki owocowe oraz smoothie, a nawet posypać nimi domowe lody. Połączenie z innymi smakami sprawia, że jagody camu camu nie są aż takie kwaśne. Co więcej, aby stworzyć bogaty w składniki odżywcze napój, wystarczy sproszkowany owoc wymieszać z wodą.
Camu camu doskonale sprawdzą się również jako aromat do dżemów. Owoce te często wzbogacają nektary oraz napoje izotoniczne. Możesz dodawać je do jogurtów, musli, owsianki oraz sosów sałatkowych. Camu camu dodadzą smaku również potrawom przygotowywanym na gorąco, np. sosom do makaronu, ale już po ugotowaniu bądź w ostatniej jego fazie. Dzięki temu owoce nie stracą swoich składników odżywczych, a zwłaszcza witaminy C.
Camu camu świetnie sprawdzą się również jako składnik marynaty do mięsa – nie tylko skutecznie je zmiękczą, ale i poprawią jego walory smakowe. Możesz je użyć również do pieczenia, ponieważ zwiększają one efektywność drożdży, dzięki czemu ciasto lepiej wyrasta. Około ¼ łyżeczki możesz też dodawać na co dzień do ulubionej herbaty ziołowej.
Camu camu – przeciwwskazania
Istnieją pewne przeciwwskazania do spożywania tych owoców w niektórych postaciach. Preparatów zawierających camu camu nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Często nie są one wskazane również osobom z niskim ciśnieniem.
Skutki uboczne związane z camu camu z reguły dotyczą spożywania zbyt dużej ilości witaminy C, co – jednocześnie – zdarza się bardzo rzadko. Ze względu na to, że witamina C przyspiesza wchłanianie żelaza, egzotyczne owoce nie są wskazane dla osób z hemochromatozą (chorobą polegającą na nadmiernym wchłanianiu żelaza w organizmie). Dla większości ludzi camu camu jest jednak całkowicie bezpieczne.
Camu camu – cena
Cena camu camu w proszku rozpoczyna się od 6,99 zł za 21 gram i od około 25 zł za 100 gram. Można je przyjmować również w tabletkach – przykładowy koszt takiego produktu to 26,99 zł. Niektórzy piją również sok z camu camu – 500 ml kosztuje zwykle ponad 30 zł.
Gdzie kupić jagody camu camu?
Owoce camu camu kupisz w wielu sklepach stacjonarnych oraz internetowych – zwłaszcza w tych oferujących zdrową żywność. Niektóre produkty z camu camu znajdziesz również w aptekach.
Źródła:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296744/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5752086/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6982765/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18922386/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23460435/
Zobacz także
„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil
„Masz za mało żelaza we krwi? Wbij kilka gwoździ do jabłek, później je wyjmij, a owoc zjedz!” Ostrzegamy przed tym niebezpiecznym trendem
„Porównać to można do samochodów: rodzaj bakterii, np. Lactobacillus to taka marka – Mercedes”. O tym, czy kefir to naturalny probiotyk, tłumaczy lekarka Małgorzata Ponikowska
Polecamy
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”
się ten artykuł?